G4Media.ro

Cum se restaurează casa primului primar român din Alba Iulia, după Marea…

Sursa foto: captură video

Cum se restaurează casa primului primar român din Alba Iulia, după Marea Unire. Descoperiri făcute în podul locuinței

Casa Velican, una dintre cele mai importante clădiri monument istoric din Alba Iulia se află în plin proces de restaurare. Este vorba despre casa în care a locuit unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918 și cel care a fost numit primul primar român al orașului, avocatul Camil Velican, scrie alba24.ro.

Casa de pe strada Trandafirilor are o istorie zbuciumată. Imediat după venirea la putere a comuniștilor, casa a fost naționalizată, iar soția primului primar român al României, umilită.

Georgeta Velican, sub escorta autorităților de atunci, a fost plimbată prin centrul orașului, cu o pancartă atârnată de gât pe care scria: „Sunt burgheză şi exploatatoare – cine-i ca mine, ca mine să păţească“. Apoi a avut la dispoziție doar patru ore să părăsească locuința și a fost mutată cu forța într-un imobil din Ocna Mureș.

Cum decurg lucrările de restaurare

Fiind o casă veche de peste 120 de ani, restauratorii și muncitorii la fiecare proces trebuie să lucreze cu atenție deoarece pot descoperi părți de construcție care nu se află în planuri.

În mare parte, până în prezent nu au avut probleme majore, însă fiecare proces durează deoarece se lucrează diferit decât la construcția unei case.

Descoperiri în podul casei

În timpul lucrărilor, muncitorii au desocoperit o serie de documente care au aparținut avocatului Velican. Este vorba despre o serie de documente care au fost făcute de avocat, înainte de anul 1916.

”Parte din ele le-am dat la restaurat, am mai găsit câteva documente pe care urmează să le dăm și pe ele la resturat, ideal este să fie restaurate pentru a fi puse în casă când va fi terminată lucrarea”, a explicat Ionuț Curea.

Cum va fi pusă casa în valoare. Există posibilitatea de amenajare a unui bar la subsol

În clădirea restaurată se va amenaja un muzeu al avocatului Camil Velican, cu mai multe obiecte de mobilier care au existat în trecut în casă.

Citește integral și vezi video pe alba24.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează