
Cum se descurcau șoferii, iarna, acum 30-40 de ani: roți înguste, mașini ușoare și teama celor care conduceau / ”Un accident pe vremuri era destul de grav” / Cele mai frecvente accidente cu răniți și morți se petrec vara
Nu existau sisteme ESP și ABS, motoare turbo, cauciucuri de iarnă, încălzire în scaune, GPS, iar singura parte electronică era la radio sau casetofon, acolo unde acestea existau. Chiar și așa, erau mașini care circulau și iarna, de cele mai multe ori în condiții mult mai proaste decât acum: mai multă zăpadă, mai frig și drumuri mai proaste.
Turnul Sfatului l-a întrebat pe pilotul sibian Sebastian Barbu care e diferența dintre mașinile de atunci și cele de acum, precum și care e diferența dintre mentalitatea șoferilor de atunci, față de cei de acum.
”Mașinile nu circulau cu viteze așa de mari și nici nu era așa de multă circulație, inclusiv în zilele în care ningea sau în care exista zăpadă pe carosabil. Probabil că cei care circulau atunci erau conștienți de condițiile de drum și încercau astfel să evite diferite probleme”, spune Barbu.
El susține că șoferii de acum sunt extrem de încrezători în sistemele de securitate ale mașinilor și în performanțele acestora și uită să fie atenți la ceea ce fac. Inclusiv iarna.
”Noi, acum, într-un drum între Sibiu și București, probabil că vorbim cu 50 de prieteni, dăm 100 de like-uri, facem încă 50 de followeri”
El spune că problema autoturismelor moderne se află între ”volan și scaunul din față”.
Piațaauto.md a făcut o evaluare din punct de vedere tehnic a mașinilor care circulau pe drumurile publice în urmă cu 30-40 de ani. Au descoperit că mașinile de atunci aveau câteva calități care, în lipsa tehnologiei, îi ajutau pe șoferi să circule pe timpul iernii.
Anvelopele erau mai înguste, diferenţialul spate era autoblocabil la mai multe modele, garda la sol a autoturismelor era mai mare, mașinile erau mai ușoare, iar motoarele aveau adeseori cuplu mai mic la turaţii joase.
Statistic, iarna se produc cele mai puține accidente în România/ Din 1997, de când Institutul Național de Statistică (INS) publică datele legate de perioada anului în care se produc accidentele rutiere, lunile de iarnă ianuarie, februarie și martie sunt cele în care se produc cele mai puțin accidente rutiere. Cele mai multe se produc în lunile de vară: iulie, august și septembrie.
Astfel, conform datelor culese de Turnul Sfatului din programul Tempo al INS, în anul 2022, ultimul care apare în statistică, în luna august s-au produs cele mai multe accidente rutiere la nivel național: 2898. Urmează lunile iulie, iunie, octombrie și mai. La polul opus, cele mai puține accidente rutiere care s-au soldat cu victime, morți și răniți, s-au petrecut în lunile martie (1830), ianuarie (1719) și februarie (1548).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu