G4Media.ro

Cum se apără UE de acuzația liderilor din șase state europene care…

Sursa Foto: Facebook/ Comisia Europeană

Cum se apără UE de acuzația liderilor din șase state europene care s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod egal

Comisia Europeană şi-a apărat sâmbătă politica de distribuire uniformă a vaccinurilor anti-COVID-19 în bloc după ce Austria şi alte cinci state membre s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod egal, informează Reuters.

Într-o scrisoare comună adresată sâmbătă Comisiei Europene şi Consiliului European, lideri din şase ţări europene – Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Letonia Slovenia şi Croaţia (care s-a alăturat ulterior) – au solicitat convorbiri privind distribuţia vaccinurilor.

Comisia a răspuns că dozele au fost distribuite proporţional cu populaţia fiecărei ţări şi ţinând cont de datele epidemiologice, adăugând că guvernelor statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

O politică flexibilă agreată de guvernele UE a însemnat că ţările care se confruntă cu o fază mai acută a epidemiei ar putea accesa mai multe doze, în cazul în care unele guverne ar opta să nu-şi preia alocarea proporţională, a declarat Executivul UE într-un comunicat.

„Ar fi de competenţa statelor membre să găsească un acord dacă doresc să revină la baza proporţională”, a spus acesta, adăugând că sprijină o metodă de alocare bazată exclusiv pe o proporţie a populaţiei fiecărei naţiuni a UE.

Comisia a fost criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor, deşi guvernele UE joacă un rol esenţial în achiziţionare şi planurile de vaccinare.

Vineri, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că dozele de vaccin nu au fost distribuite uniform între statele membre, în pofida unui acord în cadrul blocului de a face acest lucru în funcţie de populaţie. El a acuzat, fără a oferi dovezi, că au fost încheiate acorduri separate între comitetul director al UE privind vaccinurile (alcătuit din reprezentanţi ai tuturor statelor membre participante) şi companiile de medicamente.

Scrisoarea semnată de Kurz şi ceilalţi cinci omologi ai săi, adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a cerut „o soluţie europeană”.

„În ultimele zile … am descoperit că … livrările de doze de vaccin de către companiile farmaceutice către state membre individuale ale UE nu sunt puse în aplicare în mod egal, urmând cheia proporţională a populaţiei”, se spune în scrisoarea publicată în presa austriacă.

Semnatarii îi cer lui Michel „să organizeze o discuţie despre această chestiune importantă în rândul liderilor cât de curând posibil”.

Malta este pe cale să aibă de trei ori mai multe doze de vaccin faţă de populaţia sa până la sfârşitul lunii iunie decât Bulgaria, a spus Kurz.

Scrisoarea nu a menţionat comitetul director al UE privind vaccinurile, organismul care negociază acordurile pentru vaccinuri cu companiile în numele statelor UE. Şeful adjunct al comitetului este austriac, remarcă Reuters.

Partidele de opoziţie din Austria l-au acuzat pe cancelar (Partidul Popular Austriac, OVP) că a încercat să abată de la sine vina pentru ritmul lent al vaccinărilor. Social-democraţii au spus că el caută „ţapi ispăşitori pentru eşecul său”.

Un oficial al UE a declarat că Michel a primit scrisoarea, iar un summit al liderilor este deja planificat pentru 25 şi 26 martie.

„Coordonarea COVID va fi abordată din nou de către cei 27 de membri în timpul acelei şedinţe”, a spus oficialul, fără a specifica dacă aceasta a inclus distribuirea vaccinurilor.

Biroul preşedintelui Consiliului European a refuzat să comenteze, scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Interesant… Bulgaria a oprit vaccinarea cu AZ si partial si austria, dar se plang de distributia inechitabila a dozelor de vaccin. Cehia iarasi, din pacate e depasita de situatie in ceea ce priveste epidemia de coronavirus. E de urmarit ce se va intampla mai departe… poate, cine stie, vom vedea ca aceste tari vor achizitiona doze Sputnik sau Sinovac. Cine stie?… Sper sa nu am dreptate cu presupunerile mele.