Cum se poziționează PNL față de propunerea UDMR de a muta atribuțiile Secției Speciale la Parchetul General, nu la DNA
Guvernul va susține unul dintre cele două proiecte de legi depuse de PNL și USR PLUS în Parlament pe tema desființării Speciale sau va promova un nou proiect de lege, pe care liberalii îl vor susține, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful PNL.
Potrivit acestora, subiectul desființării și transferului competențelor Secției Speciale către DNA sau Parchetul General nu ar fi fost încă discutat la nivelul coalției.
Pe de altă parte, opiniile în interioul PNL sunt împărțite. Unii liberali pledează public pentru transferul competențelor Secției Speciale la Parchetul General, nu la DNA, așa cum a propus liderul de grup UDMR din Camera Deputaților. Alți lideri PNL, în frunte cu ministrul justiției, Cătălin Predoiu, susțin că DNA ar trebui să aibă mai departe competența anchetării magistraților care comit infracțiuni.
”Nu s-a luat o decizie. Există un trend destul de puternic în PNL ca aceste dosare să meargă la Parchetul General, nu la DNA. PNL este favorabil desființării secției speciale. Unde se vor duce dosarele? Vom hotărî în forurile statutare ulterior”, a declarat, vineri, la Antena 3, Eleonora Hărău, fost deputat liberal.
Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, a anunțat că UDMR e de acord cu desființarea Secției speciale pentru magistrați (SIIJ), dar nu vrea ca atribuțiile secției să revină la DNA, ci să fie preluate de un departament special din Parchetul general, potrivit publicației Maszol.ro.
El a spus că a discutat și cu ”colegii din PNL”, care susține aceeași idee.
Fostul ministru al justiției, Cătălin Predoiu, susține că DNA ar trebui să aibă competența investigării magistraților, nu Parchetul General.
Redăm mai jos integral poziția fostului ministru transmisă G4Media.ro:
“Punctul meu de vedere este exprimat în proiectul de lege pe care l-am depus pentru avizare la CSM încă din 4.02.2020. Reamintesc: competența revenea la DNA, însa cu doua filtre gandite nu pentru a crea “imunitati”, cum greșit s-a înteles, ci pentru a oferi garanții procedurale suplimentare și a evita un blocaj care se profileaza pe două linii radicale, fie revenirea la situația anterioară, fie păstrarea secției.
Acum se poate observa mai ușor care a fost rolul acelor “filtre” din punct de vedere al negocierii în procesul legislativ și pentru a facilita o solutie în linie cu cerintele Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie, cu partenerii europeni.
Acea soluție din proiectul din 4.02.2020 a fost gândită după ce am consultat instanțele și am observat paleta de opinii legate de subiect. În alta ordine de idei, aceeași este situația si în cazul proiectelor legilor justitiei, gandite in pachet structurat integrat si discutate sub raportul fondului solutiilor si al calendarului cu Comisarul European pe Justitie Reynders si cu toți ambasadorii statelor membre UE acreditați la București.
Aceste mecanisme sunt fine si interventia asupra lor trebuie făcută nu numai riguros juridic si legislativ, ci si cu tact institutional în interior, diplomatic în exterior. Alternativa fiind să ramânem la stadiul de declarații furtunoase acompaniate de blocaje în teren. Rezultatul pentru magistrati si cetățeni ar fi zero.”
Context
Proiectul fostului ministru al Justiției lansat în martie anul trecut prevede că toate dosarele instrumentate de SIIJ până acum să fie verificate de procurorul general. În plus, competenţa de anchetare a magistraţilor pentru corupţie revine la DNA, însă proiectul de lege aduce noi garanţii pentru a preveni abuzurile împotriva judecătorilor. Inculparea unui magistrat trebuie avizată de procurorul general, iar trimiterea în judecată trebuie avizată de CSM.
La vremea respectivă, au criticat proiectul de lege pe motiv că noile filtre privind inculparea şi trimiterea în judecată a procurorilor şi judecătorilor le conferă de fapt acestora o ”super-imunitate”.
Noul ministru al Justiției, Stelian Ion, a anunțat, pe 31 decembrie 2020, într-o conferință de presă, că a trimis la Consiliul Superior al al Magistraturii (CSM) pentru avizare un proiect de lege pentru desființarea Secției speciale din justiție.
Stelian Ion a spus că a eliminat din proiectul de lege realizat de predecesorul său partea cu ”super-imunitățile” pentru magistrați. Astfel, competența investigării eventualelor abuzuri comise de magistrați se întoarce la DNA.
Proiectul de lege transmis de ministrul justiției la CSM ar urma să fie tranmis la Parlament, unde majoritatea PNL-USR-PLUS ar urma să se pronunțe în ce măsură este de acord sau nu cu propunerea ministrului justiției.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii