
Cum se fac bani cu pozele generate de AI cu „românași pe care nimeni nu-i apreciază” și de ce se viralizează indiferent ce-ai scrie / Explicațiile unui utilizator de TikTok / Astfel de pagini s-au transformat în trambuline pentru susținerea lui Călin Georgescu în campania din 2024
„Astăzi este ziua mea. Părinții mei nu sunt cu mine, dar bunica mi-a făcut acest tort”, „Pun mult efort în asta, dar, din păcate, nimeni nu apreciază acest lucru” – aceste descrieri sunt deseori însoțite de poze emoționante cu copii înlăcrimați, care țin un tort în brațe, sau cu „meșteri” care pozează lângă sculpturi din lemn, gheață sau alte materiale, ori cu diverse fotografii care pot provoca emoție în rândul utilizatorilor de Facebook. Acest tip de conținut a inundat feed-ul multor utilizatori de Facebook, dar despre ce este vorba de fapt și de ce devine atât de viral?
- Notă: În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, astfel de pagini de Facebook sau grupuri similare, care erau virale sau aveau un număr mare de membri/urmăritori, s-au transformat în trambulină electorală și suport politic pentru fostul candidat pro-rus Călin Georgescu. G4Media& Info Sud-Est vor urmări în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 4 mai dacă paginile analizate de reporteri în acest material se vor transforma la rândul lor în instrumente de susținere pentru vreunul dintre candidații la prezidențiale.
Cei de la Factual, care sunt specializați în fact-checking, au verificat dacă fotografiile postate de aceste pagini de Facebook sunt sau nu reale. În urma verificării și trecerii lor printr-un soft care poate detecta dacă o fotografie este realizată cu AI sau nu, mai multe astfel de fotografii s-au dovedit a fi create cu ajutorul inteligenței artificiale.
Unul dintre lucrurile pe care îl au în comun toate paginile care produc sau distribuie acest tip de conținut sunt numele lor, majoritatea dintre ele conțin cuvântul sau derivate din ”România”: „Viața de românaș”, ”România Eternă”, „România Modernă”, „România Noastră” etc.
Toate au rolul de a provoca nostalgie.
Un alt aspect este tipul de conținut distribuit pe aceste pagini. Toate pozele generate cu AI sunt realizate într-o tematică ”tradițională”, „ca la țară” și sunt însoțite fie de descrieri scurte, menite să producă emoție, fie de povești lungi despre viața la țară sau despre oameni care lucrează în domenii precum menajerie, construcții sau domenii care implică un anumit grad de muncă fizică.
Aceste descrieri și povești sunt create tot cu ajutorul inteligenței artificiale și sunt personalizate pentru a părea tradiționale și naționaliste și pentru a stârni cât mai multă empatie din partea utilizatorilor ”patrioți” de Facebook.
Postările acestor pagini s-au viralizat rapid și au reușit să aducă zeci de mii de reacții și comentarii. Majoritatea utilizatorilor care interacționează cu ele sunt utilizatorii adulți sau seniori de Facebook, care lasă mesaje de apreciere și urări de bine adresate personajelor fictive din postări, pentru că fie nu cunosc ideea de inteligență artificială, fie nu își dau seama că fotografiile nu sunt reale. Comentariile și numărul mare de distribuiri arată că utilizatorii cred că aceste postări aparțin unor persoane reale sau evocă întâmplări reale și contribuie în mare parte la viralizarea lor.
Cum au ajuns virale aceste postări
Un alt factor care a ajutat la viralizarea acestui conținut este modul în care pagina principală a platformei Facebook sugerează postări. Conform CNN, pagina principală a Facebook a început să arate din ce în ce mai multe postări de la pagini sau persoane pe care nu le urmărești, pentru a diversifica conținutul pe care îl primești zilnic. Aceste actualizări imită din ce în ce mai mult pagina principală a platformei TikTok, unde ai în proporție de 90% conținut de la necunoscuți.
Această actualizare îi încurajează de asemenea pe cei care dețin astfel de pagini să producă cât mai mult conținut pentru că au șanse ridicate să apară pe feed-ul oamenilor și să se viralizeze.
Deși algoritmii Facebook-ului încurajează aceste pagini să producă astfel de conținut, unele pagini apelează și la reclame plătite prin intermediul Meta Ads. Una din paginile care e populară pentru conținutul său făcut cu AI, Viață de Românaș, se folosește de reclamele plătite pentru a se viraliza.
Alte două pagini, România Eternă și România Modernă, folosesc reclamele plătite pentru a promova anumite sondaje, care întreabă populația dacă soții Ceaușescu merită respectați sau nu. Alte postări asemănătoare sunt făcute cu personalități precum Dumnezeu sau Anca Alexandrescu, prezentatoare Realitatea Plus care a devenit populară în ultima vreme în social media pentru că s-a identificat în ultimele luni cu fostul candidat pro-rus Călin Georgescu.
„Asta e pârghia de care mă folosesc că să produc venit”
Această viralizare pare să fie productivă pentru cei din spatele acestor pagini, căci un utilizator de TikTok pe nume Eren Bratu a postat despre cum s-ar face bani din acest lucru prin intermediul Facebook Content Monetization Beta, pornit de Meta de mai puțin de jumătate de an.
Eren Bratu arată pas cu pas pe pagina lui de TikTok cum face bani din această schemă, iar în mai multe videoclipuri acesta prezintă cum creează fotografiile cu ajutorul inteligenței artificială, descrierile și câți bani i-ar aduce fiecare postare.
În descrierea unui videoclip postat pe pagina lui, acesta menționează că „Lumea este atât de naivă, dar și AI-ul ajunge la un nivel atât de bun, încât orice ai posta ei cred că este real (în special persoanele mai în vârstă care stau pe Facebook), iar asta e pârghia de care mă folosesc că să produc venit”.
Conform tutorialului postat de el pe Youtube, poți intra în programul de monetizare al conținutului Meta dacă ai 5 videoclipuri postate pe pagină, 60.000 de minute vizionate și peste 5.000 de urmăritori.
Această schemă de viralizare rapidă nu este totuși inventată de români. Fenomenul este prezent în străinătate de mai multe luni, iar problema principală în toate țările este cum oamenii în vârstă cred tot ce se spune în acele postări și cum contribuie la viralizarea lor. Un videoclip pe Youtube realizat de Youtuber-ul Danny Gonzalez care explică care e faza cu acest fenomen și este intitulat ”Boomerii sunt păcăliți de AI pe Facebook” a strâns peste 6 milioane de vizualizări.
Rolling Stone arată cum postările făcute cu AI sunt un spam cu care algoritmii Meta, care ar trebui să înlăture spam-ul, nu se pot lupta. Numărul uriaș de pagini și postări care produc astfel de conținut este peste capacitatea celor care ar trebui să reglementeze paginile principale ale utilizatorilor de Facebook. Rolling Stone mai adaugă că odată ce ai reacționat la o postare de acest fel, algoritmul îți va inunda pagini cu zeci de postări similare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.