Cum se explică victoria zdrobitoare a lui Trump in Iowa
Fostul președinte american Donald Trump a câștigat decisiv alegerile interne din Iowa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidențiale din acest an din SUA datorită mai multor factori, între care loialitatea suporterilor săi și transformarea semnificativă pe care Partidul Republican a suferit-o în ultimii ani. Cum se explică însă victoria zdrobitoare a celui pe care analiștii americani îl consideră favoritul dreptei în cursa pentru Casa Albă?
O victorie decisivă
Trump s-a impus luni în alegerile de tip caucus din Iowa cu 51%, obținând peste 56.000 de voturi, lucru care îi aduce 20 de delegați pentru Convenția Partidului Republican (un candidat trebuie să primească spijinul a 1.215 delagați pentru a obține nominalizarea formațiunii la președinția Statelor Unite).
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, s-a situat pe locul doi în cursa internă republicană din Iowa, obținând 21.2% din voturi (9 delegați), în timp ce fosta ambasadoare americană la ONU, Nikki Haley, a venit pe locul trei, cu 19.1% din sufragii (circa 21.000 de voturi), primind opt delegați.
Reamintim că republicanii din Iowa au organizat luni alegerile interne pentru nominalizarea candidatului la nivel de stat, proces cunoscut sub numele de caucus, acesta fiind primul din ciclul electoral 2024. Peste 100.000 de votanți republicani au luat parte la scrutin, aceasta în ciuda unor condiții meteo nefavorabile, cu căderi abundente de zăpadă și vânturi puternice, care au complicat deplasarea alegătorilor.
Caucus-urile sunt întâlniri private organizate la nivel de comitat, circumscripție sau district, unde participanții se împart în grupuri în funcție de candidatul pe care îl susțin, determinând numărul de delegați pe care îl primește fiecare candidat.
Următoarea confruntare internă a republicanilor va avea loc pe 23 ianuarie în New Hampshire. O eventuală victorie a lui Trump în alegerile primare din acest stat ar cimenta statutul său de favorit pentru a obține nominalizarea partidului la convenția din această vară a formațiunii de dreapta americane. Trump se află într-o poziție puternică înaintea alegerilor de marțea viitoare din Granite State, așa cum mai este cunoscut New Hampshire: el a câștigat ultimele alegeri primare republicane din acest stat, desfășurate în 2016, cu aproximativ 55.000 de voturi, sau 20 de puncte procentuale.
O medie a sondajelor Decision Desk HQ-The Hill arăta miercuri că Trump se află în prezent în fața lui Nikki Haley în New Hampshire cu 9 puncte procentuale.
Explicațiile succesului
Victoria lui Trump în Iowa nu a venit deloc ca o surpriză. Sondajele din ultimele săptămâni au indicat constant că fostul lider republican s-a aflat mereu în fața rivalilor săi. Trump a intrat în alegerile din Iowa cu un avantaj de două cifre procentale față de contracandidații săi, iar victoria sa din Hawkeye State – numele sub care este cunoscut statul Iowa – îi oferă un impuls suplimentar înaintea scrutinului primar republican din New Hampshire de săptămâna viitoare.
Comentatorii americani au remarcat însă modul decisiv în care Trump s-a impus în Iowa, cu 30 de procente înaintea următorului contracandidat, guvernatorul DeSantis. (Trump a câștigat alegerile generale din Iowa atât în 2016, cât și în 2020, dar a pierdut alegerile caucus din acest stat din 2016 în fața senatorului Ted Cruz, înainte de a câștiga scrutinul din New Hampshire și apoi nominalizarea republicanilor).
În plus, victoria sa a fost atât de facilă încât multe organizații de presă și-au încălcat propriile reguli și l-au declarat câștigător la scurt timp după începerea votării în cadrul caucus. De exemplu, AP l-a anunțat câștigător pe Trump la 31 de minute de la startul votului delegațiilor, provocând furia în tabăra lui DeSantis.
Marja sa de victorie în fața guvernatorului de Florida, clasat pe locul doi al concursului, a fost, așa cum a scris The New York Times, “mai mult decât dublul celei mai mari marje de victorie pentru un republican într-un caucus competitiv desfășurat anterior. Trump a condus în rândul fiecărui grup demografic din sondaje. Și alegătorii săi și-au exprimat un entuziasm mai mare decât cei ai rivalilor săi.”
Comentatorii au afirmat că Trump a câștigat confruntarea din Iowa deoarece:
- Votanții săi au dat dovadă de o loialitate pe care progresiştii şi așa-numiții Never Trumpers, republicani care îl detestă pe fostul președinte al SUA, încă nu o pot înţelege. La baza acestei loialități se află un atașament intens față de Donald Trump și o apreciere a realizărilor sale ca președinte, a explicat The Hill.
- Potrivit experților, susținătorii lui Trump din Iowa au fost atât de loiali, încât 71 la sută dintre ei le-au spus luni seara realizatorilor de sondaje că ei l-ar considera apt să servească ca președinte chiar dacă liderul republican ar fi condamnat pentru o crimă. Reamintim că Trump va trebui să răspundă la 91 de acuzații în patru dosare penale.
- Votanții s-au declarat dominați de un profund pesimism cu privire la starea Statelor Unite şi perspectivele ei de viitor. Astăzi, doar 18% dintre americani spun că sunt “mulțumiți de felul în care merg lucrurile în SUA.” Inflația ridicată, prețurile mari la locuințe sau criza de la frontiera de sud sunt câteva dintre motivele pentru care americanii resping clasa politică de la Washington și caută alternative. Trump, care a fost perceput mereu ca fiind candidatul anti-sistem, anti-establishment, este una dintre opțiunile preferate ale celor nemulțumiți de Joe Biden și de agenda sa de stânga.
- Victoria decisivă a lui Trump arată transformarea majoră pe care a suferit-o Partidul Republican în ultimii ani. În 2016, senatorul Ted Cruz a câștigat scrutinul republican din Iowa cu 27% din voturi, Trump având doar 24%. Simplul fapt că, în opt ani, Trump și-a mărit cota de voturi la 51% este impresionant în sine. Este un alt indiciu clar al Trumpificării Partidului Republican, cred analiștii.
- În 2016, Trump a avut cele mai bune rezultate în rândul participanților la caucus cu venituri mai mici și în caucus-urile organizate în locuri în care sunt mai puțini alegători evanghelici. În acest an, profilul său populist și-a consolidat sprijinul în rândul acestor alegători, chiar dacă a câștigat și printre republicanii cu studii universitare.
- Sondajele de intrare efectuate în timp ce participanții la caucus votau luni au constatat că 51% dintre evanghelici l-au susținut pe Trump, în comparație cu 29% pentru DeSantis și 13% pentru Nikki Haley.
Acesta chiar dacă Bob Vander Plaats, cel mai proeminent lider evanghelic al statului și șeful The Family Leader – precum și guvernatoarea Kim Reynolds, care este populară printre evanghelici – l-au susținut pe DeSantis.
Comunitatea evanghelică din Iowa a fost mulțumită de multe dintre lucrurile pe care Trump le-a făcut în timp ce era la Casa Albă. Deosebit de importante în această privință au fost magistrații pe care i-a numit la Curtea Supremă a Statelor Unite și faptul că aceștia au ajutat la eliminarea dreptului federal la avort. În plus, evanghelicii, care tind să susțină foarte mult Israelul, îi acordă lui Trump credit pentru mutarea Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim.
Și, așa cum se întâmplă în rândul republicanilor din întreaga țară, sprijinul evanghelic pentru Trump în Iowa a crescut exponențial pe măsură ce problemele sale legale s-au înmulțit. Membrii acelui grup au rămas loiali fostului președinte deoarece cred că el este singura persoană dispusă și capabilă să lupte pentru ei într-o țară, așa cum spune Steve Scheffler, președintele coaliției Iowa Faith and Freedom, care este “anti-antiamericană, tot mai mult anti-Constituție și chiar și mai multă anti-libertate religioasă.”
Trump s-a descurcat așadar remarcabil de bine și cu alegătorii evanghelici. Este un semn al susținerii puternice al acestui grup în persepctiva cursei pentru Casa Albă din noiembrie 2024.
De asemenea, după cum au demonstrat rezultatele de luni seara, pe parcursul ultimilor opt ani, Iowa a devenit “țara lui Trump.” De fapt, The New York Times a scris despre Trump că a transformat statul “dintr-unul swing într-un bastion GOP (Partidul Republican). El a câștigat statul cu mai mult de opt puncte procentuale în 2020 – o schimbare de 14 puncte de când Obama a câștigat Iowa în 2012.”
“Niciun alt stat,” a notat Times, “nu s-a aplecat la fel de mult către republicani în aceeași perioadă.”
Atât de puternică este influența lui Trump în Iowa, încât anul acesta republicanul a avut foarte puține apariții de campanie în stat. DeSantis, prin comparație, și-a stabilit un cartier general în Iowa și s-a lăudat că a vizitat toate cele 99 de districte din stat.
=-În sfârșit, așa cum a notat și The Hill, rezultatele de luni din Iowa sugerează că Trump a reușit să profite de starea de spirit întunecată a americanilor. Analiștii au remarcat că electoratul republican din Iowa pare să fi fost unit din cauza “temei lor existențiale față de înseși fundamentele experimentului american” și de credința că, pentru a-l parafraza pe Trump însuși, numai el poate remedia problemele cauzate de democrați și “agenda lor marxistă.”
Editorialistul de la New York Times, Brett Stephens, a scris că în 2016 “Trump a ajuns la Casa Albă călare pe un val de pesimism – pesimism pe care detractorii săi nu l-au împărtășit pentru că vorbea despre, și pentru, o Americă pe care fie aceștia nu au văzut-o sau au înțeles-o doar ca pe o caricatură. Dar la fel ca în acest an, când elitele liberale insistă că lucrurile merg bine în timp ce majoritatea covârșitoare a americanilor spun că ele nu sunt deloc bune, opiniile ofensatoare ale lui Trump au surprins starea de spirit a țării.”
Mulți dintre alegătorii din Iowa din acest an, potrivit unui articol AP, “își imaginează un proiect de demolare pentru modul în care funcționează țara. Aproximativ 3 din 10 spun că caută o răsturnare completă și totală (a Americii). Aproximativ 6 din 10 participanți la caucus afirmă că doresc schimbări substanțiale.”
Acest lucru sugerează, așa cum susține Stephens, că “teoria lui Trump poate fi mai adevărată astăzi decât a fost prima dată când a aplicat-o.”
Concluzia comentatorilor americani este aceea că victoria lui Trump în Iowa ar trebui să fie un semnal de alarmă. Oponenții săi din interiorul și din afara Partidului Republican vor trebui să-și îmbunătățească jocul cât mai repede dacă vor să-l împiedice să se întoarcă la Biroul Oval. Alegerile din New Hampshire de săptămâna viitoare sunt următoarea și, poate, ultima șansă ca ei să facă ceva înainte ca Trump să avanseze rapid spre a obține nominalizarea republicană la președinția Americii. Întrebarea care se pune acum este dacă ascensiunea lui mai poate fi oprită.
Surse: Axios, The Hill, New York Times, CNN, Des Moines Register
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.