Cum se opun vaccinului unii lideri religioși din România și Balcani: Împărtășania e mai bună decât vaccinul / Musulmanii vor să știe dacă în vaccin există elemente de origine porcină / Catolicii din Croația fac legături cu avortul
În afară de provocarea de a obține și administra rapid milioane de doze, mai multe guverne din Balcani trebuie să facă față neîncrederii sau opoziției deschise față de vaccinul anti-Covid din partea grupurilor și liderilor fundamentaliști religioși și ultranaționaliști de dreapta, transmite agenția EFE, citată de Rador.
În biserică și în mass-media care îl intervievează, arhiepiscopul Teodosie Petrescu al Bisericii Ortodoxe Române este una dintre vocile influente care ezită să primească vaccinul. După luni de sfidare deschisă a restricțiilor privind participarea la slujbe și la pelerinaje, Teodosie a asigurat că vaccinul are efecte secundare și că a fost autorizat fără să fi fost testat pe oameni.
Împărtășania mai bună decât vaccinul
„Sfânta Împărtășanie este mai puternică decât orice vaccin”, a declarat arhiepiscopul Tomisului, de lângă Marea Neagră, la 12 ianuarie. Mesajul lui Petrescu a regăsit pe Facebook un ecou puternic. Numeroase grupuri de ideologie naționalistă și conservatoare difuzează interviuri și știri cu declarațiile ierarhului.
Poziția lui Petrescu nu este poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române, care nu le-a cerut credincioșilor să se vaccineze, așa cum au făcut alți arhiepiscopi în mod individual, dar a fost de acord să distribuie informații guvernamentale cu privire la procesul de imunizare împotriva Covid.
O senatoare imună
Tot în România, o altă persoană sceptică proeminentă este senatoarea și avocata Diana Șoșoacă, aceasta denunțând în instanță, în numele lui Petrescu, restricțiile impuse de guvern. Șoșoacă este membru al Alianței pentru Unirea Românilor care, la prima sa participare la alegerile parlamentare, din 6 decembrie, a obținut 9% din voturi.
În rândurile partidului există lideri care simpatizează cu Garda de Fier, mișcarea fascistă românească din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Senatoarea a refuzat să fie vaccinată pe motiv că are „un sistem imunitar foarte puternic” și că vaccinul nu a fost testat suficient.
Este vaccinul ‘halal’ (permis)?
În Bosnia, comunitatea musulmană a solicitat să se dezvăluie dacă există componente de origine porcină în vaccinuri, deoarece consumul de carne de porc este interzis de religia islamică. Publicarea acestor detalii, susțin liderii comunității, le va permite credincioșilor musulmani, majoritatari în țară, să decidă dacă vor sau nu să fie vaccinați.
Problema avortului
În Croația catolică, opoziția față de vaccin este condusă de Vigilare, un ONG conservator care consideră avortul o infracțiune și afirmă că vaccinurile sunt făcute cu celule de la fetuși avortați, lucru pe care această asociație îl denunță ca fiind un act de complicitate cu „uciderea a copiilor nenăscuți”.
Experții în vaccinuri neagă faptul că aceste medicamente ar conține țesuturi de la fetuși umani extrase de la avorturi și precizează că folosesc culturi de celule obținute în laborator, a căror origine umană se găsește la doi fetuși avortați în anii 1960, în Suedia și Regatul Unit.
Deși Vaticanul a declarat că vaccinul este „moral acceptabil”, unii preoți catolici și-au exprimat rezervele. Unul dintre aceștia este monseniorul Vladimir Dugalic, secretar general al Conferinței episcopale croate, care a declarat recent unui post de radio din țara sa că unele vaccinurile anti-Covide ar putea fi „inacceptabile din punct de vedere etic” din cauza conexiunii lor îndepărtate cu avortul.
Libertatea individuală
Un alt argument obișnuit în rândul celor care resping vaccinul este cel al libertății individuale în raport cu impunerea de către stat în numele sănătății publice. De exemplu, Asociația croată a părinților activiști avertizează asupra posibilității ca guvernul să le impună restricții de circulație celor nevaccinați, forțând astfel de facto imunizarea.
Împotriva „farmacomafiei”
În Serbia, purtătorul de stindard anti-vaccinuri este psihiatrul Jovana Stojkovic, care conduce mișcarea „Trăiesc pentru Serbia”. Stojkovic s-a opus utilizării măștilor și a denunțat existența unei mafii farmaceutice, „farmacomafia”, care profită de virus pentru a face afaceri, în detrimentul oamenilor obișnuiți.
Acest psihiatru a obținut 1% din voturi la alegerile parlamentare din iunie anul trecut, cu o candidatură în alianță cu un grup de mediu de extremă dreapta.
Opoziția față de vaccin în Ungaria este condusă de dr. György Gödény, care, pe lângă faptul că este împotriva vaccinării, neagă gravitatea bolii Covid.
Gödény, care nu are sprijinul vreunui partid politic sau al bisericii, a fost audiat în decembrie anul trecut de poliție pentru că a spus că vaccinurile anti-Covid sunt mortale. Potrivit sondajelor, procentul populației care refuză vaccinarea variază între 30-35% în Ungaria, Croația și România și 44% în Croația, cu un număr mare de indeciși în toate cazurile. Tendințele arată că respingerea vaccinului este în scădere, în timp ce sprijinul pentru vaccinare este în creștere.
Sursa: EFE/ Autor: Marcel Gascón/ Sursa Foto: Basilica
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii