Cum se explică mobilizarea masivă la vot după o campanie leșinată?
Marea surpriză a alegerilor de duminică este prezența masivă la vot, în ciuda unei campanii anoste și a unei competiții aparent fără miză, cu final previzibil. În absența emulației, odată cu disiparea tensiunii sociale după căderea guvernului Dăncilă, mulți se așteptau la apatie, la o prezență redusă la vot.
Totuși, diaspora s-a mobilizat în mod surprinzător. Duminică la ora 12.35 a fost depășit recordul de prezență în diaspora, unde votul a început vineri la prânz, ora locală.
S-au prezentat deja la vot peste 420.000 de alegători numai din diaspora (ora 13.30), mai mult decât la oricare alt scrutin. Cu un ritm de vot de câteva sute de voturi de minut, numărul s-ar putea mări considerabil până la închiderea urnelor. Și în țară prezența este foarte bună, aproape de prezența de la prezidențialele din 2014 și peste europarlamentarele din mai, când mizele erau mult mai mari decât azi.
Câteva posibile explicații
- Votul dat la europarlamentare, reconfirmat la prezidențiale. Alegătorilor anti-PSD din mai, care au sancționat drastic partidul lui Dragnea și Dăncilă, li se adaugă mii votanți frustrați că fostul guvern i-a împiedicat să-și exercite un drept fundamental. Sentimentul revoltei nu s-a stins în șase luni, chiar dacă guvernul Dăncilă a căzut.
- Modificarea legislației i-a încurajat în mod evident pe mulți. Cu trei zile la dispoziție și cu posibilitatea de a vota prin corespondență, românii din străinătate s-au mobilizat exemplar.
- La votanții clasici s-au adăugat noi alegători, care n-au mai votat în trecut, scoși din apatie de o ofertă mult mai diversificată. Există și a treia și patra opțiune.
- Șansa reală de a trimite pe tușă pentru multă vreme, în mod demoractic, prin vot, un partid abuziv, care a făcut mult rău României cât s-a aflat la guvernare.
- Schimbarea de generație. Cei născuți și crescuți în comunism, unde alegerile nu contau, sunt înlocuiți treptat de cei născuți după 89 și crescuți în libertate, școliți în Occident sau la muncă afară. Ei înțeleg altfel importanța votului.
- Chiar dacă aparent meciul este jucat, există totuși o miză mare în joc: cine intră în turul doi? Această provocare s-ar putea să supra-mobilizeze electoratul USR/ PLUS. Dacă Dan Barna intră în turul doi, meciul se relansează.
- În fine, vremea frumoasă, temperaturile mari de afară nespecifice pentru luna noiembrie. Alegerile prezidențiale s-au desfășurat, de regulă, în alte condiții meteo, mult mai proaste, care descurajează fie și o mică plimbare la vot.
- Prezența la vot este cu atât mai impresionantă, cu cât trebuie să adăugăm la ea o prezență mai slabă la vot a electoratului pro PSD. Demobilizarea baronilor se vede cel mai clar în utilizarea urnei mobile și prezența scăzută în mediul rural.
La toate aceste posibile explicații se pot adăuga, evident, și altele. În orice caz, asistăm la un șir de premiere electorale, la modificări majore de comportament în rândul alegătorilor. Greu de spus cum se va reflecta prezența masivă la vot în rezultatele finale, dar în mod cert, în primul tur, marii beneficiari ai prezenței la vot vor fi Dan Barna și Klaus Iohannis, iar Viorica Dăncilă are tot mai multe motive de îngrijorare.
Sursa Foto: Inquam Photos / Marius Zmarandescu
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii