G4Media.ro

Cum se folosesc ucrainienii de sistemele Patriot ca să spulbere mitul ‘invincibilității’…

Foto: Rachete Patriot / Army Techonolgy

Cum se folosesc ucrainienii de sistemele Patriot ca să spulbere mitul ‘invincibilității’ rachetei Kinjal

În ultimele două săptămâni, Ucraina a interceptat și doborât șapte rachete rusești Kinjal – care călătoresc cu viteze hipersonice -, folosind sistemul de apărare antirachetă Patriot, primit de la americani. Succesele apărării antiaeriene ucrainiene spulberă mitul rachetelor „indestructibile” ale Moscovei și pun sub semnul întrebării eficiența acestor sisteme despre care președintele Vladimir Putin spunea că sunt „arma ideală” deoarece sunt foarte dificil de interceptat de inamici. Experții americani au încercat să explice eșecurile rachetelor Kinjal și de ce ele cad atât de des victime sistemelor Patriot.

Eșecurile „armei minune”

Racheta hipersonică Kinjal a fost prezentată de Moscova drept „arma minune” a Rusiei, dar ultimele săptămâni au dovedit că ea este mai degrabă un alt exemplu pe lista lungă de eșecuri ale forțelor armate ale lui Putin. Așa cum s-a întâmplat și în cazul altor echipamente și sisteme militare ale rușilor în cursul războiului din Ucraina, capabilitățile rachetei au fost exagerate de mașina de propagandă oficială a Kremlinului, cred experții.

Kh-47M2 Kinjal – care înseamnă „pumnal” în rusă – a fost descrisă drept o rachetă hipersonică de ultimă generație, despre care omul forte de la Moscova a afirmat că este „invincibilă” în fața apărării antiaeriene occidentale.

Potrivit informațiilor oferite de armata rusă, racheta Kinjal are o rază de acțiune de 3.000 km și se deplasează cu viteza Mach 12 (3,5 km pe secundă). Aceasta poate transporta focoase convenționale sau nucleare și poate fi lansată de bombardiere sau interceptoare. O combinație de viteză hipersonică și un focos greu permite rachetelor Kinjal să distrugă ținte puternic fortificate, cum ar fi buncăre subterane sau tuneluri montane.

De altfel, primele luni ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei păreau să confirme declarațiile lui Putin. În primul an de conflict, rușii au recurs la rachetele Kinjal pentru a lovi cu succes mai multe ținte în diferite părți din Ucraina, provocând numeroase victime și pagube semnificative. De asemenea, pe durata iernii trecute, Moscova a bombardat structurile energetice ale Ucrainei, folosindu-se de drone și rachete, inclusiv de Kinjal.

Situația s-a schimbat însă radical în aprilie, când Ucraina – care le-a cerut în mod repetat aliaţilor occidentali să o ajute la întărirea sistemului său de apărare aeriană – a primit sistemele Patriot PAC-2 și PAC-3, produse de Statele Unite.

În mai puțin de două săptămâni, sistemele Patriot folosite de ucrainieni au doborât șapte rachete Kinjal lansate spre ținte din întreaga Ucraine, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene. Prima interceptare cu succes a rachetei „invincibile” a lui Putin a avut loc în cursul nopții de 3 mai, în timpul unui atac masiv pe care forțele ruse l-au lansat împotriva capitalei Kiev.

După trei zile, generalul ucrainean Mikola Oleşciuk a anunţat că Ucraina a doborât în premieră o rachetă hipersonică rusă Kinjal. „Felicit poporul ucrainean pentru acest eveniment istoric. Da, am doborât racheta ‘indestructibilă’ Kinjal,” a afirmat Oleşciuk, care a precizat că racheta X-47 a fost lansată de un aparat MiG-31K de pe teritoriul Rusiei.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, racheta a fost doborâtă de un sistem de apărare aeriană Patriot, deasupra Kievului.

 

Oficialii de la Washington au confirmat utilizarea sistemului american la doborârea rachetei Kinjal.

„Pot confirma că (ucrainienii) au doborât o rachetă rusă prin utilizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot,” a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder. „După cum știți, acest sistem face parte dintr-o gamă mai largă de capacități de apărare aeriană pe care Statele Unite și comunitatea internațională le-au oferit Ucrainei.”

Defence Express a precizat că imaginile cu resturile rachetei arată că aceasta a fost interceptată de un obiect care a reușit să penetreze materialul gros al conului nazal, distrugând focosul în aer.

Un oficial al Administrației de la Washington, care a vorbit cu New York Times pe 16 mai, a confirmat celelalte interceptări ale rachetelor hipersonice lansate de Rusia.

Mit spulberat

Sistemul american Patriot, cel care a fost folosit la doborârea rachetei Kinjal, este considerat cel mai avansat sistem de apărare aeriană la sol de care dispun Statele Unite.

Bateriile Patriot au apărut pentru prima dată de SUA în anii 1980. PAC-3, cea mai recentă versiune a sistemului american de apărare aeriană, a fost dezvoltat inițial ca parte a Inițiativei de Apărare Strategică a Americii, cunoscută sub numele de „Războiul Stelelor” și care a fost introdusă pentru prima dată la începutul anilor 1980 de președintele Ronald Reagan pentru a contracara rachetele balistice.

Sistemul costă aproximativ 4 milioane de dolari per rachetă, iar lansatoarele costă aproximativ 10 milioane de dolari fiecare, potrivit analiștilor.

Anterior, sistemele Patriot erau folosite împotriva rachetelor balistice convenționale, iar capacitatea de a doborî rachete hipersonice era pur teoretică. Aceste echipamente militare sofisticate au debenit de asemenea, unul dintre motivele pentru care Moscova evită să-și folosească la maxim aparatele de vânătoare și bombardament deasupra Ucrainei. În plus, conștienți de eficiența bateriilor Patriot, rușii ar fi încercat în mai multe rânduri să le distrugă folosind tocmai rachetele Kinjal.

De altfel, oficiali americani au afirmat că, în atacul desfășurat în noaptea de 3 mai, rușii ar fi încercat să distrugă un sistem de rachete Patriot cu racheta Kinjal atunci când aceasta a fost interceptată de apărarea antiaeriană ucraineană.

Ulterior, în timpul atacului din 16 mai, care a vizat direct un sistem Patriot, o parte a platformei a suferit daune „minore,” potrivit oficialilor americani, care au adăugat că ele au fost reparate în decurs de o zi.

De partea sa, Kremlinul a afirmat constant că toate rachetele sale și-au lovit cu succes țintele. După ce ucrainienii au anunțat doborârea primei rachete Kinjal, rușii au respins informațiile făcute de Kiev și Washington.

„Adevărul este că viteza de zbor a rachetei Kinjal depășește modurile maxime de luptă ale sistemelor de rachete antiaeriene furnizate de Occident regimului de la Kiev, inclusiv Patriot,” a afirmat o sursă de rang înalt din Ministerul Apărării de la Moscova.

„Manevra antirachetă efectuată de Kinjal în segmentul final de zbor și apropierea aproape verticală de țintă exclud interceptarea acestei arme de către sistemele de rachete antiaeriene,” a adăugat sursa, preluată de BBC.

Un alt oficial din Ministerul rus al Apărării a spus și el pentru TASS că „raportul fals conform căruia o rachetă Kinjal ar fi fost interceptată este o iluzie.”

Reacțiile rușilor sunt însă contrazise de realitate. Chiar dacă armata ucraineană își exagerează capacitatea defensivă, o rachetă rusă căzută oriunde în Kiev ar fi fost observată de localnici și prezentată pe rețelele de socializare. De la sosirea bateriilor de rachete Patriot, acest lucru nu s-a întâmplat, a scris Yahoo News.

Cât de ‘invincibilă’ e Kinjal?

Într-un material dedicat subiectului, Yahoo News a încercat să determine de ce o rachetă considerată multă vreme drept indestructibilă a fost interceptată relativ fără probleme de bateriile Patriot.

Ziariștii americani au scris că Kinjal a intrat în serviciu în decembrie 2017. Doi ani mai târziu, Putin a declarat că această rachetă și alte arme hipersonice rusești au dovedit că Rusia conduce lumea în ceea ce privește capacitatea hipersonică. Laudele lui Putin au amintit „de bravada premierului sovietic Nikita Hruşciov la sfârşitul anilor 1950, când a susţinut că rachetele balistice intercontinentale sovietice se rostogoleau de pe podeaua fabricii ‘precum cârnaţii,’ alimentând percepţia falsă din Statele Unite că SUA se aflau într-un dezavantaj şi sufereau de un decalaj de rachete comparativ cu Moscova.”

„Avem o situație unică în istoria modernă când ei (americanii) încearcă să ne ajungă din urmă,” a spus Putin. „Nici o singură țară nu are arme hipersonice, cu atât mai puțin arme hipersonice cu rază intercontinentală,” a adăugat liderul de la Kremlin, într-o declarație pe care analiștii o văd acum ca fiind greșită.

În realitate, au explicat experții, racheta Kinjal nu este atât de impresionantă. Ea este o versiune îmbunătățită a rachetei balistice mai vechi 9K720 Iskander, lansată de la sol, modificată astfel încât să poată fi lansată de avioanele de luptă rusești. În ceea ce privește afirmația lui Putin privind viteza hipersonică a armei, aceasta a fost adevărată „în același mod în care toate rachetele balistice care au apărut odată cu rachetele germane V-2 ce au distrus Londra în al Doilea Război Mondial au atins viteze hipersonice în anumite faze de zbor.”

În plus, în ciuda afirmațiilor lui Putin, rachetele balistice lansate din aer nu sunt o tehnologie nouă.

Racheta balistică GAM-87 Skybolt a fost dezvoltată de Statele Unite la sfârșitul anilor 1950 și a atins viteze maxime de Mach 12, cu mult peste vitezele pe care le poate atinge Kinjal. Proiectul a fost anulat însă în 1962, când secretarul american al Apărării din acel moment, Robert McNamara, a considerat că sistemul a oferit foarte puține beneficii față de arsenalul existent al Statelor Unite de rachete balistice lansate de pe uscat și de pe submarine.

Revenind la Kinjal, experții cred că afirmațiile lui Putin s-au bazat pe confuzia cu privire la ceea ce înseamnă „hipersonic” și, de asemenea, pe combinarea Kinjal cu noile generații de arme hipersonice. Rachetele de croazieră hipersonice și vehiculele hipersonice de tip glide au capacitatea de a manevra – de a evita apărarea antiaeriană, de exemplu – la viteze care depășesc Mach 5, ceea ce Kinjal nu poate face. Acest lucru face ca armele hipersonice de nouă generație să fie mult mai dificil de interceptat decât rachetele balistice tradiționale care călătoresc la viteze hipersonice.

Eficiența sistemului Patriot

În acest context, analiștii de la DefenseNews au explicat și ei de ce teoria potrivit cărora rachetele hipersonice sunt invincibile este una greșită și de ce sistemul Patriot este capabil să intercepteze acest tip de arme.

Experții au spus că Kinjal este o rachetă balistică lansată de avioane, dotată cu „aripioare” care îi permit să manevreze în timp ce se apropie de țintă. Racheta este numită „hipersonică,” deoarece viteza sa maximă este în jurul valorii de Mach 10, ceea ce i-ar oferi o autonomie de peste 1.000 km.

Acest sistem nu este, totuși, ceea ce analiștii de apărare înțeleg în mod obișnuit prin termenul „armă hipersonică,” deoarece nu este proiectat să planeze pe o distanță semnificativă din traiectoria sa. Viteza mare și capacitatea sa de manevră o fac însă să reprezintă o provocare similară cu armele hipersonice adevărate pentru apărarea antirachetă terminală, cum ar fi bateriile Patriot, care sunt folosite pentru a asigura apărarea tocmai împotriva armelor din această gamă.

Defense News a precizat că o rachetă care călătorește cu viteza de Mach 10 ar fi prea rapidă pentru ca bateriile Patriot PAC-3 și sisteme de apărare similare să o poată intercepta în mod fiabil. Cu toate acestea, Mach 10 este viteza aproximativă maximă a rachetei Kinjal, iar viteza sa scade brusc pe măsură ce reintră și călătorește prin atmosfera din ce în ce mai densă pentru a lovi o țintă de la sol.

Experții au explicat că sistemul Patriot este conceput pentru a intercepta rachete la altitudini joase, iar estimările arată că Kinjal încetinește suficient în timpul picajului spre țintă astfel încât versiunile actuale ale bateriilor PAC-3 sunt capabile să-l intercepteze. Mai mult, rapoartele indică faptul că cel puțin pentru prima dintre interceptările Kinjal, cea din noaptea de 3 mai, Ucraina nu a folosit cea mai avansată versiune a sistemului PAC-3, respectiv sistemul MSE, care este cu 25% mai rapid decât versiunea anterioară.

Potrivit Defense News, această analiză are două implicații importante.

1. Afirmațiile Ucrainei conform cărora a interceptat rachete Kinjal sunt credibile, iar apărarea sa antiaeriană ar putea fi astfel capabilă să neutralizeze o armă semnificativă din arsenalul Rusiei.

2. Armele hipersonice cu rază medie de acțiune, precum cele pe care le dezvoltă în prezent Statele Unite (Rapid Response Hypersonic Weapon -ARRW, Long Range Hypersonic Weapon -LRHW, Conventional Prompt Strike – CPS), Rusia (Zircon) și China (DF-ZF și Starry Sky 2), ar putea să nu fie la fel de eficiente în îndeplinirea misiunilor, așa cum afirmă adesea susținătorii lor. Interceptarea lor de sisteme de apărare perfomante este foarte posibilă.

Experții afirmă că una dintre soluții ar fi ca armele hipersonice să fie lansate cu viteze și mai mari. Acest lucru însă ar crește semnificativ temperatura ridicată pe care o experimentează în timpul zborului, care este un obstacol cheie în dezvoltarea acestor arme. Creșterea vitezei le face, de asemenea, mai mari și mai grele, ceea ce reduce numărul de rachete pe care avioanele îl pot transporta. Chiar și un motor mai puternic nu le-ar face mai eficiente în timpul coborârii spre ținte, el fiind la fel de vunerabile pentru sistemele de apărare de genul Patriot.

Concluzia experților este că experiența ucraineană în ceea ce privește interceptările rachetelor Kinjal „poate fi un semnal de alarmă pentru Rusia.” Capabilitățile rachetei au fost exagerate de mașina de propagandă oficială de la Moscova, iar racheta s-a dovedit vulnerabilă în fața sistemului de apărare modern Patriot.

Pe de altă parte, eșecurile rachetei ‘invincibile’ a rușilor trebui să fie și un semnal de alarmă pentru Statele Unite, cred experții, care chestionează sumele enorme invesitite în astfel de arme în condițiile în care s-a dovedit că pot fi interceptate și doborâte de sisteme de apărare antiaeriană performante. „Congresul și armata americană trebuie să se gândească clar la misiunile pe care aceste arme le pot îndeplini în mod realist” și dacă ele justifică banii alocați și prioritatea care li se acordă de către Washington, scrie Defense News.

Surse: Yahoo News, Defense News, BBC, PBS, New York Times, Defense Express, CNN, Twitter

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Și sistemul Patriot e din 1960. Ce-or avea statele NATO modern… doar ei stiu!

    • concluzia ta e că sistemul NATO din 1960 e suficient să pârlească tehnologia ruznaco-putinistă de secol 21 …
      Mulțumim de lămurire !
      Oare cum așteaptă amicii tăi din est sistemele NATO mai recente:
      tremurând sau deja au făcut pe ei ?

    • @ Miolacu – Io zic ca n-ai inteles ce vrea sa zica Marionette, mai citeste o data dar din cheie ironica.

    • @ Kafka – posibil, nu cunosc profilul comentatorului Marionette…

  2. putleru ameninta la inceputul invaziei ca nu blufeaza…a blufat…cucerirea ucrainei in trei zile , o gluma pro.asta…bijuteria flotei muscale moskwa e scufundata…kinjalu o sudge de la patrioate…ucraina s-a militarizat …nato s-a consolidat si s-a extins…ai dă capu meu…😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    • Adevărul că dacă nu blufa si folosea arma nucleară in vreun fel toti erau împotriva lui, acum măcar il mai ascultă chinezii, niste africani, etc…

  3. Elementul acesta tehnic face sa devină maidanezi toti dulăii aștia,cu crucea în gură,cu dragonul în ……lă,cu minaretu….