G4Media.ro

Cum se poate face recuperare medicală după AVC (Atac Vascular Cerebral) (P)

Cum se poate face recuperare medicală după AVC (Atac Vascular Cerebral) (P)

Recuperarea medicală după AVC începe chiar în secția de neurologie, prin metode pasive, prin poziționarea membrelor în anumite condiții, însă cel mai important este ca pacientul să fie transferat într-un spital specializat în recuperare neuromotorie.

După AVC, pacientul trebuie, practic, să reînvețe obiceiuri pe care, înainte de AVC, le considera inctinctive: să mănânce, să bea, să meargă sau să vorbească.

Recuperarea medicală după AVC ar trebui să continue până la 2 ani, dar adesea, această perioadă de recuperare continuă toată viața. 

În timpul AVC, creierul este afectat, iar o parte dintre neuroni mor. Pentru ca neuronii rămași să preia activitatea celor distruși, pacientul trebuie stimulat să reînvețe anumite mișcări, pentru a reface, la nivelul scoarței cerebrale,  așa-numitele ”tipare” după care funcționa înainte de AVC și pe care creierul le știa atât de bine.

Chiar dacă, mai târziu, pacientul cu AVC poate face și acasă exerciții, programul de recuperare medicală după AVC trebuie început într-un spital de specialitate, sub îndrumarea specialiștilor, a medicului care coordonează o întreagă echipă de fizioterapeuți, kinetoterapeuți, logopezi și care, împreună, aplică un program deosebit de complex de recuperare medicală, adaptat pentru fiecare pacient în parte și pentru fiecare fază a bolii. Beneficiile unui program de recuperare medicală asistat sunt numeroase, mai ales dacă acest program începe timpuriu după externarea pacientului din secția de neurologie. 

Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon are cea mai mare și mai complexă secție de fizioterapie dintre clinicile de specialitate, dotată cu echipamente de ultimă generație, unele dintre ele în premieră în România și care sunt funcționale la patul pacientului. Practic, la câteva zile după intervenția chirurgicală neurologică, pacienții cu AVC pot fi internați în Spitalul Sfântul Sava pentru a începe recuperarea medicală neuromotorie pasivă. 

Cu echipamentul Bioness, prin stimulare electrică, pacientul face mișcări ale mâinii automate, chiar dacă nu mai poate coordona aceste mișcări și fără niciun fel de efort, astfel încât creierul să poată reînvăța mișcarea. 

După o primă perioadă de câteva luni de recuperare medicală profesionistă, în funcție de gravitatea afecțiunii, de implicare în procesul de recuperare, pacientul poate continua acasă exercițiile învățate în secția de specialitate, cu vizite ulterioare periodice în clinica de recuperare medicală, pentru evaluare și modificare a programului.

În Spitalul Sfântul Sava de Recuperare Medicală, internările se fac în saloane cu 2 și 3 paturi, programul de recuperare medicală realizându-se zilnic, în mai multe ședințe, în funcție de recomandarea medicilor și de specificul fiecărui pacient. Nu sunt întreruperi în zilele libere, astfel încât pacienții să nu aibă pauze în programul de recuperare, iar durata necesară pentru refacere să fie cât mai scurtă posibil.

Spitalul Sfântul Sava beneficiază de o ambulanță tip C, dotată cu echipamente de resuscitare și deservită de un echipaj medical specializat în medicina de urgență. Deține și o secție cu 18 paturi pentru monitorizarea permanentă a funcțiilor vitale, în regim de terapie intensivă. Toate saloanele sunt dotate cu oxigen medical, ce poate fi utilizat în orice moment pentru pacienți.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro  

https://spitalulsfantulsava.ro/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/ 

http://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/fizioterapie/ 

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează