Cum și-au schimbat mafiile italiene modul lor de operare în timpul pandemiei: mai puțină violență, dar vizează achizițiile publice simplificate
Este bine cunoscut faptul că mafiile italiene au beneficiat deja în trecut de fondurile europene, dar ultimul raport al Direcției Investigative Antimafia (DIA) prezentat Parlamentului Italian în septembrie arată că organizațiile criminale sunt pregătite să exploateze toate avantajele pandemiei, ca în cazul imenselor resurse puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a face față consecințelor crizei sanitare, scrie Euronews, citat de Rador.
În ultima vreme, mafiile sunt mai interesate de afaceri și, grație Covid economy, capacitatea lor antreprenorială a crescut. Directorul Direcției Investigative Antimafia (DIA) arată că mafiile încearcă să rămână invizibile cât mai mult posibil pentru a nu fi observate de poliție și de magistratură.
„Există mult mai puține crime, mai puține împușcături și atentate, dar vedem o infiltrare mai mare în economia legală, în achizițiile publice, în antreprenoriat și chiar în administrația publică. În ultimele șase luni am avut numai două crime comise de mafie, cred că este un record istoric”, spune Maurizio Vallone, directorul Direcției Investigative Antimafia.
Criza sanitară a deschis noi spații pentru a face afaceri, ca în cazul creșterii licitațiilor în sectorul sanitar și al prevenției. „Unde există urgență, există o simplificare a procedurilor de achiziție. Și acolo unde există o simplificare, există în mod evident pericolul ca controalele să nu se efectueze într-un mod adecvat și, prin urmare, să fie lăsat spațiu pentru companii care au legături sau sunt direct controlate de mafioți”, spune Vallone.
Prin urmare, lupta împotriva criminalității a devenit mai complexă, la fel ca și monitorizarea infiltrărilor mafiote. „Trebuie să dezvoltăm la maximum serviciile de informații în scopuri preventive. Trebuie să verificăm fiecare contract, fiecare companie care dorește să participe la licitații, atât pentru fondurile europene, cât și pentru fondurile naționale. Avem nevoie de o examinare a tuturor acestor companii și trebuie să evităm legăturile lor cu organizațiile criminale”, subliniază Vallone.
Dar nu doar activitatea legată de pandemie face diferența. Mafiile, explică Vallone, au o relație diferită cu cele străine. Comparativ cu acum un deceniu, când încă existau conflicte, astăzi organizațiile criminale albaneze sau din Europa de Est lucrează în sinergie cu cele locale, reușind să colaboreze în special în domeniul traficului de droguri.
Traducerea Rador: Oana Avram / sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii