Cum se poziționează liderii UDMR, Pro România și PMP față de moțiunea de cenzură a PSD. Kelemen Hunor: Nu ar fi nicio tragedie dacă pică Guvernul Orban / Turcan: Este un gest de PR politic pentru Ciolacu, cinic și iresponsabil
Moțiunea de cenzură anunțată de PSD a dat startul calculelor și coagulării taberelor pe scena politică de la București. Deși liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că guvernul va fi demis cu peste 250 de voturi, social-democrații și aliații lor – Pro România și ALDE – sunt la limită în ceea ce privește numărul minim de 233 de parlamentari care trebuie să voteze în favoarea moțiunii.
Incertitudinea este dublată și de un alt factor: votul pentru demiterea guvernului este secret cu bile, ceea ce înseamnă că este necesară prezența fizică a senatorilor și deputaților la Palatul Parlamentului.
Cert este că, dacă maghiarii de la UDMR nu intră în jocul PSD, moțiunea are șanse slabe să fie adoptată.
UDMR nu va semna moţiunea de cenzură care va fi depusă de PSD, a declarat, joi, la RFI, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, precizând că formaţiunea urmează să decidă în grupurile parlamentare cum va vota, însă nu doreşte o soluţie care să înrăutăţească şi mai mult posibilităţile de intervenţie în cazul pandemiei de COVID-19.
G4Media.ro a realizat un scurt sondaj în rândul liderilor partidelor de opoziție pe tema poziționării față de moțiune și ce vor face în caz că Guvernul Orban pică în Parlment.
Kelemen Hunor a declarat pentru G4Media.ro că dacă Guvernul Orban pică, formațiunea pe care o conduce va încerca să contribuie la o coaliție majoritară. Victor Ponta, liderul Pro România a declarat pentru G4Media.ro că partidul său va vota moțiunea anunțată de PSD și că va susține orice guvern de tranziție fără Ludovic Orban. Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că nu va susține nici un demers al PSD în Parlament împotriva actualului guvern și că partidul său nu va face parte din nici o înțelegere politică în care va fi implicat PSD.
Kelemen Hunor, președintele UDMR: Dacă guvernul Orban cade la moțiunea de cenzură, sunt doua soluții. Așa cum s-a întâmplat în 2009, rămâne guvernul demis pana la alegerile parlamentare. Nu ar fi nicio tragedie. Prin hotărâri de guvern poate conduce administrația centrală și pot lua măsurile necesare în domeniul sanitar. Legislația exista, deci nu văd probleme deosebite.
A doua varianta ar fi un guvern tot liberal sau de o coaliție majoritara până la alegeri, eventual cu o perspectiva mai lungă, adică o coaliție care sa spună că dorește să guverneze și după alegeri. Sigur, dacă va obține încrederea cetățenilor. Din punctul meu de vedere asta ar fi o soluție de mare responsabilitate și foarte curajoasa. Din păcate, nu văd acel lider care gândește un pic mai larg, în perspectivă și poate coagula o astfel de coaliție. Dacă va exista o astfel de discuție, UDMR va încerca sa contribuie la consolidarea unei soluții de centru dreapta.
Victor Ponta, președintele Pro România: Noi vom vota moțiunea pentru ca suntem singurul partid care oricum NU a votat investirea Guvernului Orban. Dacă trece moțiunea vom sustine orice guvern de tranzitie FARA Ludovic Orban – care sa ia masuri sanitare urgente si sa organizeze corect alegerile.
Eugen Tomac, președintele PMP: Sperăm că moțiunea nu va trece, țara are nevoie de stabilitate în plină pandemie. Parlamentul are suficiente instrumente de control a activității guvernamentale. PMP nu va susține niciun demers al PSD in Parlament îndreptat împotriva guvernului actual. In cazul in care ar trece moțiunea, noi nu vom face parte din nicio înțelegere politica in care va fi implicat PSD. PSD dacă își dorește s-o aducă pe Dancila înapoi sa vina cu ea candidat pentru funcția de premier înainte de a depune moțiunea. Când dai jos un guvern, prezinți și alternativa, ultimul premier PSD picat prin moțiune a fost Viorica Dăncila, dacă vor s-o readucă înapoi sa ne spună înainte de a depune moțiunea.
Context
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, la dezbaterea din Parlament la care participă premierului Ludovic Orban, că social-democrații vor depune moțiunea de cenzură în 17 august. Ciolacu a acuzat guvernarea liberală că a distrus economia, „a vămuit sănătatea românilor” și nu a făcut nimic pentru deschiderea școlilor în siguranță, iar acum a pasat responsabilitatea pe primari și directorii de școli.
Moțiunea ar urma să fie depusă așadar puțin înainte de Congresul PSD, unde Marcel Ciolacu speră să fie validat în funcția de președinte cu mandat plin. Unii comentatori au văzut în moțiune drept un gest politic de uz intern, făcut de Ciolacu pentru a se valida în ochii partidului drept un opozant real al Guvernului Orban, după ce aripa dură din partid l-a acuzat de blat cu liberalii.
Și prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, crede că moțiunea anunțată de Ciolacu este strict de uz intern. Turcan a declarat pentru G4Media.ro că moțiunea a fost gândită pentru a puncta în alegerile interne, motiv pentru care nu va fi votată înainte de Congres:
- ”Numai un partid iresponsabil ar lăsa țara fără guvern cu puteri depline în pandemie, cu criza economica suprapusă peste cea sanitară. Este exact cazul PSD al acoliților care se alătură acestui demers pur politicianist. PSD este ultimul partid care ar avea dreptul moral să conteste Guvernul Orban, știm cum au lăsat finanțele și sistemul medical. Moțiunea de cenzură a PSD este exclusiv despre Marcel Ciolacu și funcția de președinte PSD, nici măcar despre partid în întregul său. Este un gest de PR politic pentru Ciolacu, cinic și iresponsabil. Calendarul evenimentelor: luni, 17 august depun moțiunea, sâmbătă 22 august este congresul, votul pe moțiune este după congres. Marcel Ciolacu nu riscă un eșec înainte de congres, totul este gândit ca să puncteze el și echipa din jurul lui în alegerile interne.”
Prin urmare, rămâne de văzut dacă Ciolacu va grăbi votarea moțiunii după Congresul anunțat pentru data de 22 august și cu ce șanse.
Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu va accepta un guvern PSD în caz că moțiunea trece și Guvernul Orban pică în Parlament. Șansele moțiuni ar fi, potrivit unor evaluări făcute la Cotroceni, de 50-50%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii