Cum se folosește Trump de „caravana imigranților” din America Centrală ca să-i ajute pe republicani în alegeri
S-a spus despre ea că este plătită de miliardarul George Soros, de cartelurile mexicane ale drogurilor, de traficanții de persoane sau chiar de Partidul Democrat din Statele Unite. Deocamdată, nimeni nu a prezentat vreo dovadă concretă care să susțină aceste acuzații. Un lucru este însă sigur: la mai bine de o săptămână după ce s-a format și a plecat dintr-un terminal pentru autobuze din orașul San Pedro Sula din Honduras, „caravana imigranților” își continuă călătoria spre Statele Unite și este pe cale să devină unul dintre subiectele centrale ale alegerilor intermediare americane din această toamnă.
Președintele Donald Trump, în special, și-a intensificat în ultimele zile atacurile împotriva imigrantiilor ilegali, descriind grupul care se află în prezent în Mexic ca o amenințare la adresa securității, suveranității și identității Americii, adugând că este vorba de o „situație de urgență la nivel național.” Analiștii cred că, prin retorica sa vehementă împotriva imigranților, liderul de la Casa Albă reia una dintre temele sale preferate din campania prezidențială din 2016 și, înainte de scrutinul crucial din noiembrie, încearcă să impulsioneze baza electorală republicană, pentru care imigrația reprezintă o temă favorită în actuala competiție electorală.
La 6 noiembrie, americanii vor fi chemați să aleagă toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și 35 din cei 100 de senatori. La bătaie vor fi de asemenea 39 de poziții de guvernator, precum și numeroase alte mandate la nivelul statelor și la nivel municipal. Scenariul electoral cel mai vehiculat în acest moment este că Partidul Democrat va recâștiga Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii speră că vor continua să mențină controlul Senatului.
În ultimele câteva zile, pe măsură ce „caravana imigranților” plecată din Honduras și-a continuat marșul spre frontiera dintre Mexic și Statele Unite, subiectul și-a făcut loc în discursul public din America. Președintele Trump și media conservatoare vorbesc din ce în ce mai mult despre acest grup și încearcă să facă din el o temă centrală în campania electorală. Înainte de a oferi câteva explicații privind șansele republicanilor a atrage votanți prin agitarea spectrului miilor de imigranți ilegali din America Centrală care se îndreaptă spre Statele Unite, să prezentăm câteva date despre caravană.
- La 13 octombrie, un grup de aproximativ 1.000 de persoane s-a strâns într-o stație de autobuz din orașul San Pedro Sula din Honduras, plecând apoi pe jos spre nord. Localitatea unde s-a format caravana este cunoscută pentru rata mare a criminalității. De altfel, dorința de a scăpa de violențele zilnice, de sărăcia generalizată și de lipsa locurilor de muncă au fost principalele motive pentru care, susțin imigranții, au decis să plece spre SUA. „Este visul nostru să ajungem în Statele Unite. Vrem să le oferim copiilor noștri un viitor mai bun și aici (în Honduras) nu putem găsi de muncă,” a declarat una dintre femeile din grup, citată de publicația El Heraldo. Jari Dixon, un politician de opoziție de la Tegucigalpa, a scris pe Twitter că caravana nu „caută visul american,” ci „fuge de coșmarul din Honduras.”
- Mulți dintre imigranți au declarat că au aflat de formarea grupului după ce un fost parlamentar din Honduras a publicat un anunț pe pagina de socializare Facebook. Știrile despre caravană s-au răspândit ulterior rapid prin media socială.
- Imigranții au decis să plece în grup, și nu individual, deoarece caravana oferă protecție și este mult mai sigură în fața atacurilor traficanților de persoane și a cartelurilor, care ar putea să încerce să îi răpească și să îi forțeze să lucreze pentru ei.
- Grupului inițial i s-au alăturat între timp mii de alte persoane din țări din America Latină, care fug din calea violențelor provocate de bandele de crimă organizată ce fac ravagii în regiune. În acest moment, caravana include câteva mii de persoane, dar numărul este dificil de precizat deoarece imigranții s-au împărțit în mai multe grupuri. Cel mai probabil, este vorba de 3.000-7.000 de imigranți. Unele estimări au pus numărul de imigranți care au părăsit duminică orașul Ciudad Hidalgo pentru localitatea mexicană Tapachula la 5.000, în timp ce un comandant al poliției federale mexicane a vorbit de circa 3.000 de persoane.
- La sfârsitul săptămânii trecute, unii dintre imigranți au reușit să traverseze granița dintre Guatemala și Mexic, ajungând apoi în orașul mexican Tapachula, aflat la 37 de km de frontiera cu Guatemala. Forțele de ordine mexicane au încercat vineri să îi oprească la un pod de la frontiera comună, unde cele două tabere s-au confruntat violent, mai mulți imigranți, polițiști și ziariști fiind răniți. Cel puțin 900 dintre imigranți au traversat râul Suchiate, fără ca polițiștii mexicani desfășurați în zonă să intervină. „Avem arsuri de la soare, avem pustule, dar am ajuns aici. Puterea noastră este mai mare decât amenințările lui Trump,” a declarat Britany Hernández pentru agenția AFP.
- Alți 1.500 de imigranți au rămas la frontiera sudică a Mexicului și așteaptă ca autoritățile să le permit trecerea din Guatemala. Oficialii mexicani au afirmat că i-au încurajat pe imigranți să solicite azil și că mai mult de 1.000 dintre acestia au demarat acest proces, a cărui finalizare poate dura însă până la 45 de zile.
- Potrivit estimărilor presei americane, va mai dura câteva săptămâni până ce caravana va ajunge la granița de sud a Statelor Unite. Unul dintre orașele de frontieră americană unde ar putea ajunge grupul de imigranți, Brownsville (Texas), se află la circa 1.600 de km distanță de Tapachula.
- Aceasta este a doua astfel de caravană relativ organizată care a plecat din Honduras spre Statele Unite în acest an. În aprilie, un convoi similar a ajuns la Tijuana, la granița de sud a SUA, după ce a călătorit circa 3.500 km. Marșul a fost organizat de grupul Pueblo Sin Fronteras (Oameni fără frontiere), care a declarat atunci că încearcă să atragă atenția asupra situației cu care se confruntă imigranții acasă și a pericolelor la care se expun în timpul încercărilor lor disperate de a ajunge în America.
Tactica lui Trump
Președintele american Donald Trump a avertizat în mod repetat imigranții să se întoarcă în orașele lor, amenințând să închidă frontiera de sud a Statelor Unite și să reducă ajutoarele financiare pentru țările care permit accesul grupului (luni, el a spus că SUA va începe să taie fondurile acordate Guatemalei, Hondurasului și celor din El Salvador, care au reprezentat circa 500 de milioane de dolari în 2017). El a vorbit chiar de trimiterea militarilor americani pentru a securiza granița de sud. Trump a trimis recent trupele Gărzii Naționale la frontiera cu Mexicul, însă nu este clar ce a avrut să spună atunci când a avertizat cu închiderea completă a acesteia și dacă acest lucru ar afecta schimburile comerciale sau persoanele care au vize legale de Statele Unite.
Într-o serie de mesaje tweet și în declarațiile făcute în ultimele zile la diferite mitinguri electorale, liderul de la Casa Albă a spus că s-au făcut eforturi pentru „a opri atacul străinilor ilegali.” El a insistat și asupra faptului că mulțimea de imigranți ce se îndreaptă spre Statele Unite este motivată politic: „Caravanele sunt o rușine pentru Partidul Democrat. Schimbați legile privind imigrația ACUM!”
Luni, președintele Trump a afirmat că grupul de imigranți ce se apropie de Statele Unite include „criminali și persoane necunoscute din Orientul Mijlociu,” după ce, cu câteva zile înainte, în timpul unui miting electoral, a vorbit despre „oamenii răi”, „infractorii”, „în niciun caz îngeri mici” și „oamenii duri, duri” din caravană.
Analiștii afirmă că retorica virulentă adoptată de președintele Trump este în ton cu una dintre principalele promisiuni făcute de republican în timpul campaniei prezidențiale din 2016. El a declarat atunci în repetate rânduri că va limita imigrația ilegală în Statele Unite. Sondaje de opinie diverse realizate în ultimele luni indică de altfel faptul că imigrația este una dintre cele mai importante teme de campanie, în special pentru suporterii săi republicani.
Potrivit unui sondaj recent realizat de Kaiser Foundation, 15% dintre americani consideră imigrația ca fiind cel mai important subiect pentru ei – după asistență medicală și economie -, numărul fiind de 25% printre alegătorii republicani, 15% în rândul independenților și 9% printre democrați. O anchetă realizată de Pew Research Center a indicat recent că trei sferturi dintre republicani consideră imigrația în topul preocupărilor lor electorale (în timp ce doar 19% dintre democrați au aceeași părere).
Nu este așadar de mirare că Trump se folosește de „caravana imigranților” pentru a-și impulsiona baza electorală, agitând spectrul imigrației ilegale și promițând luarea de măsuri împotriva acestora, deși, potrivit legilor internaționale, Statele Unite nu pot deporta solicitanții de azil înainte de a determina dacă cererile lor sunt legitime. (În urmă cu câteva luni, modificările aduse regulilor de detenție au făcut ca mii de copii de imigranți ilegali să fie separați de familiile lor la granița dintre Mexic și Statele, provocând proteste în întreaga lume).
Dar care sunt șansele ca tactica președintelui Trump de a folosi caravana în scopuri electorale să reușească? Depinde pe cine întrebi, însă mai mulți comentatori au afirmat că, cu două săptămâni până la alegeri, abordarea lui ar putea să dea roade. În ultimele câteva zile, pe măsură ce cazul ziaristului saudit Jamal Khashoggi a dominat scena discuțiilor din Statele Unite, liderul american a încercat să folosească „caravana imigranților” pentru a modifica discursul public. În mitinguri electorale desfășurate în diferite orașe din America, Trump și-a îndemnat suporterii „să dea vina pe democrați care nu ne acordă voturile pentru a schimba legile noastre patetice legate de imigrație,” sugerând că Partidul Democrat a finanțat grupul de imigranți din America Centrală. Media conservatoare a preluat cu generozitate această idee, avansând diferite scenarii în care, printre alții, George Soros a fost deconspirat ca fiind cel care a finanțat caravana.
Imaginile cu imigranții care au forțat cordoanele polițiștilor mexicani la frontiera cu Guatemala au dat o dimenisune vizuală semnificativă acuzațiilor lui Trump. Americanii obișnuiți au văzut cum imigranții nu ezită să atace forțele de ordine pentru a ajunge în America. De aceea unele voci cred că caravana actuală ce se îndreaptă spre Statele Unite slujește perfect intereselor lui Trump de a face din imigrație subiectul favorit al taberei republicane.
Reluarea în forță a temei imigrației în ultima perioadă reflectă de altfel idea unor republicani, dar și democrați, că alegerile pot fi câștigate nu neapărat seducând independenții, ci atrăgând la urne loialiștii propriului partid. În cazul republicanilor, o campanie anti-imigrație agresivă va fi cel mai probabil primită favorabil în statele considerate „roșii,” care votează constant cu Partidul Republican. Istoric, candidații republicani beneficiază cel mai mult atunci când reușesc – așa cu se întâmplă acum – să lege imigrația ilegală de criminalitate, terrorism sau insecuritate economică (teme predilecte de îngrijorare pentru așa-numiții swing voters, în special femeile). Strategia lui Trump de a prezenta caravana ca pe o invazie organizată a străinilor pentru a face ca el și republicanii să piardă alegerie în noiembrie are așadar șanse mari să dea roade la urne.
Pe de altă parte, retorica virulentă anti-imigrație la care recurge Trump ar putea să se întoarcă împotriva lui. Nu este exclus ca declarațiile sale inflamatoare să înfurie grupurile minorităților latino, asiatice și afro-americane. La rândul lor, democrații au evitat să răspundă direct atacurilor lui Trump și ale republicanilor în această chestiune, mărginindu-se să declare, prin vocile unor lideri precum Chuck Schumer și Nancy Pelosi, că Trump vrea să mute discursul de la asistență medicală la imigrație. O tactică pur politică din partea lui Trump, au afirmat strategii democrații, care i-au îndemnat pe candidații partidului să nu cadă în cursa întinsă de Trump și republicani, ci să-și limiteze mesajele la starea economiei sau sănătate.
Democrații mai cred că acuzarea lor pentru imigranții ilegali este absurdă, deoarece republicanii controlează în prezent Congresul și Casa Albă. De aceea ei îl critică constant pe Trump pentru că ignoră problemele ce stau la baza corupției și a violenței care îi determină pe imigranți să își ia lumea în cap și să facă drumul periculos spre nord.
Concluzia. Cu exact două săptămâni rămase până la scrutinul din 6 noiembrie, președintele Donald Trump descrie constant „caravana imigranților” din America Latină ca pe o amenințare directă la adresa siguranței publice și a securității naționale a Statelor Unite. El reia astfel și amplifică unul dintre mesajele favorite din cursa pentru Casa Albă din urmă cu doi ani – cel de lege și ordine -, sperând ca eforturile sale din ultima perioadă să ajute candidații republicani la alegerile de luna viitoare. Mulți strategi republicani sunt și ei din ce în ce mai convinși acum că caravana alcătuită din imigranți este o adevărată „binecuvântare” în perioada electorală. De ce? Fiindcă ea ar putea muta dezbaterea publică de la preocuparea umanitară pentru soarta familiilor imigrante separate (așa cum s-a întâmplat în primăvară), la chestiuni dragi republicanilor și lui Trump, precum securitatea națională, integritatea și suveranitatea Statelor Unite. În contextul în care mantra demonizării imigranților ilegali capătă amploare în zilele rămase până la alegeri, victoriile electorale preconizate ale democraților nu mai sunt deloc un lucru bătut în cuie.
Surse: The Hill, New York Times, NJ.com, BBC, Twitter
Foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii