G4Media.ro

Cum se pregătesc țările Uniunii Europene pentru un Brexit fără acord /…

Cum se pregătesc țările Uniunii Europene pentru un Brexit fără acord / Italia: Îngrijorare pentru exporturile de vinuri prosecco / Grecia: evitarea unui impact asupra turismului

Dacă scenariul unui Brexit fără acord se va confirma până pe 31 octombrie, membrii UE se pregătesc să-i diminueze impactul, se arată într-o analiză publicată de portalul Le Nouvel Observateur, preluată de Rador.

Având în vedere perspectiva din ce în ce mai evocată a unui Brexit fără un acord, care ar putea interveni încă din 31 octombrie, principalele țări ale UE și Regatul Unit au pus la punct măsuri menite să reducă impactul acestuia asupra populațiilor.

La mai bine de trei ani de la referendumul în timpul căruia 52% dintre britanici au votat pentru o ieșire din Uniunea Europeană, Brexitul – programat inițial pentru 29 martie 2019 și amânat constant de atunci – este încă o durere de cap.

Aproximativ 3,6 milioane de cetățeni europeni trăiesc în prezent în Regatul Unit, iar 1,2 milioane de britanici, pe continent.

* Regatul Unit: risc de penurie și permise de ședere pentru europeni

Premierul Boris Johnson are în vedere un divorț fără acord, în ciuda predicțiilor alarmante, din partea propriului guvern, cu privire la penurii de alimente, medicamente și a riscurilor de tulburare a ordinii publice.

Uniunea Europeană a prevăzut că, în cazul unui Brexit dur, va implementa imediat controale vamale, inspecții privind siguranța alimentelor și verificarea standardelor europene la frontierele cu Regatul Unit. Parlamentul European a aprobat în aprilie renunțarea la viză pentru britanicii care efectuează scurte șederi în Uniunea Europeană după Brexit, sub rezerva reciprocității.

Peste un milion de europeni au obținut deja statutul de „rezident permanent” („settled status”), pentru a continua să lucreze sau să primească beneficii sociale atunci când Regatul Unit îşi va rupe legăturile cu UE.

La începutul lunii septembrie, guvernul britanic a anunțat că le va propune un permis de ședere de trei ani cetăţenilor europeni care doresc să se stabilească acolo după un Brexit fără acord.

De asemenea, Londra lucrează la deschiderea de noi rute de trecere prin alte porturi decât cel din Dover (sud).

* Irlanda: restabilirea unei frontiere, punct sensibil

În bugetul său pentru 2019, Irlanda a pus deoparte 1,5 miliarde de euro pentru a amortiza orice val de șoc legat de divorțul cu Regatul Unit. 1.000 de persoane au fost angajate pentru controale vamale și sanitare.

Ochii sunt aţintiţi asupra unui dispozitiv care cristalizează pasiunile: „plasa de siguranță” sau „backsop”, care se presupune că va evita întoarcerea la o frontieră fizică între Republica Irlanda și provincia britanică vecină Irlanda de Nord.

Aceasta stipulează că Regatul Unit va rămâne într-un „teritoriu vamal unic” cu Uniunea Europeană, fapt care ar limita capacitatea Londrei de a negocia tratatele comerciale cu state terțe. Lucru de neimaginat pentru susținătorii unui divorț clar cu Bruxelles-ul, care consideră că „plasa de siguranţă” ar lega țara lor la nesfârșit de Uniunea Europeană.

* Germania: „pregătită pentru orice”

Guvernul german asigură că este „pregătit pentru toate posibilităţile imaginabile de ieșire”. În special, el prevede o perioadă de tranziție de nouă luni pentru a le permite britanicilor să ia măsurile administrative necesare pentru a rămâne în Germania după Brexit. Aceștia vor trebui apoi să solicite un permis de ședere pentru a rămâne în Germania.

Vama germană a prevăzut 900 de posturi suplimentare.

* Franța: dezvoltarea porturilor, evitarea blocajelor

Este de așteptat ca britanicii care locuiesc pe teritoriul francez, unde sunt cel puțin 150.000, „să poată locui în continuare în Franța fără permis de ședere” timp de un an, perioadă în care să îşi poată regulariza situația, cu condiția acordării unei reciprocităţi celor 300.000 de francezi care trăiesc în Marea Britanie.

Lucrări de amenajare şi dezvoltare, în valoare de 50 de milioane de euro, au fost realizate în porturi (Dunkerque, Calais, Le Havre), Tunelul Canalului și aeroporturi, inclusiv cu parcări uriașe pentru a evita blocajele de trafic. Aproape 600 de noi vameşi au fost recrutați și instruiți.

* Italia: Îngrijorare pentru exporturile de vinuri prosecco

Obținerea statutului de rezident permanent va fi legată de o prezență de cel puțin șase luni din douăsprezece în Italia, în cei cinci ani precedenți Brexitului.Producătorii de vinuri italieni, care exportă anual în Regatul Unit cifra colosală de 120 de milioane de sticle de prosecco, se tem de consecințele unei creșteri a prețurilor provocată de taxele vamale.

„Incertitudinea situației ne îngrijorează, dar suntem siguri că cetățenii britanici nu vor renunța la micul lor păcat”, spune Innocente Nardi, președintele consorțiului de prosecco superior, Conegliano Valdobbiadene (DOCG).

* Spania: menţinerea călătoriilor spre Gibraltar

Luna aceasta, premierul Pedro Sanchez a dat asigurări că Spania, care are cea mai mare comunitate britanică din Europa, este „pregătită pentru toate scenariile”.

Guvernul dorește să ofere permise de ședere pentru „aproximativ 400.000 de persoane” și să păstreze fluxul călătoriilor către Gibraltar, un mic teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, unde 9.000 de spanioli se duc în fiecare zi la muncă, a precizat Pedro Sanchez.

* Polonia: transportul rutier mai întâi

O propunere de lege ar trebui să le permită britanicilor să rămână în Polonia fără a-şi schimba statutul până la sfârșitul anului 2020.Varșovia se bazează pe Uniunea Europeană pentru a reglementa statutul transportului rutier, deoarece aproximativ 25% din transportul de marfă dintre UE și Marea Britanie este asigurat de aproximativ 2.500 de companii poloneze din acest sector de activitate.

La jumătatea lunii septembrie, ambasadorul polonez la Londra le-a adresat o scrisoare compatrioţilor săi care trăiesc în Marea Britanie şi i-a rugat în mod special să ia în considerare o revenire în țara lor, lăudând sănătatea bună a economiei poloneze.

* Grecia: evitarea unui impact asupra turismului

Preocupările guvernului grec sunt axate pe sectorul strategic al turismului: cu aproape trei milioane de vizitatori anul trecut, britanicii sunt – în această zonă – cel de-al doilea contingent ca mărime după germani.

„Vă imaginați întârzierile dacă acum toți acești oameni trebuie să treacă prin controlul pașapoartelor?”, a comentat un oficial al industriei turismului săptămâna trecută.Britanicii vor putea studia și lucra în Grecia până pe 31 decembrie 2020, în caz de Brexit. Aproximativ 110.000 de greci lucrează sau studiază în Regatul Unit.

Traducerea: Rodezia Costea

Foto: Podgorie din Italia / Image by seogolic0 from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Noi cum ne pregatim in Romania?