Cum se compară al șaselea val COVID-19 din Spania cu cele precedente: Mai multe cazuri decât oricând, dar aproape jumătate din numărul de internări în spital
Spania trece în prezent printr-un într-un val COVID-19 diferit de cele precedente ale pandemiei. Pe de o parte, infectările sunt încă în creștere și reprezintă un motiv de îngrijorare. Pe de altă parte, există dovezi din ce în ce mai evidente că noua tulpină Omicron provoacă un număr mai mic de cazuri grave care să necesite spitalizare, în special în rândul persoanelor vaccinate, relatează El Pais.
Aceste două elemente vor determina severitatea celui de-al șaselea val din Spania.
În timp ce infectările duc în prezent la mai puține spitalizări, multiplicarea acestor cazuri ar putea lăsa mii de oameni bolnavi, punând un stres puternic asupra sistemului de sănătate al Spaniei. Evitarea acestui lucru depinde de faptul că cel puțin o veste bună este dovedită: fie Omicron este mult mai blând decât tulpina dominantă anterior, Delta, fie provoacă valuri mai scurte, iar cazurile vor începe în curând să scadă din nou.
Deocamdată, datele disponibile arată rate record de infecție în Spania. În ultimele șapte zile au fost înregistrate mai multe cazuri decât oricând – cu 60% în plus față de cea mai gravă situație din ianuarie 2021. Viteza cu care cresc aceste cazuri nu dă semne de scădere, iar această viteză este principala motiv pentru a rămâne în alertă. În timp ce infecțiile continuă să crească, Omicron va rămâne o potențială amenințare.
Spitalizările sunt, de asemenea, în creștere în Spania. Dar cu cât? Un grafic realizat de El Pais folosind datele Ministerului spaniol al Sănătății compară curba actuală și pe cea din ianuarie 2021, care a înregistrat zeci de mii de internări în spital și 18.000 de decese. Cifrele actuale sunt departe de a fi cele mai proaste din acele săptămâni, dar sunt în creștere și nu sunt deloc nesemnificative: internările zilnice sunt deja la 39% din vârful de atunci, iar internările în unitățile de Terapie Intensivă sunt mai grave și sunt aproape la jumătate din acel vârf din ianuarie (44%) și continuă să crească.
De asemenea, Ministerul spaniol al Sănătății oferă date despre internările la ATI care necesită aparate cu oxigen, iar aceste cifre sunt, de asemenea, în creștere în multe dintre regiunile țării. În Catalonia, de exemplu, internările zilnice ocupă 2,2% din paturile disponibile față de 3,4% în cel mai rău moment din ianuarie 2021. În Țara Bascilor cifra este de 2% față de 3% în ianuarie. Și în Asturias este de 1,3% față de 3% la începutul anului.
Aceste date ar trebui abordate cu două avertismente. Primul este că, cu siguranță, unele dintre aceste internări sunt din alte motive (comorbidități – n.r.), însă pacienții au îndoieli în legătură cu COVID-19. Nu există cifre exacte, dar conform datelor din Regatul Unit, 75% dintre internari sunt pacienți cu COVID-19, în timp ce 25% sunt pacienți care suferă de o altă afecțiune, dar au ieșit și pozitivi la testul COVID-19.
În Spania, sosirea noii variante a coincis cu un val al variantei Delta în scădere. De aceea este dificil de știut dacă infectările din prezent sunt cauzate de o tulpină sau de alta. Este încă posibil ca aceste cazuri de Omicron să se traducă într-o proporție mai mică de spitalizări, așa cum sugerează studiile preliminare din alte țări.
Se aplatizează curba infecției?
Până când vor exista informații definitive cu privire la severitatea exactă a Omicron în rândul celor vaccinați, cea mai clară cale de ieșire din acest val este simplă: ca infecțiile să scadă. În Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată, valul a atins vârful în patru săptămâni, ceea ce este de două ori mai rapid decât în cazul tulpinii Delta. Există experți care cred că aceasta ar putea fi o caracteristică a noii variante de SARS-CoV-2.
Cu toate acestea, după doi ani de pandemie, curbele epidemiei scad rapid, amintește El Pais. Cea mai bună veste de săptămâna aceasta pentru spanioli ar fi o intrare pe o pantă descendentă, noile cazuri pozitive fiind mai puține decât cele înregistrate săptămâna trecută. Chiar și așa, sărbătorile vor trebui puse în așteptare, având în vedere că deseori apar întârzieri în raportarea datelor atunci când sunt sărbători naționale în săptămâna respectivă. Totuși, cea mai bună veste pentru Spania ar fi putea apărea chiar în această săptămână.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii