G4Media.ro

Cum și unde este cel mai autentic deșert din Europa. În acest…

Cum și unde este cel mai autentic deșert din Europa. În acest peisaj solitar impresionant, o destinație de astroturism, au fost filmate scene din sute de filme celebre

Deși diferite zone extrem de aride ale Europei au fost adesea clasificate ca deșerturi, adevărul este că Bătrânul Continent are un singur spațiu pe teritoriul său care se potrivește definiției din punct de vedere tehnic.

Nici așa-numitul deșert Accona, în Toscana italiană, nici Sahara Olteniei – o zonă a României supusă unei defrișări puternice în anii 1960 – și nici nisipurile Deliblato, în Serbia, și nici măcar Highlands din Islanda nu pot fi incluse într-o astfel de categorie.

De aceea, singurul deșert din Europa continentală este cel din Tabernas, în Spania, o zonă naturală situată la sud-vestul Peninsulei Iberice.

Transformată într-o stea a celei de-a șaptea arte – a fost scena a o 1001 de pelicule western și filme faimoase pe plan mondial – zona ocupă o suprafață de 280 km pătrați între munții Filabres și Alhamilla, în provincia Almería, de a cărei capitală este separată de puțin sub 30 de kilometri.

Ploile sale rare – de obicei nu ajung la 250 mm pe an -, mai mult de trei mii de ore de soare și temperaturile extreme, care vara ajung la aproape 50°, alcătuiesc un peisaj arid și copleșitor, cu o anumită valoare ecologică pe care unii o consideră aproape magică.

Tabernas este un imens muzeu geologic în aer liber, în care, printre bulevarde uscate, pâraie, canioane și tufișuri, trăiesc unele specii de floră și faună unice nu numai în Europa, ci și în lume. Printre ele, numeroase păsări, cum ar fi Apus melba, Monticola solitarius sau stăncuța; reptile precum șopârla cu coadă roșie sau șopârla ocelată; și mamifere precum vulpile, iepurii și aricii.

Astroturism

Cu un peisaj solitar impresionant, în care omul este redus la puțin mai mult decât un suspin, acest deșert andaluz este un adevărat paradis pentru iubitorii de natură, printre altele, deoarece absența poluării luminoase vă permite să contemplați clar stelele.

De la Calar Alto, considerat cel mai mare observator astronomic din Europa continentală, la nord de Tabernas, cerul devine o mantie de neegalat, ceea ce a făcut ca locul să devină o râvnită destinație de astroturism.

De asemenea, alte tipuri de stele, cele de cinema, au imortalizat locul. De exemplu, Clint Eastwood și Sergio Leone, cu Trilogia dolarului; Steven Spielberg cu Indiana Jones; Elizabeth Taylor cu Cleopatra sau Peter O’Toole cu Lawrence al Arabiei, se numără printre nenumăratele filme de lung metraj care au făcut ca peisajele din Almería, transformate în decoruri de film, să străbată lumea.

Peisaje pe care Academia Europeană de Film le-a recunoscut în iunie drept „Tezaur al culturii cinematografice europene”. Oamenii nostalgici care călătoresc în deșert au întâlnire la Oasys MiniHollywood, un parc tematic care prezintă vechi decoruri occidentale din anii 60 și 70 ai secolului trecut, la fel de faimoase ca cele care emulează orașul construit pentru filmul Death had a Price. Salonul, biroul șerifului, banca sau biserica transportă vizitatorul în vestul sălbatic american. Facilitățile sunt completate de un muzeu cinematografic, un parc acvatic și o rezervație zoologică.

Vizite și trasee montane

Și istoria este prezentă în acest deșert. Printre cele mai remarcabile clădiri din zonă se numără castelul Tabernas, o fortăreață de secol XI, construită în timpul stăpânirii arabe și situată pe un deal care domină întregul oraș care dă numele deșertului.

Schitul San Sebastián, un templu popular în stil gotic din secolul al XIV-lea, merită, de asemenea, o atenție specială.

Fără a părăsi orașul, Centrul de interpretare Terrera Ventura și Desierto de Tabernas vă permite să faceți un tur al modului de viață al zonei și al culturii preistorice, prin instrumente de uz casnic și de lucru. De asemenea, arată detalii despre formațiunea geologică și unele dintre particularitățile acestui loc unic din Europa.

Dar nimic mai bun pentru a explora o zonă decât să o pornești pe jos, lucru pe care drumeții îl pot face și urmând una dintre rutele existente. Cu diferite grade de dificultate, de la itinerarii circulare pentru începători până la trasee complexe, autoghidate sau printr-o companie specializată, acestea reprezintă un mod diferit de a descoperi și a vă bucura de aceste peisaje selenare extraordinare.

Sursa: El Clarin / Autor: Magda Bigas / La Vanguardia (preluare via Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. A dat-o și G4Media pe click-bait!