G4Media.ro

Cum se scurg banii din programul Anghel Saligny către clientela partidelor: o…

Cum se scurg banii din programul Anghel Saligny către clientela partidelor: o firmă fondată în aprilie de un fost vicepreședinte PSD CJ Giurgiu, contracte de peste 420.000 de euro pentru consultanță, prin încredințare directă, în octombrie și noiembrie

Firma Isco Invest SRL din Sectorul 5 București, fondată în aprilie acest an, a încheiat, în octombrie și noiembrie 2021, 40 de contracte de peste 420.000 de euro, prin încredințare directă, pentru consultanță cu primăriile din județul Giurgiu, potrivit SEAP (platforma de achiziții publice).

Spre exemplu, pe 11 noiembrie 2021, Isco Invest SRL a semnat cu primăria Crevedia Mare un contract de peste 10.000 de euro pentru <<servicii de consultanță implementare program A. Saligny pentru ,,Reabilitare și modernizare străzi în comuna Crevedia”>>.

Firma a depus oferta pe 11 noiembrie 2021 la ora 21:41, iar a doua zi, la 9:58, i-a fost acceptată de reprezentanții Primăriei Crevedia Mare din județul Giurgiu.

<<Plățile se vor face de către achizitor în baza facturilor emise de către prestator, în urma îndeplinirii condițiilor ce-i revin și se vor efectua în tranșe, astfel:

– 5.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru depunerea cererii de finanțare prin Porogramul Național de Investiții ”Anghel Saligny”,

– 5.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru depunerea documentelor necesare pentru încheierea contractului de finanțare prin PNI ”A Saligny”,

– diferenta eșalonat, în tranșe, pe perioada de implementare>>, se arată în SEAP.

Potrivit datelor firmei publicate în Monitorul oficial, Isco Invest SRL a fost fondată în aprilie 2021 de Gabriel Istrătescu și Lucian Corozel. Firma își are sediul într-un apartament de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 5.

Sursa foto: Captură SEAP

Lucian Corozel din Mihăilești, județul Giurgiu, este fostul vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Giurgiu. Potrivit declarației sale de avere, soția lui, Elena Corozel, lucrează la Ministerul Dezvoltării.

Fostul consilier județean Lucian Corozel a devenit vicepreședinte al CJ Giurgiu în 2017 după ce postul a rămas vacant ca urmare a faptului că Marciu Cristian a a fost ales senator.

Ulterior, Marciu a fost declarat incompatibil de instanță și ar fi trebuit să piarda funcția publică vreme de 3 ani, însă hotărârea judecătorească nu a fost pusă în aplicare de fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acum, Marciu și Tăriceanu sunt judecați la Înalta Curte pentru abuz și uzurpare de calități oficiale.

Revenind la Lucian Corozel, acesta are 41 de ani și a absolvit Managementul Financiar Contabil la Universitatea Spiru Haret, potrivit presei giurgiuvene.

Ce spun reprezentanții firmei Isco Invest. Contactat telefonic, administratorul firmei, Gabriel Istrătescu, a închis apelul când a auzit despre ce este vorba.

În schimb, Lucian Corozel a declarat pentru G4media.ro că nu vede nicio problemă, din niciun punct de vedere, legal sau al moralității, faptul că o firmă fondată în aprilie de un fost vicepreședinte al CJ Giurgiu câștigă contracte prin încredințare directă cu primării din județul Giurgiu în cadrul programului Anghel Saligny.

Context. Programul ”Anghel Saligny” de peste 10 miliarde de euro a fost lansat de premierul Florin Cîțu înaintea alegerilor pentru șefia PNL și în ciuda obiecțiilor USR.

Potrivit economedia.ro, primarii au arătat un interes uriaș față de programul de investiții „Anghel Saligny”, solicitând finanțări totale de peste 137 miliarde lei, deși bugetul schemei se ridică la numai 50 de miliarde lei.

Din cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale, doar 81 nu au cerut bani, arată datele publicate de Ministerul Dezvoltării. Potrivit ministrului Cseke Attila, toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny, în ciuda faptului că USR a numit acest program un „PNDL 3” și „cel mai mare jaf din banii românilor”.

Termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost încheiat în data de 9 noiembrie, la ora 00.00.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Si astea sunt cele mai evidente…

  2. Viata noastra sunt frimiturile lasate de organizatiile infractionale ce isi spun partide politice.

    • Pai sa iesim la vot si sa votam altceva decat hotii din ultimii 31 de ani

  3. Dar, toti stim asta, de la bun inceput…inclusiv @mafalda si ceilalti cantatori in cor stiau, doar se faceau ca nu…”cine se aseamana se aduna”! Plangerile sunt inutile acum, mai sunt 3 ani pan’la viitoarele alegeri, sa speram ca cei mai multi votanti vor tine minte, de data asta!

  4. Pai cand vezi ca pe roman atat il duce capul sa te tot voteze indiferent cat il furi, nu il furi si mai mult? Foarte bine fac, prostia se plateste

  5. USR e de vina…

  6. banii se cheltuiesc in interesul romanilor

  7. Se scurg in buzunarele hotilor!

  8. Asfaltarea aceea din imagine a fost recepționată și plătită ? Păstrați-o. Este cea mai grăitoare dovadă de dezinteres în cheltuirea banilor publici, atât din partea executantului, dar mai ales din partea beneficiarului. Nici un constructor nu face așa ceva, dacă nu știe că nu are cine să-l verifice.

  9. ‘Vom depune toate eforturile de care suntem capabili pentru a asigura stabilitate și perspectiva unei vieți mai bune’ (Nicolae Ciucă).
    N-ai cum să-l contrazici.

    • Perspectiva….ca și lumina la capătul tunelului. Până la urmă îți dai seama că era de fapt trenul ))

  10. Ar trebui sa fie lumea multumita, ca nu isi vireaza direct banii in conturile personale. Asa, „mai pica ceva” si muncitorului. Sa fie lumea fericita ca „fura, dae ne da si noua ceva”.
    Asta este Romania.

    ps: oricum se stie* ca e numai vina USRului. Din 1947 incoace. Huo!

  11. ”Consultanță” în ale hoției, psd e specialist în asta. Primăria și firmele de drumuri nu știu cum să asfalteze străzile dacă nu iau ”consultanță” de la ”pricepuți”. Adică, dacă nu dau…

  12. Uraaaaaaa, sa curga banetulll $$$$$
    Dati drumu la hiene sa pape tot sunt infometate de cand nu au mai fost la putere si PNL deschide usa cu cheia Presedintelui uraaaaa uraaaaa de 3 ori uraaaa

  13. Nuuuuuu, doar Barna are voie sa faca consultanta pe bani publici!

  14. 1. In perioada aceasta s-a tot spus ca in PSD exista o presiune din partea primarilor de din orase mici si comune sa se intre la guvernare pentru ca altfel nu au bani sa treaca iarna. Asta a fost vanduta ca „baronizarea Romaniei”. Dar daca primariile chiar nu au bani sa treaca iarna, nu e ceva complet in neregula cu abordarea „toate primariile sunt corupte”?

    2. Articolul descrie cum o primarie a contractat direct o firma pentru a primi ajutor pentru implementarea asfaltarii prin proiectul Saligny. Asta este prezentata drept dovada de coruptie. Totusi: (I) Suma contractului nu e mare tinand cont de ce trebuie sa faca. (II) Articolul nu face dovada ca primaria are buget si angajati astfel incat sa monitorizeze cu forte propri un proiect din acesta care nu este permanent ci e o oportunitate. (III) Articolul nu face dovada ca respectivele lucrari nu s-au indeplinit si ca facturile sunt fictive. (IV) Articolul nu explica o alternativa fiabila bazata pe contractare prin licitatie.

    Eu stiu doua primarii de comune: una din Teleorman (campie) cu multi locuitori dar plecati la munca afara si una din zona de deal din Arges (mica sub 1000 locuitori). Bugetul le ajunge doar pentru functionari care sa tina cu greu birocratia standard (impozite, ajutoare sociale, reprezentare in procese), dar si alea simplificat. Cea din Arges are patru angajati tehnic (oameni buni la toate: cladirea primariei, scoala, dispensar, curent stradal, retea de apa), cea din Teleorman cam 10. Cine din astia sa se ocupe de un proiect mare? Cine sa faca partea de contabilitate, facturi, licitatii SEAP, etc?

    Cu alte cuvinte articolul spune ca este coruptie daca atunci cand iti faci casa noua angajezi diriginte de santier. Ar trebui sa fii obligat tu ca proprietar sa fii si diriginte de santier. Cine cu slujba normala (40h/saptamana) poate fi si diriginte de santier daca nu este de specialitate?

    Cred ca e ceva in neregula cu abordarea asta

  15. MAFIA OTRAVITA PNL + PSD O SA VA FURE SI ULTIMUL STROP DE LIBERTATE SI DECENTA
    BANI NU MAI AVEM DE MULT SI AM DEVENIT SLUGILE LOR
    STATUL ESTE CAPTURAT DE MULT DE CATRE BARONI SI MAFIOTI

  16. Cand USR atragea atentia, Catu a inceput distrugerea aliantei. Totul pana la bani.