G4Media.ro

Cum și de ce Putin se poate întoarce „victorios” în fruntea Rusiei…

sursa foto: Sergei GUNEYEV / SPUTNIK / AFP

Cum și de ce Putin se poate întoarce „victorios” în fruntea Rusiei postbelice (Op-ed)

Nu a venit ora bilanțurilor, căci vremea lor – ca și cea a păcii durabile în Ucraina – este încă departe, iar consecințele de durată ale războiului nici măcar nu pot fi întrezărite. Este însă momentul potrivit pentru o serie de lămuriri, atât de necesare nouă, mai ales pentru că noi, românii, stăm de peste un secol și ne uităm la Rusia fără a înțelege mare lucru.

Deși Rusia a fost și încă este o economie integrată în cea mondială, distribuția coruptă a beneficiilor globalizării a făcut ca ele să nu ajungă la majoritatea celor care trăiesc în afara marilor orașe ale acestei țări. Aflați în afara priorităților electorale ale Kremlinului, departe la propriu și la figurat de strălucirea falsă a metropolelor capitalismului de clan, tocmai acești ruși constituie reduta aproape inexpugnabilă a imperialismului lui Putin.

Cosmin Popa este istoric în cadrul Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga” (sursa foto: Petru Solomon)

Multă lume, printre care o vreme am fost și eu, a sperat că societatea rusă va reacționa negativ la războiul pe care Putin îl duce împotriva Ucrainei. Nu atât pentru că acesta nu s-ar bucura de o adevărată susținere, chiar și în cele două capitale, ci mai ales pentru faptul că războiul împotriva „fraților” ucraineni contrazice imaginarul istoriografic și cultural al rușilor, așa cum a fost el construit în ultimul secol.

Altfel, atât în trecutul sovietic, dar mai ales în prezentul putinist, rușii au fost „programați” de propaganda oficială pentru o „inevitabilă” confruntare cu Occidentul. O confruntare economică, tehnologică, culturală, dar mai ales militară. Recuperând selectiv din trecutul sovietic, tot ce putea servi la consolidarea „noii idei naționale”, în realitate o aglomerație de obsesii politice rusești provenite din toate epocile, după 2014 Putin și-a pus societatea într-o stare de continuă frenezie șovină și militaristă, care a sfârșit prin a cuprinde majoritatea. O astfel de stare, de care cu siguranță s-au lăsat cuprinși până și cei care au inițiat-o, îi împiedică pe foarte mulți dintre ei să mai perceapă realitatea, altfel decât așa cum o intermediază Kremlinul.

Rușii nu reacționează în masă la tragedia din Ucraina și nici la situația dezastruoasă în care a ajuns țara lor pentru că, din păcate, cei mai mulți dintre ei trăiesc într-o lume politică imaginară și sunt guvernați de mecanisme mentale și arhetipuri istorice care le anihilează nevoia de informație obiectivă. Tot ceea ce nu se înscrie în tiparele ideologice oficiale, pe cei mai mulți dintre ei îi intrigă, îi obosește și mai ales îi face suspicioși.

Având despre sine o imagine excelentă, așa cum erau și românii acum 10-15 ani, rușii nu-și pot absorbi critic istoria, fiind convinși că rolul lor în istorie este, prin excelență, pozitiv. Așa cum foarte mulți dintre compatrioții mei se declarau sceptici, ba chiar revoltați, cu privire la crimele comise de români împotriva evreilor în cel de-al Doilea Război Mondial, tot așa și rușii nu vor să creadă că fac parte dintr-un popor care duce un război imperialist în Ucraina sau că vecinii din fosta Europă Orientală, cei pe care Putin îi îndemna să se calmeze, văd Moscova ca pe o permanentă sursă de tragedii politice și umane.

Nu este de mirare că multora, inclusiv oficialilor ruși, nu le-a venit să creadă că ucrainenii nu-i întâmpină cu flori, ci cu rachete americane. O explicație, tot în interiorul acestui sistem, a fost găsită și pentru această „anomalie istorică”. Anume că ucrainenii, prin „naționaliștii” de la putere, sunt „prizonierii” americanilor, care îi împiedică să se manifeste așa cum le dictează „istoria”, în varianta sa oficială. De aceea, Ucraina și ucrainenii trebuie „salvați” prin ocupație rusească, iar războiul se poartă, de fapt, nu împotriva „fraților” mai mici, ci împotriva celor care îi țin „prizonieri” prin intermediul unei „clici de banderoviști”.

Vestigiile solide ale stalinismului, atent conservate de Putin în conștiința colectivă a rușilor, au străpuns violent subțirele val de modernitate tehnologizată al propagandei Kremlinului, descoperind esența regimului în toată grozăvia sa. Ca și la sfârșitul anilor ’40, locul „aliaților” occidentali – care în varianta Rusiei lui Putin erau doar „parteneri” – a fost luat de „clici”, ca cea a lui Tito din Iugoslavia de după 1948, iar în locul democrației simple, fără nicio particulă, a reapărut, cel puțin în Donbass și Lugansk, „democrația populară”, ca cea din România anului 1947.

Putin, dar mai ales rușii care îl susțin, nu luptă acum împotriva unui popor care nu vrea să trăiască sub dictatură, nu împotriva unui stat suveran și nici într-un război modern. Ei luptă într-o farsă cinică, o reconstituire mortală și distorsionată a celui de-al Doilea Război Mondial, în care Ucraina sovietică, în frunte cu nimeni altul decât Bandera, în chip absurd, se opune eliberării de sub „jugul nazist” de către Armata Roșie, rebotezată Armata Rusiei.

Putin pare că a decis să ardă podurile cu imensa birocrație rusă, pe cât de opulentă, pe atât de incompetentă. Asemenea lui Petru cel Mare, care a descoperit uimit că Prințul Menșikov a băgat în buzunarele proprii banii încredințați pentru construirea noii capitale, Putin este convins acum că incompetența și corupția celor prin care a guvernat i-au furat roadele unei victorii ce părea sigure.

Dacă este adevărat că Putin a decis să confiște din conturile birocraților tot ceea ce depășește veniturile acestora pe trei ani, atunci este clar că el va miza pe sprijinul unei populații pe care o vrea fanatizată și pe noile structuri ale regimului său, pe care le-a construit în taină, departe de ochii apropiaților. El se va pune astfel, din nou, în fruntea sărăcimii isterizate, pe care el însuși și nu sancțiunile occidentale au creat-o, pregătindu-și astfel nu doar o ieșire onorabilă din războiul cu Ucraina, dar mai ales o întoarcere triumfală în fruntea rușilor. Ura față de Occident a celor care îl susțin va fi egală cu cea față de „sfetnicii răi și vicleni” ai împăratului, care-l împiedică pe acesta să fie bun cu poporul său.

Conflictul lui cu birocrația imperială înseamnă începutul unor epurări, care chiar dacă nu vor avea amploarea și violența celor staliniste, vor duce la formarea unei noi birocrații, motivată nu atât de fabuloasele câștiguri, cât de credința în liderul „providențial” al unei Rusii aflate în „pericol de moarte”. Aproximativ discreta sacrificare a celor care s-au ocupat de pregătirea propagandistică și organizatorică a invaziei Ucrainei, nu este decât începutul unui noi strategii politice sângeroase a lui Putin, la capătul căreia are toate șansele să-și recapete aura de lider infailibil. Cine o să-l oprească? Deși, e bine să ne aducem aminte că, în cele din urmă, Petru l-a rechemat lângă el pe Menșikov, considerând hoția mai puțin periculoasă decât trădarea.

Despre falsa dilemă cultură versus politică rusă și despre perspectivele democrației (ne)populare în această țară, cu altă ocazie.

Cosmin Popa este istoric în cadrul Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”

sursa foto: Sergei GUNEYEV / SPUTNIK / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. acest drum este o fundatura . indiferent ce face este asociat cu persoanele civile ce mor in ucraina .in curind si cei care il aparau mediatic vor renunta . impactul este mult prea mare .

  2. Indiferent cat de batut in cap sa fii, suntem totusi in 2022, nu mai crede nimeni in imperii, ci in vacantele din Monaco si la ultimul Iphone. Da, chiar si cei din afara marilor orase au internet si oameni plecati la munca prin alte colturi ale lumii. Eu raman optimist ca toata facatura asta se va termina repede, iar Putin nu va muri in patul lui.

    • Multă naivitate .. iar la unii chiar mustește.

      Înaintea invaziei, îi arătau la televizor pe ucraineni – probabil prin Kiev, nu știu – luându-li’se interviuri în timpul plimbărilor pe stradă („Dacă ei CRED sau nu, că va fi o invazie”) aceștia răspunzând încrezători, zâmbind în fața camerei:
      – „Nu. NU CREDEM, că va fi o invazie”.

      Oamenii ‘nu cred’ multe lucruri .. (la o adică, unii nu cred nici că vor muri). Sau, dacă le spui că îi așteaptă un viitor sumbru ei încep să te urască.. Mulți au impresia că mare parte dintre noi vom zbura în capsule pe Marte, că (în ciuda crizei alimentare anunțate) ne vom hrăni cu burgheri 3D, sau vom interacționa holografic – unii ieșind pe ușă dimineața și nemaiîntorcându-se vii, evenimente venind în viața oamenilor (și mai nou, a națiunilor) pe neașteptate.
      Și pe necrezute.

      „oamenii își vor da sufletul de groază, în așteptarea lucrurilor care se vor întâmpla pe pământ; căci puterile cerurilor vor fi clătinate.”

      https://ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/luca/21/26/#26

  3. Putin va sfarsi exact ca Beria, garantat 100%. E in defazaj cu istoria.

    • exact la fel cred si eu. va fi eliminat brusc de un infarct sau de novicioc. generalii si oligarhii deja ii cauta un inlocuitor, aventura ucraineana a ajuns prea departe, iar efectele sunt prea grave ca sa fie inghitite, chiar si de patura bogata a rusilor, care au acces la surse de informare occidentale.

  4. Rușii nu s-au trezit din fantasmagoria taristo-sovietica. Fiecare rus încarnează in sine o nebunie pasionala. Rusia n-a trecut prin Evul Mediu, pentru că nu exista. N-a trecut nici prin Renaștere, pentru că a apărut pe harta Europei cu doar 300 de ani in urma. De la Ivan cel Groaznic până la Puțin cel Groaznic, vântul schimbării in bine și spiritul modernizării au trecut pe langa rus.

    • As completa cu natura colectiva a mentalitatii rusesti de tip nihilist (umbra geniului lui Dostoievsky) – incredibil ca nu s-a schimbat nimic dupa atatia ani si atatea evenimente (cele mai multe tragice).

      Ma intreb cate s-au schimbat in mentalul colectiv romanesc de la anii lui Caragiale incoace (doar ca masura a in cat timp si in ce conditii putem schimba un mental colectiv). Sigur, comparatia nici nu poate fi facuta intre Agamita Trahanache si nihilistul Raskolnikov.

      O concluzie poate fi trasa – geniile KGB stiu exact pe ce butoane psihologice sa apese sa tina poporul rus captiv in narativul lor. La fel s-a intamplat si in Germania din prima jumatate a secolului 20. In 1933 Germania era complet distrusa (economic, social, militar, etc). In 1939 (chiar mai devereme prin anexarea Cehoslovaciei, Austriei) – deci 6-7 ani mai tarziu, Germania se refacuse capabila sa cucereasca intreaga Europa. (noi suntem la 30+ ani de tranzitie 🙂 )

      Nu sunt de acord cu metodele lor de management (Hitler si Stalin), dar nu putem sa nu recunoastem ca rezultatele sunt impresionante. Daca capabilitatile lor manageriale le-ar fi folosit intr-un scop bun si pasnic, omenirea ar fi fost departe azi.

  5. „Având despre sine o imagine excelentă, …, rușii nu-și pot absorbi critic istoria, fiind convinși că rolul lor în istorie este, prin excelență, pozitiv.”
    Absolut corect. Asa gandesc rusii. De aia si sprijina regimul. Acum se dau ascunsi. Daca Putin cucerea Ucraina in primele zile, strazile principalelor metropole rusesti erau pline de rusi care sarbatoreau „salvarea Ucrainei”.

    • La fel erau petreceri si prin casele rusilor din Germania. Rusii peste tot in lume il sustin pe Putin (din exact motivul evocat de autor: nu pot sa accepte ca nu sunt minunati). Nu va amagiti, aceeasi mentalitate o au si americanii si mai ales astazi chinezii. Singura natiune critica vis-a-vis de propriul trecut si rol in istore este Germania.

    • diferenta e ca americanii nu pleaca la razboaie din astea stupide. si cand se baga in altele, au cu ce se baga, economic vorbind. rusii sunt vai mama lor, economic colapseaza deja.

      alta diferenta e ca americanii nu isi arunca mortii in gropi comune si nici nu ii incinereaza intentionat, isi respecta mortii. si pot continua.
      asta ca te consideri „fruncea” nu e ceva foarte rau. toti sportivii de top sunt asa, ca altfel nu ar ajunge unde sunt. depinde cu ce o continui insa.

  6. Rusia anuleaza ordinea mondiala globalista:

  7. Rușii au fost,sînt si vor fi Paltonul lui Gogol.Iar sub pseudonimul de Gogol s au ascuns,de la Ivan cel Groaznic la Putler.Cu mici breșe istorice gen Gorbaciov,Elțin…Paradoxal?Da.Pentru restul lumii.Pentru ruși nu i nimic anapoda să plece cu IPhone la război. Plecau ei cu ceasuri de perete legate cu sârmă si atârnate de gât, furate de prin casele jefuite ale românilor înstăriți…Europa nu a vrut sau nu a știut sau nu a avut interes să i integreze pe ruși Iar rușii i au venit ca o mănușă oricărui Gogol ce s a cățărat la guvernarea Rusiei.

  8. Ar beneficia de toata gloria descrisa in articol daca n-ar muri de foame. Insa Europa se va distanta incet dar sigur de petrolul si gazul rusesc, a venit in sfarsit vremea pentru diversificarea surselor de energie. O miscare pe care europenii au amanat-o din diferite considerente, comoditate in primul rand si coruptie in al 2-lea rand, doar ii vedem pe fosti lideri europeni din Germania in principal ce prietenosi sunt cu rusii aducatori de razboi.
    Si daca nu se va distanta de gaz, daca nu se va face pasul spre diversificare, in maxim 50 de ani nu va mai fi nevoie de el, nici de la rusi si nici din alta parte, fie gaz american sau azer. Viitorul este verde, dincolo de considerentul climatic, iar cei ce vand azi petrol si gaz se vor gasi intr-o situatie dificila, iar aici nu e doar Rusia ci si statele arabe ce traiesc din exportul de hidrocarburi.

  9. Nu cred că se pune problema victoriei sau înfrângerii.
    Se poate pune problema întoarcerii (pentru că în mod evident este puțin plecat), dar se va întoarce cu costul propriei vieți.

  10. Putin este rezultatul “tratamentului pervers” al cancelariilor germani, liderilor europeni și in mod deosebit al “ papusei Trump” care i-au inoculat varianta Țarului Mondial.
    Nu are nimic de a face cu istoria Rusiei.
    După ce a reușit cu Trump in SUA convingerea lui bolnava este sa guverneze o lume dezbinata

  11. Rușii au fost,sînt si vor fi Paltonul lui Gogol.Iar sub pseudonimul de Gogol s au ascuns,de la Ivan cel Groaznic la Putler.Cu mici breșe istorice gen Gorbaciov,Elțin…Paradoxal?Da.Pentru restul lumii.Pentru ruși nu i nimic anapoda să plece cu IPhone la război.

  12. Mai putin asta cred ca e clonat uitate la el ce fata are in fiecare zi are câte o fata schimbată

  13. Rușii au fost,sînt si vor fi Paltonul lui Gogol.Iar sub pseudonimul de Gogol s au ascuns,de la Ivan cel Groaznic la Putler.Cu mici breșe istorice gen Gorbaciov,Elțin…Paradoxal?Da.Pentru restul lumii.

  14. Rușii trebuie să le sărute picioarele ucrainenilor pentru lecția primită. Abia acum începe crearea unei armate ruse adecvate care va fi în stare să oprească tăvălugul chinez în Siberia.

    • loooooooooooool. cu cine ma? cu coruptia cat casa? tu ai idee cat se fura in rusia? ai idee cine ajunge sa fie general? ma umfla rasul, esti naiv rau de tot. bani au? nu prea.
      tehnologie? cum sa lucrezi bine cand esti santajat si amenintat? cum? unde a dat asta rezultate? NICAIERI NICIODATA.
      refacerea lui peste prajit. m-as bucura sa nu mai aiba EI nicio arma. ca numai teroare au adus cand au avut. si iubitorii de rusi sa se mute acolo.

    • Meh ori fi ei varza in Siberia dar inca au arme nucleare si daca se supara cine stie ce capitan de submarin si arde o nucleara pe undeva se calmeaza toti politicienii.

  15. .Pentru ruși nu i

  16. nu i nimic anapoda să plece cu mobilul la război

  17. nu i nimic

  18. anapoda să plece cu IPhone la război.

  19. anapoda să plece cu

  20. IPhone la război. Plecau ei cu ceasuri de perete legate cu sârmă si atârnate de gât, furate de prin casele jefuite ale românilor înstăriți…Europa nu a vrut sau nu a știut sau nu a avut interes să i integreze pe ruși Iar rușii i au venit ca o mănușă oricărui Gogol ce s a cățărat la guvernarea Rusiei.

  21. IPhone la război.

  22. IPhone la invazie

  23. Plecau ei cu ceasuri de perete legate cu sârmă si atârnate de gât, furate de prin casele jefuite ale românilor înstăriți…Europa nu a vrut sau nu a știut sau nu a avut interes să i integreze pe ruși Iar rușii i au venit ca o mănușă oricărui Gogol ce s a cățărat la guvernarea Rusiei.

  24. Articol bun. Dar trebuie să nu fi analfabet obiectiv să – l înțelegi.

  25. să vă zic eu un popor cu o imagine excelentă despre sine: americanii.

    Acolo insă e tocmai așa că fiecare război aduce voturi președintelui in funcție. Măi să vezi – oare ii imită cumva rușii pe Americani ? Poate invață Putin de la George Bush , Clinton și Obama care au făcut războaie și au caștigat un al doilea mandat. Măi să fie, zici că-s ruși :))) !

    cei care au bombardat Serbia, Irak, Siria, Libia, Egipt, Afganistan, au schimbat regimuri politice prin toată lumea cum au vrut ei ca să poată planta corporații extractive.

    ultimele bombe din afganistat au ucis 6 copii – nu am văzut zvârcolindu-se virtuoșii pe aici pe facebook. dar mă rog, acum e altfel.

    mă gandesc și la Teo Peter ucis intr-un accident de un soldat american niciodată judecat… O mică situație care mie mi-a deschs ochii cand eram mare americanist.
    Deci să nu ne dea lecții americanii și americanofilii că noi nu am avut imperiu și nici nu am făcut războaie de cucerire, cu excepția celui din Bulgaria care a fost o greșeală.

    • Nu uita de masacrele din razboiul din Iugoslavia si embargoul Cubei pe care nu il ridica, condamnandu-i la saracie.