Cum se scurg banii din programul Anghel Saligny către clientela partidelor: o firmă fondată în aprilie de un fost vicepreședinte PSD CJ Giurgiu, contracte de peste 420.000 de euro pentru consultanță, prin încredințare directă, în octombrie și noiembrie
Firma Isco Invest SRL din Sectorul 5 București, fondată în aprilie acest an, a încheiat, în octombrie și noiembrie 2021, 40 de contracte de peste 420.000 de euro, prin încredințare directă, pentru consultanță cu primăriile din județul Giurgiu, potrivit SEAP (platforma de achiziții publice).
Spre exemplu, pe 11 noiembrie 2021, Isco Invest SRL a semnat cu primăria Crevedia Mare un contract de peste 10.000 de euro pentru <<servicii de consultanță implementare program A. Saligny pentru ,,Reabilitare și modernizare străzi în comuna Crevedia”>>.
Firma a depus oferta pe 11 noiembrie 2021 la ora 21:41, iar a doua zi, la 9:58, i-a fost acceptată de reprezentanții Primăriei Crevedia Mare din județul Giurgiu.
<<Plățile se vor face de către achizitor în baza facturilor emise de către prestator, în urma îndeplinirii condițiilor ce-i revin și se vor efectua în tranșe, astfel:
– 5.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru depunerea cererii de finanțare prin Porogramul Național de Investiții ”Anghel Saligny”,
– 5.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru depunerea documentelor necesare pentru încheierea contractului de finanțare prin PNI ”A Saligny”,
– diferenta eșalonat, în tranșe, pe perioada de implementare>>, se arată în SEAP.
Potrivit datelor firmei publicate în Monitorul oficial, Isco Invest SRL a fost fondată în aprilie 2021 de Gabriel Istrătescu și Lucian Corozel. Firma își are sediul într-un apartament de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 5.
Lucian Corozel din Mihăilești, județul Giurgiu, este fostul vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Giurgiu. Potrivit declarației sale de avere, soția lui, Elena Corozel, lucrează la Ministerul Dezvoltării.
Fostul consilier județean Lucian Corozel a devenit vicepreședinte al CJ Giurgiu în 2017 după ce postul a rămas vacant ca urmare a faptului că Marciu Cristian a a fost ales senator.
Ulterior, Marciu a fost declarat incompatibil de instanță și ar fi trebuit să piarda funcția publică vreme de 3 ani, însă hotărârea judecătorească nu a fost pusă în aplicare de fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acum, Marciu și Tăriceanu sunt judecați la Înalta Curte pentru abuz și uzurpare de calități oficiale.
Revenind la Lucian Corozel, acesta are 41 de ani și a absolvit Managementul Financiar Contabil la Universitatea Spiru Haret, potrivit presei giurgiuvene.
Ce spun reprezentanții firmei Isco Invest. Contactat telefonic, administratorul firmei, Gabriel Istrătescu, a închis apelul când a auzit despre ce este vorba.
În schimb, Lucian Corozel a declarat pentru G4media.ro că nu vede nicio problemă, din niciun punct de vedere, legal sau al moralității, faptul că o firmă fondată în aprilie de un fost vicepreședinte al CJ Giurgiu câștigă contracte prin încredințare directă cu primării din județul Giurgiu în cadrul programului Anghel Saligny.
Context. Programul ”Anghel Saligny” de peste 10 miliarde de euro a fost lansat de premierul Florin Cîțu înaintea alegerilor pentru șefia PNL și în ciuda obiecțiilor USR.
Potrivit economedia.ro, primarii au arătat un interes uriaș față de programul de investiții „Anghel Saligny”, solicitând finanțări totale de peste 137 miliarde lei, deși bugetul schemei se ridică la numai 50 de miliarde lei.
Din cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale, doar 81 nu au cerut bani, arată datele publicate de Ministerul Dezvoltării. Potrivit ministrului Cseke Attila, toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny, în ciuda faptului că USR a numit acest program un „PNDL 3” și „cel mai mare jaf din banii românilor”.
Termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost încheiat în data de 9 noiembrie, la ora 00.00.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii