G4Media.ro

Cum se explică prăpastia tot mai adâncă dintre Biden și Netanyahu

Photo by Oren ZIV / AFP

Cum se explică prăpastia tot mai adâncă dintre Biden și Netanyahu

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au diferențe de opinie publice tot mai evidente, care adâncesc prăpastia dintre cei doi lideri politici, dezvaluind resentimentele și neîncrederea crescânde dintre cei doi lideri cu privire la războiul din Gaza, în contextul în care conflictul dintre Israel și organizația teroristă Hamas a intrat în cea de-a cincea lună. Potrivit unor oficiali americani citați de Axios, Biden și Netanyahu au stabilit “linii roșii” contradictorii legate de conflictul din Gaza în ultimele zile, lucru care le-ar putea antagoniza pozițiile în situația în care Israelul va ataca orașul Rafah din sudul enclavei.

Linii roșii

Trei oficiali americani citați de Axios au afirmat că o operațiune militară israeliană în Rafah ar duce probabil la o schimbare semnificativă a politicii SUA – inclusiv la încetarea apărării Israelului la Națiunile Unite și la restricții privind utilizarea armelor americane de către forțele israeliene în Gaza.

Reamintim că peste un milion de palestinieni strămutați, care reprezintă aproximativ jumătate din populația Gaza, sunt înghesuiți în Rafah după ce au fost forțați să caute adăpost acolo. Orașul din sud, care se învecinează cu Egiptul, găzduia doar 250.000 de oameni înainte de război.

BBC a scris că mulți dintre cei strămutați locuiesc în adăposturi sau corturi improvizate, în condiții mizere, cu acces limitat la apă potabilă sau alimente sigure. Rafah este singurul oraș din fâșie care mai este controlat de Hamas.

La rândul său, ONU a avertizat anterior că o ofensivă israeliană planificată în orașul din sudul enclavei ar putea duce la un “măcel.” (Campania militară a Israelului ar fi dus până acum la moartea a peste 31.000 de palestinieni și rănirea altor circa 71.000, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas. Datele acestuia sunt însă imposibil de verificat din surse independente, iar în mai multe ocazii informațiile difuzate de Hamas s-au dovedit false).

Revenind la disensiunile dintre liderii american și israelian, trebuie menționat că sâmbăta trecută, în cadrul unui interviu, Biden a fost întrebat dacă o operațiune militară israeliană în Rafah reprezintă o linie roșie pentru administrația sa. “Da, este,” a răspuns liderul de la Casa Albă.

“Nu poți avea alți 30.000 de palestinieni morți drept consecință a urmăririi (Hamas). Există și alte moduri de a rezolva problema Hamas,” a spus președintele american în interviul pentru MSNBC.

Biden a menționat că Israelul are dreptul să se apere și să pedepsească Hamas, dar a subliniat că Netanyahu “trebuie, trebuie, trebuie” să acorde mai multă atenție prevenirii victimelor civile în Gaza.

“El (Netanyahu) rănește Israelul mai mult decât să ajute Israelul (ucigând civili). Aceasta este o greșeală,” a spus Biden.

Liderul american a afirmat că încă lucrează la obținerea unei încetări a focului de 6 săptămâni în care ostaticii răpiți de Hamas să fie eliberați. Acest lucru poate fi construit prin promovarea unei strategii mai ample în Orientul Mijlociu.

El a spus că mulți lideri arabi, inclusiv cei ai Arabiei Saudite, sunt pregătiți pentru normalizarea relațiilor cu Israelul. “Ceea ce urmează după războiul din Gaza este lucrul pe care trebuie să ne concentrăm,” a declarat Biden.

Președintele a mai spus că ar dori să meargă din nou în Israel pentru a se adresa Knesset-ului și a vorbi cu poporul israelian. El a refuzat însă să precizeze dacă există discuții legate de o astfel de posibilitate.

Analiștii au remarcat că declarația lui Biden legată de existența unei ‘linii roșii’ a fost în ton cu luările sale de poziții recent, în care el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o operațiune israeliană în orașul palestinian și i-a cerut lui Netanyahu să prezinte un plan pentru protejarea civililor de-acolo. Comentariul său de la MSNBC a fost însă primul de la atacul brutal al Hamas din 7 octombrie când s-a referit la posibila invazie israeliană drept “o linie roșie.”

Ulterior, secretara de presă adjunctă de la Casa Albă, Olivia Dalton, a declarat că Biden a fost clar în interviul său de MSNBC că nicio operațiune militară nu ar trebui să aibă loc în Rafah “dacă nu există un plan credibil și implementabil de a avea grijă de nevoile de siguranță și securitate ale celor peste un milion de civili care se adăpostesc acolo. Și nu am văzut un astfel de plan.”

Răspunsul lui Bibi

O zi mai târziu, Netanyahu a respins ferm criticile lui Biden. “Vom merge acolo (în Rafah). Am o linie roșie,” a spus el. “Știți care este linia roșie? Că 7 octombrie nu se va mai întâmpla. Nu se va mai întâmpla niciodată,” referindu-se la atacul teroriștilor Hamas în care peste 1.600 de israelieni au fost uciși, alte mii răniți, iar peste 250 luați ostatici și duși cu forța în Gaza.

Fără a-i numi, Netanyahu a susținut că are sprijinul tacit al mai multor lideri arabi pentru a continua atacul împotriva Hamas.

“Ei înțeleg asta și chiar sunt de acord cu asta în liniște,” a spus el într-un interviu cu Axel Springer. “Ei (liderii arabi) înțeleg că Hamas face parte din axa teroristă a Iranului.”

Netanyahu a mai prezis că luptele s-ar putea încheia într-o lună. “Am distrus trei sferturi din batalioanele teroriștilor Hamas. Și suntem aproape de a termina ultima parte a războiului,” a spus liderul israelian. Lupta nu ar dura “mai mult de două luni… Poate șase săptămâni, poate patru,” a adăugat el.

Iar luni, într-o intervenție la FoxNews, Netanyahu a susținut că un sfert din luptătorii Hamas se află în Rafah și, prin urmare, Israelul trebuie să intre în oraș și să distrugă batalioanele militanților aflate acolo.

A nu merge în Rafah ar echivala cu neintrarea forțelor aliate din cel de-al Doilea Război Mondial în Berlin, ultimul bastion nazist din Germania, și a lăsa un sfert din armata nazistă în loc, a afirmat Netanyahu.

Premierul de la Ierusalim s-a referit și la criticile liderului de la Casa Albă, spunând că, deși nu știa “exact ce a vrut să spună președintele,” dacă Biden s-a referit la faptul că acestea contravin dorințelor sau intereselor Israelului, el “s-a înșelat în ambele aspecte.”

“(Poporul israelian) susține, de asemenea, poziția mea, care spune că ar trebui să respingem în mod răsunător încercarea de a ne băga pe gât un stat palestinian. Este ceva asupra căruia ei (israelienii) sunt de acord,” a spus Netanyahu, adăugând: “Încercarea de a spune că politicile mele sunt politicile mele private, care nu sunt susținute de majoritatea israelienilor, este falsă. Marea majoritate a israelienilor sunt mai uniți ca niciodată și înțeleg ce este bine pentru Israel.”

În acest context, trebuie menționat că, deocamdată, nu există nicio operațiune militară israeliană iminentă în Rafah, iar oficialii israelieni și americani spun că este foarte puțin probabil ca o astfel de operațiune să aibă loc înainte de sfârșitul Ramadanului, la mijlocul lunii aprilie.

Cabinetul de război israelian nu a dat ordin forțelor de apărare israeliene (IDF) să înceapă evacuarea civililor palestinieni din Rafah. Experții cred că, dacă și când se va da un astfel de ordin, implementarea lui va dura de la două până la trei săptămâni.

Difrerențe tot mai mari

Analiștii americani cred că remarcile lui Biden din interviul pentru MSNBC sunt un alt semn că răbdarea președintelui față de guvernul Netanyahu scade pe zi ce trece.

Deși președintele american a subliniat că nu va abandona Israelul și nu va opri furnizarea de arme precum Iron Dome într-un mod în care Israelul nu se va putea apăra, experții cred că declarațiile de sâmbătă ale lui Biden sunt dovada unei prăpastii tot mai mari apărută între el și Netanyahu.

De altfel, președintele Biden a fost surprins de camerele de televiziune după discursul său privind Starea Uniunii de săptămâna trecută spunându-i unui senator democrat că i-a declarat premierului Netanyahu că vor avea “o întâlnire la Isus” despre situația din Gaza.

Când a fost întrebat în interviu ce a vrut să spună prin asta, Biden a spus că este o expresie care este folosită în Delaware într-un mod serios.

“Bibi știe ce am vrut să spun,” a adăugat el.

Potrivit ziariștilor de peste ocean, Biden și Netanyahu nu au mai vorbit din 15 februarie. În ultima lor convorbire telefonică, Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă operațiune israeliană la Rafah, a spus Casa Albă.

Axios a scris că au existat mai multe discuții în interiorul Administrației de la Washington în ultimele săptămâni despre o posibilă operațiune militară israeliană în orașul din sudul fâșiei, iar concluzia a fost că Administrația Biden nu poate permite ca aceasta să se întâmple, au declarat oficialii americani pentru Axios.

Administrația americană nu crede că Israelul poate implementa un plan de evacuare pentru palestinienii din Rafah într-un mod care să prevină victimele civile în masă.

“Dacă Netanyahu decide să-l sfideze pe Biden și să lanseze o astfel de operațiune, va fi o confruntare,” a spus un înalt oficial american.

Deocamdată nu s-a luat vreo decizie cu privire la modul în care SUA ar răspunde la o operațiune israeliană la Rafah, dar doi oficiali americani au spus că una dintre opțiunile discutate la nivel intern între Casa Albă, Departamentul de Stat și Pentagon este de a impune restricții privind utilizarea în Gaza, de către IDF, a armelor livrate de americani.

Un al treilea oficial american a spus că este probabil ca o operațiune israeliană la Rafah să facă ca Statele Unite să permită adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care cere încetarea imediată a focului în Gaza. Reamintim că, până acum, SUA au respins de trei ori rezoluțiile pe acest subiect aduse în fața Consiliului de la începutul războiului.

Ziarul Washington Post a scris și el că declarațiile lui Biden despre ‘linia roșie’ a unui atac israelian în Rafah arată cum președintele american a devenit un critic vocal al lui Netanyahu din cauza situației umanitare din Gaza.

În discursul său privind Starea Uniunii, Biden a spus de altfel că Statele Unite fac eforturi pentru a stabili o încetare a focului de cel puțin șase săptămâni, în ciuda opoziției lui Netanyahu față de solicitările de a opri luptele. El a anunțat, de asemenea, că Statele Unite vor construi un port temporar în Gaza pentru a permite livrările maritime, o ocolire extraordinară a restricțiilor israeliene impuse împotriva camioanelor cu ajutoare care ajung la granița terestră a enclavei palestiniene.

Iar declarațiile critice ale lui Biden sunt doar cele mai recente semne ale presiunii americane asupra conducerii Israelului: oficiali de top ai Administrației Biden s-au întâlnit săptămâna trecută la Washington cu Benny Gantz, un rival politic intern al lui Netanyahu. De asemenea, Administrația Biden a impus și restricții asupra coloniilor israeliene din Cisiordania în februarie.

Iar Biden, crede și Washington Post, nu a recurs încă la cel mai important isnstrument pe care îl are împotriva lui Netanyahu: ajutorul militar. Acesta poate fi blocat temporar sau oprit complet pentru a forța mâna premierului israelian. (Statele Unite au aprobat și au livrat în mod secret mai mult de 100 de vânzări de armament separate către Israel începând cu 7 octombrie. Acestea se adaugă celor 106 milioane de dolari în muniție de tancuri și 147,5 milioane de dolari în componente de obuze de artilerie care au fost anunțate public, în condițiile în care Administrația Biden a ocolit Congresul folosind o autorizare de urgență).

Reamintim că Statele Unite au de mult timp o relație militară profundă cu Israelul, care de la înființarea sa a primit aproximativ 300 de miliarde de dolari în asistență economică și militară combinată, ajustată pentru inflație, potrivit Consiliului pentru Relații Externe. Chiar dacă economia Israelului a crescut și nevoia de asistență economică a scăzut, ajutorul militar a rămas cel puțin 3 miliarde de dolari pe an.

În plus, de la atacul Hamas din 7 octombrie, acest sprijin militar a crescut.

De ce acum?

Jurnaliștii de la Washington Post au scris că declarațiile și acțiunile recente ale Casei Albe reprezintă critici explicite la adresa conduitei guvernului lui Netanyahu, un semn că Biden este conștient de furia resimțită în cadrul Partidului Democrat cu privire la un conflict în care peste 30.000 de oameni au murit în cinci luni de război, iar experții văd primele semne ale foametei.

Deși Biden continuă să declare că sprijină Israelul, furia unei părți a opiniei publice din America față de bilanțul victimelor civile din Gaza este greu de ignorat de către președinte. După cum a raportat Today’s WorldView luna trecută, datele sondajelor de opinie sugerează că democrații din Statele Unite au devenit mai divizați ca niciodată în privința conflictului israelo-palestinian.

Membri ai Partidului Democrat, în special din aripa radicală, critică constant Israelul și iau parte la proteste publice, multe dintre ele cu carcter antisemit. De asemenea, mai mulți congresmeni democrați au cerut Administrației Biden să condiționeze ajutorul acordat Israelului pe motive umanitare sau să-l oprească complet.

Iar liderul de la Casa Albă este conștient de criticile celor din propriul partid legate de susținerea pentru Israel. În condițiile în care Biden se îndreaptă spre o nouă confruntare cu Donald Trump pentru președinția Statelor Unte, presiunile asupra democratului sunt enorme.

Una dintre cele mai mari bătăi de cap pentru Biden o reprezintă Michigan, unul dintre așa-numitele state swing, care va decide alegerile. În acest stat, Trump are în prezent un avans de 3,6%, respectiv 46,2% față de 42,6% pentru Biden.

Situația este importantă. Biden a câștigat alegerile din acest stat în urmă cu doi ani, când s-a impus cu 2,78% în fața republicanului și a obținut cele 16 voturi electorale, cu doar 154.000 de voturi mai mult decât Trump. În particular, Biden a beneficiat de votul americanilor musulmani și arabi, care formează o comunitate semnificativă în Michigan, circa 310.000 de persoane, reprezentând 5% din totalul sufragiilor în stat.

De data aceasta însă, susținerea Administrației Biden pentru Israel are toate șansele să schimbele datele scrutinului prezidențial în Michigan. De altfel, comunitatea musulmană de aici și-a declarat revolta față de strategia lui Biden legată de Gaza și l-a sancționat la urne din acest motiv în cadrul alegerilor primare recente.

Președintele a câștigat până la urmă confortabil alegerile democraților din acest stat, impunându-se cu 81% din voturi, conform previziunilor, dar cei “neangajați” au depășit așteptările, adunând 13% din voturi.

Nu este exclus așadar ca avertismentele lor, împreună cu cele ale grupărilor stângii radicale și progresiste democrate, să fi contribuit la modificarea atitudinii Casei Albe față de Israel și conflictul cu Hamas, determinând schimbarea la față a lui Biden.

Potrivit unui comentator conservator de peste ocean, “pentru a pune mai multă distanță între cele două guverne,” oamenii lui Biden au scurs către presă că acesta îl displace pe premierul Netanyahu și îl numește “un nemernic,” liderul de la Casa Albă le-a spus donatorilor democrați că bombardamentele israeline au fost “nediscriminatorii” și a afirmat că reacția Israelului la 7 octombrie este “exagerată.”

Toate acestea l-au făcut pe analist să afirme despre Biden: “Cuvintele lui ustură, dar politicile lui sunt mult mai periculoase,” notând motivațiile electorale ale liderului democrat.

Iar Richard Goldberg, un fost oficial al National Security Council în timpul Administrației Trump, a scris referindu-se la jocul electoral care ar motiva schimbarea de atitudine a Casei Albe și a lui Biden legată de Israel: “Biden ar trebui să tragă linii roșii pentru Hamas, nu pentru Israel.”

Un oficial israelian a afirmat de altfel marti: „Cei care aleg Prim-ministrul Israelului sunt cetățenii Israelului și nimeni altcineva. Israelul nu este un stat vasal al SUA, ci o țară independentă și democratică ai cărei cetățeni sunt cei care aleg guvernul.”

„Ne așteptăm ca prietenii noștri să acționeze pentru a răsturna regimul terorist al Hamas și nu guvernul ales din Israel.”

În sfârșit, unele voci de peste ocean au numit chiar schimbarea de macaz a Administrației Biden față de lupta statului evreu “cea mai mare mare trădare a Israelului de către un președinte (american).”

Referindu-se la toate aceste evoluții, BBC a scris că “Statele Unite rămân cel mai apropiat aliat al Israelului și cel mai mare furnizor de ajutor militar; cu toate acestea, o relație deja tulbure între Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a atrofiat într-o ciocnire din ce în ce mai vizibilă public.”

Presat de democrați și de comunitatea internațională, contrat constant în mod public de Netanyahu, președintele Biden trebuie să realizeze o echilibristică dificilă: să ajute Israelul, dar să oprească morțile civile în Gaza. Liderul democrat se găsește într-o poziție delicată. El se află între ciocan și nicovală, iar atitudinea pe care o va adopta va avea consecințe majore pentru modul în care Israelul va continua lupta împotriva Hamas, pentru soarta palestinienilor prinși în ororile războiului și, în final, pentru cine vor vota alegătorii americani să le fie președinte în cadrul scrutinului din 5 noiembrie.

Surse: Axios, MSNBC, BBC, Politico, Washington Post, FoxNews, USA Today, New York Post, RealClearPolitics

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...