Cum se pregătesc românii să plece din țară, dacă se extinde războiul din Ucraina. Cozi la pașapoarte, economiile preschimbate în euro, împuterniciri pentru transportul minorilor și pentru mașinile în leasing
O serie de comportamente din ultimele zile par a arăta că românii sunt preocupați de războiul din Ucraina și că vor să fie pregătiți în eventualitatea în care conflictul se va extinde. Cozile la pașapoarte, la stațiile de carburanți, schimbarea economiilor în euro și împuternicirile pentru a scoate minorii din țară, sunt doar câteva dintre indiciile observate de G4Media.ro
În mai multe județe din țară, programul de preluare a documentelor pentru obținerea unui pașaport a fost prelungit în timpul zilelor săptămânii și chiar în weekend.
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, a declarat pentru G4Media că numărul de solicitări de pașapoarte a crescut mult față de perioada similară a anului trecut, dar nu a comentat motivele care i-au determinat pe oameni să facă acest lucri.
Astfel, între 15 decembrie 2020 și 7 martie 2021, au fost soluționate, spune el, 344 de cereri de pașapoarte. Un an mai târziu, în aceeași perioadă, numărul pașapoartelor emise a fost de 1.356, iar numărul de programări este în creștere.
Asta a determinat autoritățile locale să suplimenteze programul de lucru cu publicul al Serviciului de Pașapoarte. Astfel, programul în următoarea perioadă va fi de la ora 7 la ora 20 și se va lucra inclusiv sâmbăta până la ora 14. Situația este similară și în multe alte județe, unde autoritățile au prelungit programul acestor instituții.
Cu toate că numărul cererilor este foarte mare, nu sunt cozi pentru că programările se fac în general online. Prefectul de Alba a spus că nu poate comenta motivele pentru care un număr atât de mare de oameni au decis să își facă brusc pașapoarte.
Oamenii aflați la fața locului recunosc însă că principalul motiv este războiul din Ucraina.
”Este bine să îl am pentru că nu se știe niciodată cum va evolua situația la granița României. Am decis toată familia să ne facem pașapoarte, să le avem. Nu suntem neapărat deciși să plecăm undeva anume. În Europa poți merge și cu pașaportul, dar noi avem rude în Canada” spune Cristina R., care și-a depus joi documentele pentru un nou pașaport.
”Eu personal am două motive. S-a terminat pandemia, cel puțin așa sper, iar anul acesta aș vrea să plec în concediu, încă nu am decis unde, dar mai departe, să zic așa. Cel de-al doilea motiv este că așa mă simt mai confortabil, inclusiv cu războiul ăsta. Toată viața am avut pașaport valabil” a spus și Ioan T., aflat și el joi la serviciul de pașapoarte.
În paralel, a crescut și cererea de numerar în valută. Mulți oameni și-au scos banii din bancă și i-au schimbat în euro. La începutul săptămânii, mai multe case de schimb valutar din Alba Iulia au rămas temporar fără moneda europeană, care se vindea la 5,13 lei.
Reprezentantul unei case de schimb valutar a declarat că situația nu a fost generată de tranzitul de refugiați ucrainieni, ci de localnici.
Situația a fost confirmată în urmă cu câteva zile la nivel național și de Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi director general al CEC Bank, care a spus că, în contextul conflictului din Ucraina, a crescut cererea de numerar în valută, fără ca asta să ridice îngrijorări prea mari.
Acesta a vorbit despre dublări ale volumelor, faţă de media zilnică, mai ales în zona de Nord şi Est a ţării, în apropierea graniţelor.
De la începutul războiului din Ucraina, și alți indicatori par a arăta că românii ar intenționa să plece din țară, în cazul extinderii conflictului din Ucraina la țările din jur.
Numărul de declarații pentru ieșirea din țară a minorilor fără unul dintre părinți a crescut ușor față de perioada anterioară a anului trecut. Unul dintre notarii consultați de G4Media a spus că numărul lor este mai mare decât în trecut, dar că acest lucru poate fi legat și de reducerea restricțiilor legate de pandemie.
Acesta a adăugat că oamenii au nevoie de aceste declarații chiar înainte de plecare, deci nu au motive prea mari pentru a le solicita cu mult timp înainte. Pe de altă parte, a spus că numărul de persoane care se interesează telefonic despre ele (costuri, programări, valabilitat) a crescut în ultimele zile.
De asemenea, mulți români au încercat să își rezolve problema deplasării cu mașinile luate în leasing. Pentru a părăsi țara cu acestea, este necesar acordul companiei finanțatoare.
”Am făcut împuternicire pentru călătorie în afara țării cu mașina, pe numele soției, să poată merge la sora ei în Italia, în caz de ceva. Am vrut să fac pe numele meu, apoi m-am gândit că poate nu mă mai lasă ăștia să plec” a spus Claudiu M. din Alba Iulia.
El a apelat la o aplicație online pusă la dispoziție de bancă, pentru a-și genera împuternicirea. Ca o noutate, acesta a constatat că documentul poate fi emis cu valabilitate maximă de 3 luni. De asemenea, conform aplicației, nu are voie să tranziteze cu autoturismul una dintre țările: Belarus, Kosovo, Moldova, Rusia sau Ucraina.
sursa foto: www.politiadefrontiera.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii