Cum se vede Brexit pe șantierul din Londra unde 47% sunt români?
Data fixată pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se apropie rapid și deocamdată incertitudinea este trasătura dominantă a acestor zile. Cum se simte această incertitudine pe un mare șantier de construcții din Londra unde aproape jumătate dintre lucrători sunt români? Jurnalistul Petru Clej a realizat pentru RFI un reportaj cu muncitorii români din capitala Marii Britanii.
Compania SISK este o firmă irlandeză de familie cu o cifră de afaceri de peste un miliard de euro în mai multe țări europene.
Actualul proiect de construcții de imobile rezidențiale și de afaceri din zona faimosului Stadion Wembley, în nord-vestul capitalei britanice, a început în 2005 și se va încheia în 2021.
Din totalul actual de 690 al lucrătorilor 47% sunt români, ei fiind urmați de polonezi și irlandezi.
În curtea interioară a companiei SISK mai mulți lucrători sunt în pauză de fumat. Intru în discuție cu doi dintre ei. Unul lucrează aici de cinci ani, celălalt de un an.
Sunt ei mulțumiți? „Sunt OK” spune primul cu jumătate de gură, „n-am altă variantă”, adaugă el. „Suntem tratați bine de patroni”, spune al doilea.
Despre Brexit nu prea vorbesc între ei, dar cel de-al doilea muncitor se declară îngrijorat. „Sunt afaceri de mlioane de euro care pot suferi”, spune el când îl întreb de perspectiva închiderii unor șantiere în cazul unui Brexit fără acord.
Niciunul dintre ei nu-și vede însă viitorul pe termen lung în Marea Britanie. „Am în plan de mult să mă întorc în România să încep o afacere din vara lui 2020”, spune primul.
Al doilea, deși spune că în România sunt „numai hoți și șmecheri” plănuiește totuși să se întoarcă cu soția și cei doi copii. „Aici e numai muncă și casă, muncă și casă. România e țara ta, e casa ta, te-ai născut în ea, crezi în ea. Acolo ai de toate, e liniște”, adaugă el.
Cerere de rezidență
Și în cantina companiei întâlnești români la tot pasul. Europeputatul Dragoș Pîslaru, membru al Comisiei de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European, aflat în vizită aici, intră într-un dialog cu o angajată la cantină.
„Sinceră să fiu stau puțin cu teamă, dar sper să fie totul OK. M-am înregistrat pentru rezidență și acum aștept să-mi vină aprobarea”, spune lucrătoarea de la cantină care este în Marea Britanie de cinci ani și a venit aici din Spania.
„Am o fată care e la colegiul de poliție și un băiat care lucrează ca ospătar în centrul Londrei. Și au au făcut cerere de rezidență”.
Potrivit datelor oficiale, peste 280000 din cei circa 415000 de cetățeni români aflați în Regatul Unit au făcut cerere de rezidență pe Schema de Stabilire a guvernului britanic și din totalul de 1,5 milioane depuse de cetățenii UE doar două au fost respinse.
Lucrătoarea de la cantină a luat decizia să se stabilească în Marea Britanie, dar se întoarce în vizită în România de două – trei ori pe an: „Este țara mea”, spune ea.
Economia suferă din cauza Brexit
Majoritatea lucrătorilor români de aici sunt muncitori în construcții, dar printre angajați sunt și manageri, ca de pildă Lucian Gerea, care răspunde de fațade pe șantier.
Care este efectul apropiatei date a Brexit asupra activității pe șantier? „Momentan nu este niciunul pentru că nimic nu este bătut în piatră”, spune Lucian Gerea.
„În momentul în care vor fi niște legi adoptate, atunci vom vedea. Până acum lira a scăzut cu o treime în șase ani și asta a afectat deoarece multe materiale vin din import”, adaugă el. Ce crede el că vor face românii din construcții în perspectiva Brexit?
„Unii vor dori să se întoarcă în România, dar până nu știm exact ce înseamnă Brexit nu știm cum să-l aplicăm. Momentan Brexit înseamnă o ieșire, dar nu știm unde vor fi frontierele, nu știm ce bani, ce taxe vamale se vor aplica, deci nu putem calcula riscul”, conchide Lucian Gerea.
Citește integral pe RFI
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii