G4Media.ro

Cum se scuză autoritățile din Mongolia pentru că n-au dispus arestarea lui…

sursa foto:captura video

Cum se scuză autoritățile din Mongolia pentru că n-au dispus arestarea lui Putin: Mâinile noastre sunt cam legate. Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din energia electrică din Rusia

„Ne cerem scuze tuturor, mâinile noastre sunt cam legate” – acesta a fost mesajul guvernului Mongoliei după ce luni nu a reușit să execute mandatul internațional de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care a aterizat în această țară pentru o vizită oficială, informează Politico.

 Un purtător de cuvânt al guvernului mongol a declarat pentru Politico că țara sa se află într-o poziție de dependență energetică, ceea ce face dificilă încătușarea lui Putin în legătură cu mandatul de război al Curții Penale Internaționale (CPI) privind crimele de război din Ucraina.

„Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din energia electrică din vecinătatea noastră imediată, care au suferit anterior întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a ne asigura existența noastră și a poporului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Mongolia a menținut întotdeauna o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice, după cum demonstrează declarațiile noastre de până acum”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Mongolia, o țară vastă de 3,3 milioane de locuitori, se află într-un spațiu geografic dificil, fără ieșire la mare, înconjurată de superputerile Rusia și China. Mongolia a mers pe o coardă sensibilă din punct de vedere diplomatic pentru a evita să se îndepărteze de oricare dintre vecinii săi, cu care are legături istorice și economice extinse. Invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina nu a schimbat acest calcul pentru guvernul din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei.

Cu toate acestea, Mongolia este membră a CPI, care, în luna martie a anului trecut, a emis un mandat internațional de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război legate de deportarea și transferul copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei către Rusia.

Orice membru al CPI este obligat să dea curs mandatelor emise de Curte, însă Mongolia nu a făcut acest lucru. Un expert juridic a declarat anterior că Mongolia se va confrunta probabil cu urmărirea penală din cauza inacțiunii sale, informează Politico.

Uniunea Europeană, Ucraina și organizații internaționale pentru drepturile omului precum Amnesty International au îndemnat anterior Mongolia să își îndeplinească obligațiile.

Heorhii Tykhii, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a numit eșecul Mongoliei de a-l aresta pe Putin „o lovitură grea pentru CPI și sistemul internațional de justiție penală”. „Mongolia a permis criminalului inculpat să scape de justiție, împărtășind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război. Vom lucra cu partenerii pentru a ne asigura că acest lucru are consecințe pentru Ulaanbaatar”, a adăugat Tykhii.

În timpul vizitei în Mongolia, Putin l-a invitat pe președintele Ukhnaagiin Khürelsükh la summitul BRICS al economiilor emergente care va avea loc în Rusia în octombrie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Mongoliei a adăugat, de asemenea, că vizita lui Putin este în conformitate cu precedentul istoric al șefilor de stat care sărbătoresc împreună aniversarea victoriei forțelor sovietice și mongole asupra Japoniei în bătălia de la Khalkhin Gol din 1939.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cam așa și cu Germania, 75% gaz de la rusnaci(mulțumim Merkel) și uite ca de bine de rău tot au dat una alta Ucrainei. Ăștia practic și au bătut carbasanul de CPI ( hârtie igienică ).

  2. Acest lucru arata cat de inutile sunt anumite tratate si organizatii internationale, in acest caz CPI.