G4Media.ro

Cum se explică explozia de artificii de Revelion? ”Nu știu dacă au…

Sursa foto: Pixabay

Cum se explică explozia de artificii de Revelion? ”Nu știu dacă au făcut un fel de uba-uba ca să alunge spiritele rele, dar cu siguranță o defulare prin zgomot și prin spectacolul luminos probabil că a existat”

Oamenii au fost disperați de acest an 2020, au fost supărați de restricțiile impuse și au găsit în aceste artificii, în acest an într-o măsură mai mare decât în alți ani, au găsit o refulare, a declarat, la Digi24, biologul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. „Nu știu dacă au făcut un fel de uba-uba ca să alunge spiritele rele, dar cu siguranță o defulare prin zgomot și prin spectacolul luminos probabil că a existat”, a opinat el.

Jocul de artificii este un obicei vechi, un obicei asiatic, de a alunga spiritele rele. Interesant este că a plecat din provincia chineză Hunan (învecinată cu provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan – n.r.) și în continuare acolo sunt fabrici multe care produc artificii, a menționat biologul.

„Sunt niște obiceiuri care, din păcate, generează un disconfort nu numai animalelor, ci și altor oameni care nu-și doresc să le audă. Păsările nu sunt animale nocturne, ele sunt eminamente diurne, și în consecință, graurii – pentru că despre ei este vorba la Roma -, dar nu numai graurii, ci și alte păsări ce se refugiază în orașe în anotimpul rece, în număr destul de mare, ajung să fie speriate și bineînțeles că nu se descurcă, sunt dezorientate, se lovesc de diverse obstacole, cad și mor. Multe dintre ele nici măcar nu reușesc să-și dea seama ce se întâmplă, multe dintre ele cad pierite, speriate de șocul generat de undele sonore, luminoase, ce generează o astfel de situație neînțeleasă pentru aceste animale”, a explicat Adrian Bîlbă.

Câinii aud de 50 de ori mai tare decât noi

Dincolo de faptul că animalele nu-și dau seama că e Anul Nou, ele percep aceste semnale luminoase și sonore într-o măsură mult mai mare. Câinii aud, de exemplu, de 50 de ori mai tare decât noi.

„Vă dați seama cum aud ei artificiile, pisicile, multe animale suferă din cauza bucuriei noastre și părerea mea este că ar trebui să înțelegem mai multe, pentru că din cunoaștere ne dăm seama că deseori greșim”, a spus Adrian Bîlbă.

„Animalele de companie și animalele care, dincolo de cele sălbatice, trăiesc în mediul urban, cum sunt câinii fără stăpân, sunt îngrozite de aceste artificii, nu le înțeleg, le aud mult mai tare decât noi și trebuie să ne gândim la ele, să înțelegem că nu e decât un spectacol luminos, un spectacol sonor”, a arătat cercetătorul.

Citește integral pe Digi24.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Au fost 20 minute de refulare dupa un an chinuit, inainte de alt an dezastruos.

  2. În Brașov oamenii nu au” alungat” spiritele rele cu artificii pentru simplul motiv că primarul a avut atâta minte să organizeze asta în mai multe locuri din oraș.
    Stând acasă, poate că oamenii au vrut să marcheze trecerea dintre ani și să-și facă o bucurie.
    În București, cred că oamenii au vrut să sfideze sau să sancționeze prostia primarului. Asta cred eu, dar, mă rog, eu nu mă ridic la înălțimea invitaților Digi 24

  3. O defulare, nea Bilba, nu refulare! Folosim cuvinte al căror sens nu îl cunoaștem…

    • dexonline: refula vt [At: CAMIL PETRESCU, T. III, 81 / Pzi: ~lez / E: fr refouler] 1 A respinge din domeniul conștientului în subconștient unele imagini, dorințe, idei etc.

    • @Sake: In sfarsit cineva care mai stie carte…

  4. Artificii sunt peste tot si nu deranjeaza animalele asa de mult daca se ridica la un nivel foarte mare cand explodeaza, iar cele care fac doar lumina sunt ok, problema sunt petardele, petarde care sunt date prin scari sau langa blocuri care ar trebui interzise, inteleg dorinta de a vedea un lucru frumos pe cer, dar nu inteleg de ce te-ai excita la o pocnitura.

    Despre ce s-a intamplat, n-are nici o legatura cu emotiile, au fost blocati in case si de asta s-au manifestat cum au putut, eu am observat si alte lucruri, fata de anii trecuti foarte multe persoane si-au pus in balcoane si la geamuri beculete, asta nu mai are nici o treaba cu eliberarea de frustrari.

    Ma rog, stati linistiti, la anul o sa fie normal, in Romania nu stiu ca la cum se vaccineaza o sa dureze 50 de ani pana trece covid, dar in Germania, Spania, Italia, Grecia unde probabil vom merge de Craciun/Revelion daca nu se termina aici covidul va fi ok, ca aia inteleg ca orice zi cu covid loveste in economie.

  5. Bucuria unora, coșmarul altora. Cine are câini ori milă de păsări știe ce spun. Însă și mulți oameni sunt deranjați de invazia asta de bubuieli la orice oră și în orice zi. E nevoie de o reglementare mai strictă a petardelor, pe care chiar le-aș interzice, lăsând doar artificiile, numai la apogeul evenimentelor publice și numai în spații publice.

  6. 1. Anul trecut au fost mai multe.
    2. Explicația este mult mai simpla: prostia.
    Nu are nici o legătură cu frustrarile nascute din izolarea impusa.

    • Prostia nu este, totuși, ceva nou. Ea exista și pe vremea când nu se comercializau artificii. Problema (gestionarea prostiei) se poate rezolva prin măsuri administrative.

    • Fa si tu un test IQ ca sa stii pe unde stai. Nu de alta, dar daca tot scrii despre subiect …

  7. Niste oameni curajosi care si-au riscat viata iesind pe strada la o ora la care carcaletele pindeste, ca n-avem motive sa ne indoim de ce ne-au zis cei care se scoala si se culca zi de zi cu grija fata de sanatatea noastra in cap.

  8. Dacă în cap ai un ciocan, vezi peste tot numai cuie. Refuzul petardelor și al artificiilor are motive raționale, nu ideologice. Iar în ce privește tradiția – ăsta e modul în care sărbătoreau străbunii Anul Nou?