G4Media.ro

Cum și-a amorsat singur PSD o bombă în bazinul său electoral, în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cum și-a amorsat singur PSD o bombă în bazinul său electoral, în prag de alegeri / Realitatea pe care a vrut să o acopere cu sloganul „nicio pensie nu scade”

Recalcularea pensiilor operată de la 1 septembrie, care ar fi trebuit să aducă PSD un important câștig electoral în plină campanie pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, s-a transformat peste noapte într-un scandal exploziv pentru Guvernul condus de Marcel Ciolacu. La acest rezultat au contribuit chiar pesediștii, care au trecut legea din Parlament în urmă cu un an, în pofida tuturor criticilor. Inclusiv PNL, partenerul de guvernare, s-a opus o perioadă adoptării legii, din cauza impactului bugetar semnificativ, iar opoziția a avertizat că mult trâmbițata creștere a pensiilor ar putea să însemne de fapt o scădere pentru mulți pensionari. PSD a susținut că legea este sustenabilă și că le va face dreptate pensionarilor.

Recalcularea din luna septembrie „va face dreptate pentru milioane de pensionari”, afirma premierul Marcel Ciolacu în ședința de Guvern din 4 ianuarie 2024.

Încă înainte de a prelua guvernarea, PSD promitea creșterea pensiilor cu 40%, iar în 2023 a elaborat proiectul noii legi a pensiilor, prin care promitea că va elimina inechitățile din sistem. Trecută prin Parlament, chiar cu opoziția inițială a partenerilor de guvernare, legea a început să se aplice de la 1 ianuarie 2024, când punctul de pensie a fost majorat cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

Următoarea etapă stabilită prin lege este recalcularea de la 1 septembrie 2024, pe care PSD a proiectat-o exclusiv ca o nouă creștere de pensii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în 3 noiembrie 2023, în emisiune la RTV: „În 2024, pensiile românilor vor crește de două ori. Prima dată de la 1 ianuarie, cu 13,8%. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1782 de lei, la 2032 de lei de la 1 ianuarie. Este o formă de echitate pentru fiecare român. A doua parte va fi recalcularea pensiilor și aplicarea acesteia începând cu 1 septembrie. Atunci se vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci vorbim despre o creștere de 40% în medie. E important să se știe că niciun român nu va avea pensia mai mică și aproximativ 3 milioane de români vor avea pensiile crescute.”

După câteva zile, ministrul Muncii vorbea, din nou, despre o creștere medie de 40% și anunța și impactul bugetar, de peste 55 de miliarde de lei doar pentru cele 4 luni din 2024 de când intră în vigoare recalcularea:

„Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie. Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a declarat ministrul Muncii.

Abia în 14 august premierul Ciolacu a precizat că creșterea medie a pensiilor este de 27% și că va viza 3,8 milioane de persoane, adică aproape 83% dintre pensionari. Însă ce se întâmplă cu ceilalți? PSD a evitat până acum răspunsul onest.

Pe parcursul întregului an, atât premierul, cât și ministrul Muncii au vorbit permanent despre „creșterea” pensiilor și au dat asigurări că „nicio pensie nu va scădea”.

În plus, la finalul lunii mai, premierul Ciolacu promitea că, odată cu recalcularea, va crește și plafonul de la care se impozitează pensiile, ceea ce nu s-a mai întâmplat. În prezent, pensionarii plătesc un impozit de 10% pentru suma din pensie care depășește plafonul neimpozabil de 2.000 de lei. Mai recent, Marcel Ciolacu preciza că dorește ca acest plafon să crească la 3.000 de lei. Măsura pare abandonată, la acest moment.

În ultimele luni, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a fost prezentă la mai multe emisiuni la televiziuni pentru a explica procesul de recalculare a pensiilor. După cum se poate vedea aici sau aici, Bucura-Oprescu a venit de fiecare dată cu date tehnice, cu calcule complicate legate de contribuții, puncte de stabilitate ș.a.m.d., aproape de neînțeles pentru publicul larg.

PSD s-a ascuns permanent în spatele sloganului „nicio pensie nu va scădea”. Mai mult, pe site-ul propriu, PSD afișează cu majuscule: „NOUA LEGE A ADUS DOUĂ MAJORĂRI DE PENSII ÎN ANUL 2024!”

  • „Prima a avut loc la 1 ianuarie, când a fost indexat punctul de pensie așa cum prevede legea. A doua a intrat în vigoare la 1 septembrie, când 3.806.270 de pensii au crescut în urma recalculării, pentru a asigura echitatea între pensionari. De această dată, NU EXISTĂ UN PROCENT UNIC DE CREȘTERE. Majorările diferă de la caz la caz și depind de istoricul profesional al fiecărui pensionar și de legislația există în momentul ieșirii la pensie. Se mențin la același nivel sau au crescut mai puțin mai puțin, doar pensiile care deja erau mult mai mari față de valoarea care a rezultat din aplicarea noii formule de calcul. Important e că nicio pensie nu a scăzut după recalculare! Iar în urma acestui proces toți cei care au muncit și au contribuit la fel, au acum pensii egale!”, se arată pe site-ul PSD.

Pe acest val de așteptare, de la mijlocul lunii august pensionarii au început să primească acasă, în plic, deciziile de recalculare. Iar surpriza pentru peste 700.000 de pensionari a fost să afle că merită o pensie mai mică, uneori semnificativ redusă, inclusiv la categorii întregi, precum foștii mineri sau persoanele nevăzătoare. Prin urmare, mulți pensionari au asaltat casele de pensii, cerând socoteală, iar primele proteste sunt anunțate de nevăzători la finalul lunii septembrie.

Sub această presiune publică, premierul și ministrul Muncii au fost nevoiți să vină cu explicații. „Nicio pensie nu va scădea” au explicat din nou, iar în conferința de presă din 22 august Simona Bucura-Oprescu a rugat presa să se concentreze pe pensionarii mulțumiți, cei cărora le cresc pensiile de la 1 septembrie și pe munca făcută de instituții pentru procesul de recalculare a pensiilor. Și a spus că ceilalți pensionari, cu decizii de recalculare mai mici, „au avut un beneficiu suplimentar până acum”, o pensie „mai avantajoasă”:

„Stimați pensionari, pensia dvs nu scade. Noua lege a pensiilor stipulează că va fi primită valoarea mai favorabilă. Dacă primiți un calcul mai mic, atunci veți primi pensia mai avantajoasă, cea din luna august. (…) Deci nu va scădea niciun leu pensia dvs. Veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea ministerului și casei de pensii că pensia dvs nu scade. Cea mai bună dovadă este cuponul din luna septembrie.”

Într-adevăr, nominal, nicio pensie nu va scădea. Există o decizie a Curții Constituționale care nu permite scăderea pensiilor. Însă pentru cei peste 700.000 de pensionari pensiile vor fi înghețate, adică nu vor mai beneficia de indexările și majorările viitoare, pentru perioade diferite, unii chiar pentru câțiva ani de zile, în funcție de diferența în minus constatată la recalculare.

În termeni reali, aceste persoane vor avea, în următoarea perioadă, un nivel de trai mai scăzut. Nu vor mai beneficia de nicio indexare, prima fiind la 1 ianuarie 2025 cu rata inflației. Concret, vor putea să cumpere mai puțin din pensia pe care o primesc. Aceasta este realitatea pe care PSD a încercat să o cosmetizeze sub lozinca „nicio pensie nu scade”.

Premierul Ciolacu a făcut în decembrie 2023 o singură referire vagă la această situație, afirmând că „prin recalculare, pensiile mici vor crește, iar cele mari vor stagna”. Doar că, așa cum au reclamat de exemplu persoanele nevăzătoare, nu doar pensii mari „stagnează”.

PSD trebuie să facă față, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, unui val de indignare tocmai în bazinul său electoral tradițional. Este o situație pe care chiar PSD-ul a creat-o prin așteptarea pe care a generat-o pentru toți pensionarii, evitând să explice din timp că pe lângă majorările de care beneficiază marea majoritate a pensionarilor (de la câteva zeci de lei la sume importante, chiar de 1.000 de lei sau mai mult), un număr semnificativ de pensionari vor fi afectați de această reformă.

Iar după alegeri, orice Guvern se va forma va trebui să găsească și sursele din care să ia bani pentru a susține în continuare noul nivel al pensiilor. Fără niciun fel de alegeri în următorii 4 ani, este de așteptat ca noul Executiv să nu ezite să ia măsuri nepopulare pentru sustenabilitatea bugetară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. sa nu subestimam naivitatea votantilor PSD ….

  2. Nevăzătorii sunt primii ce vor aprinde lumina protestelor împrotiva PSD și PNL

  3. Evident ca PSD minte cum respira.
    Nici macar in minciuni nu sunt consecventi.
    Intr-o lume ideala ar trebui ca toti PSD-istii sa fie in inchisoare, in frunte cu Ciolacu si ministra aia parasutata de la munca.
    Ne omoara parintii cu zile.

  4. S-o indura Roxi in ianuarie sa-i ofere lu arcelica un job de covrigar?! 😉

  5. pesedistii nu se dezic de propria lor caracterizare : hoti si mincinosi, fiindca una fara alta nu se poate, dar se mai adauga si habarnisti/incompetenti. Se pun unii pe altii in tot felul de posturi inalte in stat, fara sa cunoasca atributiile postului respectiv. De aici, proasta guvernare, care numai guvernare nu se poate numi. pesedistii secondati de penelisti au creat un dezastru in economia noastra, prin masurile contra cresterii economice. Si ne mai si mint cu un dispret total fata de noi, de parca nu am fi in stare sa ne dam seama de mizeriile pe care incearca sa ni le ascunda !

  6. De 4 ani vă tot spun că PSD va lua un mare bobarnac de la pensionari la aceste alegeri, dar nu mă credeați!

    • Vise, taica, vise!

  7. Un lucru este cert: nu există reformă fără să existe și dureri, că atunci nu s-ar mai nu-mi reformă.
    Greșeala PSD a fost de comunicare, iar greșeala PNL a fost cea de punere în opera, căci Baciu de la CNPP este peneleu!

  8. Chiar și crescute doar pentru unii, pensiile tot nu au sursă de finanțare sustenabilă.

    Iar PSD va da prim-ministrul și forma viitorul guvern.

  9. Pensiile speciale să meargă, pt că pensionarii speciali sunt complicii cei mai mari ai PSDNL, restul lumii nu mai contează pentru ei

  10. Cu inflatie de 6%/an ii perpelesti pe toti. Au marit salariile la bugetari acum alora care au facut scandal, au dat la pensionari si de la anul inflatie si mariri 0. Nu vor fi taieri, va fi inflatie fara mariri.

  11. Nu va mai luati dupa ce vedeti cu ochii vostrii, aveti incredere in ce va spunem noi, USL. 🤮

  12. Vaaaaiiii…Ne-a apucat disperarea pentru cei care au fostavantajați și au primit o penrie peste ce li se cuvenea și sfidător pentru colegii lor care au avut aceleași condiții de lucru, aceiași muncă cu intensitate similară dar care au ajuns la vorba cuiva -ghinion. Cum să-i plîngi cînd chiar așa, fără mărire au mult peste ceilalți și peste ce meritau. Păi dacă se cedează acum, dreptate nu se mai face niciodată.

    • bre muntene sau mai bine zis pesedeu indoctrinat, cei care au primit indice de corectie l-au primit conform legii si era perfect meritat pentru ca indicele de corectie a venit sa compenseze inflatia din multi ani in care nu s-a facut actualizarea punctului de pensie. Cei care au iesit inainte de 2011 au fost lasati de izbeliste, deci asa cum fac partidele noastre care intotdeauna vor sa pirleasca pensionarii ba cu contributii care nu sint luate in calcul, ba cu adeverinte cu care se sterg la c**.
      Acum vine iar pesede care stim cu totii „numa’ pesedeu’ ne da” si ce sa vezi le fura celor carora li s-a calculat pensia cu indice de corectie (CONFORM LEGII!) si II LASA ANI DE ZILE FARA INDEXARE. Pai nu e vina lor si unii ar trebui sa-si scoata ochelarii de cal (se citeste ochelarii de pesedist) si sa vada adevarul si anume ca un partid i-a fript pe unii iar pesede ii frige pe ceilalti. Concluzia e ca pina la urma toti pensionarii sint fripti intr-un fel sau altul.

  13. Când orice partid compune PIB-ul cu aroganță pe spatele oamenilor, doar din taxe și impozite și tăieri de subvenți, pensii etc., este o mizerie ce merită distrusă până la ultimul tovarăș de partid. Din 2010 agenda publică din Românie e buhăită numai ți numai de discuții despre pensii. La altceva, oare îi duce capul?