G4Media.ro

Cum se explică atacul eșuat al Iranului asupra bazelor americane din Irak?

sursa foto: Wikipedia

Cum se explică atacul eșuat al Iranului asupra bazelor americane din Irak?

Atacurile iraniene cu rachete împotriva a două baze militare americane-irakiene, desfășurate miercuri dimineață, nu au ucis și rănit niciun american, iar aceasta pare să fi fost o mișcare deliberată a regimului de la Teheran pentru a evita represalii militare din partea forțelor Statelor Unite, susțin analiști și surse din domeniul serviciilor de informații. Aceștia afirmă că Iranul se teme de un conflict pe scară largă cu SUA și a făcut tot posibilul pentru a nu provoca reacția armată a americanilor.

Tensiunile dintre cele două țări au atins un moment de apogeu după ce Casa Albă a ordonat vinerea trecută eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani, temutul comandant al forţei Al-Quds, unitatea de elită a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice. Moartea violentă a generalului iranian și atacurile cu rachete lansate de Teheran reprezintă prima confruntare directă dintre cele două țări din ultimele decenii.

După câteva zile în care a amenințat constant cu desfășurarea unor atacuri devastatoare împotriva americanilor, regimul islasmist a lansat ceea ce a promis că va fi un atac de „răzbunare copleșitoare” împotriva Statelor Unite, însă nu a reușit decât să avarieze două baze aeriene din Irakul vecin.

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice a tras 22 de rachete balistice spre baza aeriană Ain al-Asad din vestul Irakului, unde se află circa 1.500 de soldați americani, și spre Aeroportul Internațional Irbil din nord, în regiunea semi-atonomă kurdă, fără însă să provoace victime printre soldații americani sau irakieni. Rachetele au fost lansate în jurul orei locale 01:20, ca să coincidă cu ora la care o dronă americană a atacat cu patru rachete convoiul în care s-a aflat generalul Soleimani vinerea trecută, în apropierea aeroportului internațional din Bagdad.

În urma atacului, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice a avertizat că atacurilor americane viitoare li se va răspunde cu noi lovituri și că orice țări aliate folosite ca bază pentru astfel de atacuri vor deveni ele însele ținte ale rachetelor iraniene.

Ayatollahul Ali Khamenei, vorbind la televiziunea iraniană la scurt timp după lansarea rachetelor, a descris atacul drept „o palmă peste fața” americanilor și a spus că el „nu este suficient (pentru răzbunare).” Liderul Suprem de la Teheran a promis acțiuni suplimentare pentru a forța plecarea trupele americane din regiune, fără însă să ofere detalii suplimentare.

La rândul său, ministrul de externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a declarat pe Twitter că „atacul s-a încheiat,” lăudând în același timp răspunsul „proporțional” al Iranului la eliminarea generalului Soleimani și adăugând: „Nu căutăm escaladarea sau războiul.”

Televiziunea iraniană, aflată sub controlul regimului autocrat de la Teheran, a afirmat inițial că 80 de „teroriști americani” au fost uciși în timpul operațiunii „Martirul Soleimani,” dar această cifră a fost negată rapid de oficialii irakieni și americani, inclusiv de către președintele Donald Trump.

Imaginile difuzate de posturile de televiziune aflate în Irak au dezvăluit că mai multe rachete lansate de iranieni fie nu au reușit să explodeze la impact, fie și-au ratat țintele. Rămășițele uneia dintre rachete au fost găsite în apropierea orașului Duhok, la aproximativ 110 km de baza aeriană Irbil, care era ținta dorită a Iranului.

Armata irakiană a declarat că au fost trase în total 22 de rachete – 17 spre baza Asad, dintre care două nu au reușit să explodeze, iar alte cinci au lovit Aeroportul Internațional Irbil. Oficialii americani au afirmat că totalul rachetelor a fost de 15 – dintre care zece au lovit Asad, una care a lovit Irbilul, în timp ce alte patru nu au explodat.

Iranul a spus că a folosit rachete balistice Fatteh-110, care au o rază de acțiune de 300 de km, deși analiștii au afirmat că imaginile cu rămășițele proiectilelor în apropierea bazei Aasd par să indice că Teheranul a folosit și rachete balistice Qaim-1.

Într-un efort de a amplifica impactul atacului cu rachete, președintele iranian, Hassan Rouhani, a afirmat că el arată că „nu ne retragem în fața Americii.”

„Dacă America a comis o crimă … ar trebui să știe că va primi un răspuns decisiv,” a spus Rouhani într-un discurs televizat. „Dacă sunt înțelepți, ei nu vor lua nicio altă măsură în acest moment.”

Decizie deliberată?

Mai mulți analiști sugerează însă că Iranul a evitat în mod deliberat să lanseze atacuri mai agresive deoarece s-a temut de răspunsul „disproporționat” al americanilor, după avertismentele lui Trump cu represalii în cazul în care soldați sau civili american ar fi fost uciși. Ferindu-se să producă victime, Teheranul a evitat astfel să provoace reacția liderului de la Casa Albă și să escaladeze conflictul cu Statele Unite. În plus, prin atacarea celor două baze ce găzduiesc americani, Teheran a arătat că are capacitatea și disponibilitatea de a răspunde atacurilor SUA, o decizie calculată, menită să liniștească opinia publică internă.

Strategia Iranului pare să fie confirmată de informațiile potrivit cărora regimul islamist a avertizat cu lansarea rachetelor mai multe țări, după ce oficiali din Irak, Finlanda și Lituania – țări care au trupe staționate la cele două baze vizate – au declarat că au fost informați în avans de operațiunea iraniană.

Americanii au afirmat și ei că „sistemele de avertizare timpurie” au detectat lansările de rachete iraniene și că sirenele de alarmă au sunat la baza Asad, permițând soldaților să meargă în buncărele fortificate. Nu este însă clar dacă Statele Unite au fost informate și ele de Iran de lansarea Operațiunii „Martirul Soleimani.”

Răspunsul redus al Iranului la moartea generalului Soleimani a fost remarcat și de Fahim Massoud, analist în cadrul  companiei de evaluare a riscurilor WorldAware, care a afirmat pentru USA Today că un război convențional între cele două țări este puțin probabil din cauza armamentului învechit al Teheranului și al economiei sale aflate în deringoladă. Deși „eliminarea lui Soleimani a fost cel mai important eveniment din Orientul Mijlociu de la invadarea Irakului,” iar „consecințele sale vor reverbera în regiune timp de ani de zile,” expertul crede că „regimul iranian vrea să supraviețuiască.” Astfel se explică atacul ratat cu rachete desfășurat miercuri dimineața.

Într-un material publicat pe pagina Fox News, Michael Pregent, care este busier la organizația de tip think-tank Hudson Institute și expert în terorism la National Defense University, a afirmat că Iranul trebuia să răspundă cumva după moartea lui Soleimani, dar că liderii regimului iranian „sunt suficient de deștepți pentru a ști că, dacă ar fi ucis americani în atacul lor, Trump ar fi răspuns cu o forță mortală. Acest lucru ar fi putut provoca o serie rapidă de atacuri și contra-atacuri după ce fiecare tabără ar fi răspuns celeilalte, iar acest lucru ar fi putut duce la un război costisitor, care ar fi rănit Iranul mult mai mult decât Statele Unite.”

Analistul susține că lecția care trebuie învățată aici este că, „în ciuda retoricii și amenințărilor agresive ale Iranului,” regimul de la Teheran se teme de puterea Statelor Unite și nu dorește o confruntare militară cu America, care ar putea duce la o invazie americană, așa cum s-a întâmplat cu Irak și Afganistan, vecinii Iranului.

De fapt, eliminarea lui Soleimani a fost o lovitură atât de severă pentru regimul iranian, încât acesta poate fi evenimentul care va duce la reducerea tensiunilor cu Iranul, e de părere expertul.

Această opinie este împărtășită și de Jonathan Marcus, corespondentul diplomatic de la BBC, care a remarcat raspunsul modest al Iranului la moartea lui Soleimani. Analistul se întreabă dacă iranienii vor mai întreprinde vreo acțiune împotriva americanilor, afirmând că „orice răspuns iranian dramatic – asasinarea unui ofițer american de rang înalt, de exemplu – ia timp și depinde atât de planificarea detaliată, cât și de oportunitățile oferite… Acesta ar putea fi sfârșitul unui episod deosebit de periculos, dar tensiunile regionale amare și rivalitatea strategică rămân. Moartea generalului Soleimani va arunca o umbră asupra interacțiunilor dintre SUA și Iran pentru mulți ani.”

Surse: USA Today, Fox News, CNN, BBC, Daily Mail, Yahoo News

Foto: Wikipedia

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Singurii pe care rachetele iraniene i-au nimerit au fost cei 80 de iranieni de la bordul avionului Ucrainian doborât. Deci, in ultima săptămana 60 au murit călcați in picioare la înmormântarea lui Sula. 80 in avionul prăbușit. Dacă se mai incoarda puțin ayatolahii pana la urma își lichidează toti suporterii.
    Parca la conducerea armatei lor e Gabriel Oprea.

    • true, dar ca in orice dictatura totalitara, televiziunea de manipulare, defapt, televiziunea stat are in primul rand misiunea de a mentine starea de control a populatiei, sub teroare daca nu se poate sub manipulare. Astia ar fi fost in stare sa arate populatiei imagini de la Hiroshima doar pentru a manipula. Cred ca pana si cel mai fanatic indoctrinat personaj isi poate da seama ca o confruntare militara directa cu americanii inseamna autodistrugere …..

    • Ei, parca. Chiar e Oprea, numai ca izmenele si le-a pus pe cap in stilul locului.

    • Una dintre rachetele devastatoare a nimerit buda cazărmii în care deja nu se mai afla oricum niciun american

    • Nu au fost doar iranieni in avionul ăla și oricum ,ca peste tot,exista și la ei oameni normali (poate multi au fost chiar în acel avion că nu zboară oricine în sărăcia aia de acolo)dar nu pot scoate capul fara sa rămână fără el(sau mai degrabă familia lor,că așa lucrează sălbaticii)

  2. „atacuri devastatoare”, „răzbunare copleșitoare”, „o palmă peste fața americanilor”, „80 de teroriști americani au fost uciși”, „răspuns decisiv” …. 🙂
    Tremura rochitele pe ayatollahi.
    Who’s the boss? 🙂

  3. Inca nimeni n-a atacat direct baze americane. Americanii au facut pe ei si au inghitito. Nu-mi amintesc o umilință mai mare decat bataia din Vietnam.

    • Ia mai numără o data morții, prostanacule

    • esti o dovada ca avem trolli iranieni!!!

    • Ion n-are cum să numere că nu știe.

    • mestere, americanii le-au facut jocul lasandu-i sa bombardeze prin curtea bazei ca sa poata si Iranienii bifa rșzbunarea. Ba au spuc ca totul e OK pentru ca au fost anuntati ca vine „pălitura nimicitoare” direct de agresor.
      Iar populatia uita de ale lor si se agita la meciul trucat.

  4. Atacul esuat este explicabil pentru ca Iranul este pe acelasi trend descendent in care era Saddam cand americanii l-au dat jos. Cu toate ca nu imi plac razboaiele interminabile are americanilor, realitatea e ca acestea le-a permis americanilor sa se distanteze tehnologic de restul statelor. Rachetutzele astea iraniene sunt un fel de sageti din evul mediu comparativ cu rachetele americane care reusesc in clipa asta lovituri absolut chirurgicale, dovada fiind si asasinarea lui Suli. Sa lovesti niste masini in miscare, noaptea tarziu pe intuneric, cu precizie milimetrica este absolut extraordinara din punct de vedere tehnologic cel putin.
    Ma uitam la cat de lente erau rachetele alea filmate de iranieni care vroiau sa se laude, in timp ce eu vedeam doar ca sunt foarte foarte lente. Ne mai miram pe urma ca americanii au avut timp sa intre in buncare, sa faca si un dus, sa citeasca o carte, sa-si verifice mailul, sa-si faca o poza ceva. SI pe urma Trump incepe sa se laude ca dezvolta si ei ca si rusii rachete hipersonice. Zbang! Asta este realitatea dura. Rahatii astia de dictatori regionali au crezut ca i-au ajuns din urma pe rusi si pe americani cand de fapt au ajuns doar la tehnologia pe care o foloseau astia acum 50 de ani.
    O alta realitate este cea economica. Modelul economic liberal capitalist occidental este singurul functional si in clipa in care statele vestice au impus sanctiuni economice si au izolat economic regimuri dictatoriale cum s-a intamplat cu blocul est-european comunist, cu Rusia, Irak, Iran, Coreea de Nord, acestea s-au prabusit. Singurul lucru la care e bun fundamentalismul atat islamic cat si comunist, din perspectiva economica este mana de lucru ieftina. Nu este in stare sa produca tehnologie, sa inoveze, sa evolueze, sa se reformeze. Din cauza asta in clipa in care sunt izolate, nu mai sunt lasate sa exporte produse ieftine, nu mai sunt lasate sa fure tehnologie, acestea se prabusesc, mai ales in clipa in care se apuca sa puna pe primul plan ideologia fundamentalista in locul interesului populatiei pe care o conduc.

  5. Americanii au sters flegma de pe bot si au inghitit-o. Nu au indraznit sa raspunda cu toate ca au fost atacati direct cu rachete de o armata straina. S-au cacat pe ei. Norocul nostru.
    Pagube au fost. Probabil au si murit soldati americani, dar ei nu vor recunoaste.
    Trump a facut-o pentru a scapa de impeachment, iar regimul iranian a scapat de miscari de strada si proteste. SUA a pierdut in imagine.

    • Mai ușor cu pufoaika….

    • Ce-ai fumat tavarish in dimineața asta? Nu cred că e mahoarcă pt că v-ați mai cizelat și voi un pic.

      Ce-ai fumat tavarish in dimineața asta? Nu cred că e mahoarcă pt că v-ați mai cizelat și voi un pic.

    • Cred ca tu traiesti in secolul 17-18 iranienii sint minati de ura contra americanilor,dar doar atit,militar zi economic sint in urma tare ei se bazeaza pe altceva

    • Nu ai înțeles nimic !După atentat ,europenii au dat fuga la Putin să vadă dacă-i supărat,daca i-au stricat ploile,sanchi cică sa îndulcească,sa zică că ei nu au fost consultați,că nu a făcut asta NATO ci SUA de parcă aia marii nu încinseseră deja tel roșu între ei.Apoi SUA a stat cuminte știind că ăștia n-au cu ce…Racheta la 110 km de țintă ,lansată de la 300 km,vi se pare intenționat ?Adică vezi doamne sa nu atingă de fapt bazele,doar sa sperie…Haida-de !Adică preferau mai degraba să omoare civili pe un aeroport international ?Aia e de fapt performanta temutelor rachete.Unele nu bubuie deloc,ca petardele alea umede.SUA nu are de ce sa răspundă pt că încă nu au tot ce treb pe poziții și o fac doar daca trebuie sa se apere,ceea ce nu a fost cazul.Dar ia să încerce un atentat în SUA ,de ex și să moară un singur american,fie el și de origine arabă.Ce ziceți ?O să-i vedem pe exaltații aia exact ca pe irakieni,cu mainile pe sus,bucuroși să se predea.Nu mai știți imaginile din 90,în izmene și mai amărâți ca aurolacii de la noi?Aia era armata ?Ce tot vb prostii ca Pipidi de ww3? Ăștia știu doar atentate d’astea mișelești,contra civililor…Nu-mi doresc război nici eu,că de-aia au sărit și europenii in sus.Se pierd multi bani + tragedia civililor implicați.Dar voi ăștia care sunteți așa viteji și mai ales antiUSA cereti-va la ei,la Iran,că poate va învăța din manierele lor alese.Sa nu mai zic că am mai scăpa și noi de un lest și vom avea m puține ajutoare de platit,de la buget.Mult curaj !

  6. Un rezumat clarificator, in 2 min:

  7. A fost facuta o intelegere intre presedintele Americii si a Iranului. Acel comandant era prea putetnic chiar si pentru presedintele Iranului asa ca a cerut ajutor la Americani sa il eline.

  8. Zilele trecute am ascultat la un post de radio interviul lui Mezat(parca), un masterchef ceva, iranian la origini. Ascultandu-l descriind regimul actual iranian, modul cum a preluat puterea si felul in care s-a mentinut 40 ani la conducerea tarii, atrcitatile comise, parca vorbea despre Iliescu&co dupa ’89, culminand cu 10 August al lui Dragnea (exceptand ca la iranieni s-a lasat cu vreo 2000 de morti). Sunt acum convins ca s-a incercat transformarea lui Dragnea intr-un Sadam mai mic. Sper numai sa iasa clica din spatele lui la iveala.

  9. După părerea mea, Iranul poate să lovească oricând, oriunde și pe oricine ar fi! Cât despre armament, au la orice nivel. Poate nu au arma nucleară, dar nu este atât de sigur. Iar regimul de la Teheran se mulează cel mai bine pe cultura lor, iar asta o știu rușii cel mai bine. Iranul este o țară puternică care a rezistat bine la influențele negative ale Occidentului, o țară în care familia ocupă loc de frunte în societate. Cei care se „opun” regimului, nu sunt alții decât aceiași șmecherasi, știți voi de unde, care au destabilizat fosta Iugoslavie, Ucraina, Irakul, Siria, Venezuela. Cu Iranul nu le merge! Și asta o mai știu și israelienii. Ati văzut cumva să îndrăznească Israelul sa atace Iranul, așa cum a făcut cu Siria, cu ani în urmă? Nu, pentru că se tem de Iran că de dracu’. Ce a făcut SUA cu drona aia putea să o facă orice pișpirică, specialist in IT. Bătălia, dragii mei, în zona aceea, are altă miză cu bătaie mult mai lungă…

  10. Eu cred că Iranul a zis că trebuie să recicleze niște rachete la modul funcțional și s ar putea să fie mai capabili decât mulți gogorani să facă conexiunile între noțiunile redescoperite de basarabenii deportați în Siberia care au ajuns să fie numiți de catre localnici oamenii lui Dumnezeu în loc de dușmanii poporului când au vazut că ploile au început să vină la timp…

    • Ghici, ghicitoarea mea…De ce nu zbârnâie avioanele imperialiștilor americani deasupra Iranului? Nu sunt atât de deștept, dar sunt alții, care vă vor spune în viitorul apropiat , ce s-a întâmplat cu avionul de pasageri ukrainian, a fost doborât cu una dintre cele mai noi tehnologii militare, care folosește forța gravitațională a pământului combinată cu generarea unui foarte mare flux magnetic,…. bineînțeles că nu este invenția Iranului, ci a celor care au capacitatea de a recupera sateliții defecți de pe orbita Pământului!.. Desigur sunt pagube colaterale, dar sunt infime comparativ cu ,,Gemenii financiari” din 11 Septembrie!

  11. Basme! Și avionul doborît de o rachetă retardată, care se ia după amprenta termică a motorului a fost tot o „cădere la pace”? Sau asta-i reala dotare cu niște rachete, cu care mai și fac alții ce vor cu ele?!

  12. Orcum americanii sint in cacat si no sa reziste mult in Orient si ca imperiu in general. Razboiul cu Iranul o sa le grabeasca sfarsitul. Vin chinezii, asta e inevitabil.
    Voi care comentati aici sinteti niste sclavi si nu ati inteles nimic din istorie.

  13. Nici Occidentalii n-au fost de acord cu uciderea generalului si toate aventurile astea periculoase. Numai la noi atatea prosti si lingăi. S-a facut Trump de cacao orcum, ca si toata politica americana din Orient – de la invazia Irakului la „primavara araba”.

  14. Ei, asta e buna! Se explica precum in bancul ala cu lupul iepurele care gasise o pusca cu care voia sa-l umilesca pe lup punand-ul sa manance ceva cu mot aflat in carare, sub amenintarea pustii. Lupul care avea si el onoarea lui, a refuzat sa manance. Iepurele a dat sa traga cu pusca, dar pusca nu a luat foc. Cand lupul s-a repezit asupra iepurelui, acesta a zis impaciuitor: stai mai lupule ca am glumit, il mananc eu! Asa si cu liderii iranieni, procedeaza ca iepurele din banc.

  15. Sa ramai fara buda in tmofn este destul de nasol …