G4Media.ro

Cum se conduce Romgaz, o companie de stat cu 4,5 miliarde lei…

sursa foto: Romgaz

Cum se conduce Romgaz, o companie de stat cu 4,5 miliarde lei cifra de afaceri: cei care selectează conducerea s-au autopropus pentru Consiliul de Administrație

Cei cinci membri ai comitetului care selectează candidații pentru Consiliul de Administrație al Romgaz s-au autopropus în aceste funcții, după cum arată documentele oficiale ale companiei. Decizia finală privind numirea membrilor CA va fi luată pe 6 iulie de adunarea acționarilor.

Cum a decurs selecția

Selecția candidaților pentru Consiliul de Administrație a fost făcută de Comitetul de nominalizare și remunerare (CNR), un organism intern al Romgaz, împreună cu consultantul extern în recrutare, George Butunoiu, după cum arată planul de selecție aprobat de Romgaz și postat pe site-ul companiei.

Din acest comitet de nominalizare fac parte cinci persoane: Remus Grigorescu (care este și președinte), Ioan Daniel Cermonea, Dorin-Liviu Nistoran, Sorana-Rodica Baciu și Adrian Constantin Volintiru (sursa).

Potrivit procedurii adoptate de conducerea companiei, numit Plan de selecție, tocmai Comitetul de nominalizare avea rolul de a realiza profilul candidaților și de a face selecția finală a candidaților aflați pe lista scurtă realizată de expertul George Butunoiu.

La finalul procedurii, lista scurtă de candidați pentru conducerea firmei (Consiliul de Administrație) îi conține pe toți cei cinci membri ai Comitetului de nominalizare: Remus Grigorescu, Ioan Daniel Cermonea, Dorin-Liviu Nistoran, Sorana-Rodica Baciu și Adrian Constantin Volintiru. Patru dintre ei au fost propuși de Ministerul Energiei, potrivit unui document oficial semnat de ministrul Anton Anton, în timp ce Sorana Baciu a fost propusă de NN Pensii, acționar semnificativ al Romgaz. Cu alte cuvinte, cei cinci care au făcut regulile concursului și au arbitrat concurenții sunt și cei care se numără printre câștigătorii competiției.

Informațiile apar în documentele făcute publice pe site-ul companiei în pregătirea ședinței acționarilor din 6 iulie. La această dată, acționarii vor numi membrii Consiliului de Administrație Romgaz pe o perioadă de 4 ani.

Miza funcției de membru în Consiliul de Administrație al Romgaz este una majoră. Compania deținută în proporție de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei, e cel mai mare producător intern de gaze. A încheiat 2017 cu un profit net de 1,8 miliarde lei la o cifră de afaceri de 4,5 miliarde lei (mai mare cu 35% față de 2016).

UPDATE: Sorana Baciu, propusă de acționarul minoritar NN Pensii pentru Consiliul de Administrație, a declarat pentru G4Media.ro că ”Procesul de selecție s-a desfășurat conform reglementărilor in vigoare -Legea 111/2016 si HG 722/2016 – care prevăd toți pașii implicați. CNR a fost doar administratorul procesului, selecția fiind făcută de autoritatea tutelară. CNR a transmis Ministerului Energiei o lista de 21 de candidați, din care ministerul a selectat 7. Candidații au fost evaluați de consultantul independent in colaborare cu CNR, dar toți cei selectati de consultant au fost incluși pe lista transmisă la minister. În ceea ce mă privește, ca independent nominalizat de un acționar minoritar, nu era necesar sa trec printr-un proces de selecție, dar mi s-a părut corect să candidez. Consider că este benefic pentru întreprinderile de stat să aibă un CA stabil, pe 4 ani, și nu să se continue situația de interimat la nivelul conducerii neexecutive și executive. Iar atunci când autoritatea tutelară nu poate realiza acest proces, legea permite delegarea către CA”.

Foto: Sediul Romgaz (sursa: Romgaz.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Asta arată, deși nu mai era nevoie, ce fel de nație suntem…Deși ne place să strigăm pe la toate colțurile „Sunt mândru că sunt român”! Ne lipsește bunul simț și rușinea, în proporție de masă! Condamnam hoția, dar nu hoții, ba chiar ii mângâiem cu expresii de genul „bravo lor, se descurca”! Apoi există și cealaltă extremă, blamam pe hoț, dar nu hoția, suntem i dispuși că n-am furat noi și ne-a luat-o altul înainte!
    Avem oameni de caracter, profesioniști de marcă, tineri frumoși la chip și la suflet, personalități de excepție, dar câți dintre noi le urmează pilda, pentru câți dintre noi constituie modele de urmat?

  2. Toate instituțiile si companiile de stat sunt capturate politic. Mai ales cand e vorba de una din putinele companii de stat profitabile din Romania, lupta pentru ciolan e feroce. Asa cum se mimează democrația, tot astfel se intampla si cu capitalismul si economia de piață. „Selecția conducerii”, a angajaților în general, este doar o altă formă fără fond.

  3. Cred că era mai bine când selecția de făcea în cadrul ministerului economiei/energie. Acum este normal că membri CA sa se selecteze tot pe ei în aceleași funcții. La fel de va întâmpla probabil și cu alte companii din energie și cel mai curând și la Competiția Ploiești. Toți cei numiți politic țin de scaunele căpătate de la partid.