G4Media.ro

Cum slăbește statul sub Klaus Iohannis

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum slăbește statul sub Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o lege care invită la evaziune fiscală. PSD a votat-o în ultima zi de funcționare a fostului Parlament. Visul deputatului Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, a devenit azi realitate grație șefului statului: furi statul prin evaziune fiscală cu prejudiciu de până la 100.000 de euro și te prind procurorii? Nicio problemă! Scapi de pușcărie dacă plătești banii pe loc. Dacă nu te prind, bagi toți banii în buzunar.

Merită să încerci? Nimeni nu riscă nimic. Dacă mai plătești un bonus de 20% din valoarea prejudiciului, atunci plafonul de 100 de mii de euro dispare și poți încerca să furi statul fără limite. Evazioniștii profesioniști nu mai riscă practic nimic de azi încolo și pot încerca la nesfârșit. Cine-i oprește?

Președintele Klaus Iohannis putea să întoarcă legea în Parlament pentru revizuire, așa cum a întors legea privind afacerea Romexpo, dar nu a făcut-o. Absolut nimic nu-l împiedica pe șeful statului să ceară noii majorități PNL-USR PLUS – UDMR să respingă invitația la evaziune fiscală legiferată de oamenii lui Dragnea din PSD. Potrivit Constituției, președintele are dreptul să retrimită o lege în Parlament pentru reexaminare, fiind obligat să o promulge abia când îi vine a doua oară pe masă. În cazul de față, șeful statului nu și-a utilizat această prerogativă.

PSD nu mai este la putere, Rădulescu a plecat din Parlament, dar spiritul său s-a reîncarnat în liberali. L-am auzit pe senatorul PNL, Daniel Fenechiu, susținând, la o televiziune de știri, legea pesediștilor cu argumentul că procesele penale durează, că statul cheltuiește bani cu procurorii și judecătorii în goana de a-i pedepsi pe marii evazioniști, care scapă în cele din urmă după ani de procese, iar fiscul nu mai reușește să recupereze prejudiciul decât foarte rar.

Prin urmare, toată lumea ar fi mai câștigată dacă evazionistul prins plătește, banii intră la buget și nici nu mai ținem ocupate instanțele degeaba. Totul, dar totul este greșit în acest raționament care pleacă de la premisa că statul nu este în stare să aplice legi, iar sancțiunile sunt degeaba.

Cu alte cuvinte, să acceptăm că statul român este slab, incapabil să lupte în mod real cu evaziunea, să admitem oficial că justiția nu funcționează iar fiscul face figurație. În loc să întărească statul, să facă fiscul mai puternic, să scurteze procesele și să reformeze justiția, președintele Iohannis promulgă legi după chipul și asemănarea unui stat impotent. Nu asta a cerut în campanie, o majoritate cu care să reformeze România? O are. Cum reformează țara promulgând legi toxice votate de pesediști?

După ce i-a mai tăiat o mână și un picior, chiar se mai așteaptă ca statul să-i prindă pe evazioniști?

Cred că liberalii nu gândesc foarte diferit de PSD la capitolul învârteli. Probabil, singurul motiv pentru care au votat anul trecut împotriva legii a fost ca să păstreze aparențele, se vede azi că de fapt erau în asentimentul PSD. N-ar fi chiar prima dată. Și pe justiție au destule în comun, cu diferența că liberalii mai păstrează aparențele și acolo.

Promulgarea acestei legi scandaloase, care încurajează evazioniștii, spre disperarea oamenilor de afaceri corecți, este doar încă un exemplu recent de dizolvare a autorității statului. Statul a slăbit continuu în ultimii ani, cu instituții – cheie inhibate, evacuate din peisaj de Curtea Constituțională și cu o justiție pusă să funcționeze cu frâna de mână trasă, într-un cadru legislativ distrus de PSD-ul lui Liviu Dragnea.

Însă nimeni nu i-a redat între timp forța și autoritatea. Dimpotrivă, opera de distrugere a încrederii în stat și instituțiile lui a continuat. Statul, prin instituțiile lui din justiție de această dată, și-a dovedit iarăși slăbiciunea în cauze mari, simbolice, cu orizont mare de așteptare, cum ar fi dosarul 10 august. Dosarul a fost clasat la DIICOT, o clasare dispusă în epoca Iohannis, de oameni puși în funcție de șeful statului.

Pe acest fundal, autoritatea statului s-a scufundat și mai rău în pandemie. Am văzut de prea multe ori în ultimele luni, săptămâni și zile, un stat cu autorități centrale și locale incapabile să facă reguli coerente și apoi să impună respectarea lor. Măsurile au fost de prea multe ori arbitrare, lipsite de sens, prost explicate sau adoptate formal, aplicate aleatoriu sau deloc.

Mai rău, oamenii încep să creadă că regulile sunt doar pentru proști când văd că primii care nu le respectă sunt chiar miniștrii, oamenii din guvern, liderii opoziției sau autoritatea locală. Vezi cazurile Turcan, Voiculescu, Ciolacu sau Simion, fiecare nesocotind restricțiile în felul lui. O instigare continuă la fentarea legii.

Înseși absențele îndelungate ale președintelui Klaus Iohannis transmit de sus în jos un mesaj instituțional prost, de implicare minimală în gestionarea treburilor statului la cel mai înalt nivel. De ce s-ar agita alții din ierarhia statului mai tare decât șeful suprem?

Statul căzut în genunchi s-a văzut în toată splendoarea lui după ce sindicaliștii lui Rădoi au blocat o zi întreagă metroul în Capitală, într-o acțiune de tip mafiot. Poliția, jandarmeria, n-au intervenit. Așa ceva este de neconceput într-un stat funcțional.

Dar poliția, jandarmeria, sunt instituții care și-au subminat singure autoritatea, cu polițiști amendați de jandarmi pentru că au încălcat legea protestând cu fumigene și petarde la Cotroceni sau Ministerul de Interne, cu jandarmi fie prea blânzi cu protestatari violenți, fie prea violenți cu protestatari pașnici.

L-am auzit cu toții deunăzi pe ministrul de interne, Lucian Bode, întrebat dacă Turcan și Voiculescu vor fi amendați din cauză că n-au purtat mască în spațiu public, afirmând că nu este adeptul sancțiunilor, cu precizarea cam lipsită de sens că ”rolul nostru nu e de a sancționa cetățenii, rolul nostru e de a determina cetățenii să respecte măsurile de protecție sanitară”.

Bode a mai spus și că statul a fost provocat de o minoritate, însă ce nu vede ministrul de Interne este cum se sabotează singur statul în fiecare zi.

Autoritatea statului s-a prăbușit atât de mult încât atunci când apare un ministru ca Drulă, care nu negociază legea și face ce trebuie, pare o rara avis într-un guvern de politicieni care fug de răspundere.

Cum ar putea fi determinați cei care încalcă legea să o respecte dacă nu prin sancțiuni? Dar l-am auzit și pe premierul Florin Cîțu făcând un titlu de glorie din faptul că România este statul cu cele mai blânde restricții din Europa și cel mai relaxat. Nu e ceva cu care să te lauzi când nimeni nu mai respectă nimic iar numărul de infectări crește vertiginos.

Ce stat e ăsta în care miniștri cer să se amendeze singuri după ce premierul le-a cerut să se amendeze pentru că au încălcat reguli de bază în pandemie? De ce autoritățile nu s-au seizat ele în cazul lor? Și ne mai mirăm că fiecare face ce-l taie capul într-o țară ajunsă sat fără câini.

Simțind că autoritatea statului e la pământ și că au spații largi de manevră, la proteste au început să vedem tot mai multe figuri dubioase, de inși certați permanent cu legea, apostolii haosului și anarhiei.

Pactul social funcționează cât timp există respect pentru lege, autoritate și instituții. Cînd respectul și încrederea dispar, ne paște anarhia, cu legea bunului plac singura în vigoare.

Ne îndreptăm spre anomie în ritmul acesta, spre destrămarea țesutului social, către dizolvarea totală a încrederii în stat și instituții. Este cel mai mare pericol care pândește România în aceste momente de criză multiplă: criză sanitară, criză economică și criză de încredere în autoritatea statului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

89 comentarii

  1. Această promulgare este un gest de sinucigaș al președintelui si de ucigaș al PNL.
    MI E SI TEAMA SĂ MĂ GÂNDESC LA CE L A FACUT SA FACĂ ASTA…

    • Măcar nu sunt fair play să recunoască dorința de a recreea USL! Nu e nicio sinucidere…e ajutor pentru PNL să fure cât mai legal și cât mai merge.

    • Legea a fost contestata la CCR și a fost găsită neconstituționala. Președintele are voie doar o data sa întoarcă o lege în Parlament pentru revizie apoi e obligat sa o promulge.

  2. Talpalarga, aici ai dreptate maxima!! Nu pot decat sa te laud!👍

    • Uneori o nimerește!

    • cei 4 ani din 2016 pana in 2020 cu P$Deii .. 4 ani de placutze suedeze ptr cei care isi doresc europenizare si „o tzara ca afara” .. Acum si au creat si o brigada populisto-propagandisto-extremista aka hAUR ptr o guvernare natzionalist socialista 💣 Grecii si au revenit de la „zorii aurii”,românii iubitori de propaganda .. mai greu.

    • Legea a fost contestata la CCR și a fost găsită neconstituționala. Președintele are voie doar o data sa întoarcă o lege în Parlament pentru revizie apoi e obligat sa o promulge.

  3. Tapalaga, te-ai prins cam tarziu. Ti-au trebuit aproape 7 ani.
    Iohannis, PNL,PSD aceiasi ciuma ( nu conteaza ca ecrosie sau galbena). Nu nea Iohannis?
    Bătaie de joc.
    Oricum sunt ff mulțumit. Tantita Turcan si junele neprihanit Voiculescu s-au cerut amendați. Săracii! Bine ca nu s-au cerut arestați (in China). Cat sunteide persecutați.
    BA, da asta de la munca ,ca și aia de dinaintea ei, e panorama.

    • Legea a fost contestata la CCR și a fost găsită constituționala. Președintele are voie doar o data sa întoarcă o lege în Parlament pentru revizie apoi e obligat sa o promulge.

  4. Johannis este si a fost mereu rupt de realitatea din Romania… omul e izolat la Cotroceni de cand a preluat mandatul de Presedinte, rupt total…PNLeii sunt fericiti ca au ajuns la osul de ros, reformele promise vor ramane pe hartie, ieri Vasilica Catu intr-un interviu la Bloomberg a spus clar: „E mare rexistenta la reforme si la schimbare”!
    Mentionand insa ca EL isi ASUMA, FARA sa mentioneze ca EXISTA VOINTA politica in ALIANTA pentru a face reformele promsie!
    Dimpotriva, tacit, Vasilica Catu a confirmat ceea ce cu 1 Luna in urma a spus la Focsani legat de Sporurile bugetarimii: „Eu as fi mers mai departe cu sporurile, dar NU a fost vointa politica”!!!
    Cum sa arate Romania altfel, cum sa intarim Statul Roman altfel decat prin REFORMELE profunde care urmau sa rada de pe fata pamantului Romania PSDista, fix cum se infoia Johannis!
    Fara reformele alea, Romania va continua sa arate ca Romania PSDista, cum se exprima acelasi Johannis, adica din rau in mai rau…
    Ingrijorat nevoie mare de Statul roman ajuns fara pic de AUTORITATE, Johannis planteaza copacei…da, si ei fac parte din reformele promise!!!
    Fara rezerve spun: PNL=PSD=UDMR=aceeasi mizerie…
    Ce nu inteleg: cum inghite USR PLUS asa ceva, votantii lor care au INCREDERE in ei, ce vor spune?!
    Eu am votat cu USR PLUS de nevoie, dar nu ma conving nici ei… deloc…

    • De acord cu tot ce zici. Ai gresit intr-un singur loc, domnul Iohannis nu este izolat la Cotroceni, ba este la ski, ba in vacante si mai apare si el din cand in cand sa critice.

    • mai mult de atit nu poti ?repeti de fiescedata cite vreo prostie .parca intereseaza pe cineva cu cine ai votat si cine nu te convinge .

    • Legea a fost contestata la CCR și a fost găsită constituționala. Președintele are voie doar o data sa întoarcă o lege în Parlament pentru revizie apoi e obligat sa o promulge.

    • Și U-SRI nu e tot aceeași mizerie? Hai sictir

  5. Aveti dreptate domnule ziarist.Statul a slăbit ca autoritate,ministrul Bote nu iese în evidență prin fermitate.Numai ministrul Drulă este ferm,respectă litera legii așa cum ar trebui să facă toți politicienii.

  6. Domnule T., scrieti pentru pafaristi, va recomand Art. 77, Promulgarea legii ca lectura.
    Presedintele nu mai putea sa intoarca legea spre reexaminare pentru ca se ceruse aviz de constitutionalitate.
    Dar de 1 Aprilie merge o boacaza, nu?

    • Chiar daca e adevarat, tot o dovada de incompententa inacceptabila e.
      Nu trimiti o astfel de petarda psd-ista la CCR, fieful PSD. O retrimiti in parlamentul in care acum ai o majoritate care se da de partea legalitatii.

    • Daca o trimiteau in parlament parlamentul o retrimitea inapoi neschimbata (era inca psd-ist si parlamentul). S-a sperat ca trimitind-o la CCR sa se temporizeze actiunea, doar-doar s-o ajunge cu ea in noul parlament, numai ca escrocii, cind e vorba de interesul propriu, stiu sa se mobilizeze.

    • Aici aveti dreptate.

      Dar Iohannis putea sa iasa chiar bine din situatia asta. Conferinta publica in care arata de ce a fost fortat sa promulge legea, sa explice cat e de mizerabila si sa ceara public coalitiei de la guvernare sa anuleze rapid chestia in parlament, in maxim 30 de zile.

      Ciudat, nu a facut absolut nimic. Tacut ca un dulap, ca de obicei. Eu nu cred ca Iohannis mai are acum mare lucru de castigat din legea asta (meditatii, case, chirii, bla-bla, povesti nemuritoare). Eu cred ca e pur si simplu comod. Ii era peste mana, trebuie sa se agite, trebuia sa tulbure apele in PNL, ca sunt multi acolo care cam pun botul la savarina asta venite de la PSD.

      Asa ca. hai sa o lasam asa cum a cazut si sa ne vedem de treaba. Asa a procedat Iohannis in N situatii similare din ultimii 4-5 ani. Toate astea mi se par pete negre pe mandatul lui. Si nu regret ca l-am votat, ca alternativele erau Ponta si Dancila. Dar si el prea imi aduce aminte cam des ca acum vreo 10 ani era plimbat de mana de Voiculescu, Antonescu si de Geoana ca propunere de premier.

    • Legea a fost contestata la CCR și a fost găsită constituționala. Președintele are voie doar o data sa întoarcă o lege în Parlament pentru revizie apoi e obligat sa o promulge.

  7. Articolul e binevenit dar cam nepotrivit.
    Slabirea statului e o problema reala dar cronica.
    Nu trebuia sa fie inghesuita in acelasi articol cu o problema acuta imensa cu aceasta lege incredibil de favorabila evazioniștilor. Promulgarea ei e o dovada de incompetenta sau coruptie (alege ce preferi, oricum nu conteaza) profunda a administratiei prezidentiale. E caz de demisie a presedintelui sau de demitere a unui acar Paun din administratie. Trebuie insistat pe aceasta greseala enorma.
    Iar exemplele de lideri care nu respecta regulile sunt amnezice, ca sa fiu ingaduitor. Si Orban, cand era ditai prim ministru, le-a incalcat. Dar mai ales le-a incalcat Bode, cand dormea chipurile in masina care facea ravagii pe soselele de care era el insusi responsabil, iar rasplata lui a fost numirea la Interne. Le-a incalcat BOR-ul, mai ales tartorul de Teodosie, cu complicitatea autoritatilor locale. Le-au incalcat cand l-au adus cu elicopterul pe baronul local din Moldova (Suceava oare?) la Bucuresti cand il durea burta. Sau cand Pimen si-a batut joc de regulile anti-epidemie, s-a imbolnavit si i-au oferit tratament super-VIP (elicopter, tratament de ultima generatie).
    Regulile numai pentru catei sunt o problema cronica si nu e acceptabil sa dam exemple doar din ultimul ciclu de stiri.

  8. Nu aveau ce să facă preşedintele sau partidele aflate acum la guvernare . Cecereul putinist tranşase din nou problema, aşa cum s-a întâmplat de foarte multe ori în ultimii ani. Posibila lor vină poate fi căutată în zona CSAT, poate că ceva nu este în regulă în zona coordonării unor instituţii care ar trebui să „protejeze valorile democratice şi să promoveze interesele naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept.”

  9. Legea isi face efectele doar atat cat este in vigoare. Adica cei care au facut evaziune fiscala au acum „sansa” unei ferestre in care „pot sa se caiasca”, sa achite prejudiciul si sa doarma linistiti. Cred ca nu e un lucru rau. Problema e ca incurajaza pe viitor evaziunea fiscala, dar asta doar daca legea nu e rapid modificata. Acum putem vedea daca se vrea acest lucru.

    • De fumigena lui Nasui cu desfiintarea de facto a confiscarilor ANAF nimic?! Nici pana in ziua de azi nu a fost reparata: ANAF nu mai poate face confiscari! Acum nu mai poate nici sesiza evaziunea organelor de cercetare penala :)) Si la fel ca si la Iohannis de vine e tot P$D :))) Ce convenabil! „Asa, si?” :)))

  10. Bun articolul.
    …si mai ceva:
    daca toti membrii guvernului, erau asa hotarati ca si Drula,
    altfel stateam de vorba acum, zic.

  11. Da, liberalii – și nu numai – au același gust pentru învârteli, ca și pesedeii, este de fapt mentalitatea moștenită dealungul celor 30 de ani de ”libertate”, în care erau împreună. Sunt dovezi nenumărate. Statul, atunci când funcționează, funcționează cu opinteli, neregulat și selectiv. Aș zice că funcționează prin excepții, care nu întăresc regula, ba chiar o ascund vederii. Cea mai batjocorită frază din Constituție este afirmația că nimeni nu e mai presus de lege. Trist.

  12. Legea oricand poate fi abrodagata de Parlament. Daca ati fi avut un minim de cunostinte juridice ati fi vazut ca Presedintele nu avea dreptul sa retrimita legea in Parlament, a fost practic obligat sa o promulge. Este simplu de afirmat ca putea sa o trimita in Parlament, dar in cazul de fata PSD a avut grija sa faca lucrurile pe repede inainte si le-a facut bine. Problema nu este la Iohannis, acum coalitia trebuie sa abroge aceasta lege care invita practic la furat. Iti spargi un smen in bucati de 100.000 Euro si esti jupan. Daca te prind ai cu ce plati ,daca nu sa fie primit. Din pacate oamenii nu au inteles ca furtul din avutul public inseamna vicierea grava a Statului, care nu mai are bani de investitii. Coruptia ucide.

    • Cum s-o abroge Parlamentul, cand PNL o sustine in gura mare?!
      Uite ce spune liberalul Daniel Fenechiu?!

    • Legea a fost contestata la CCR și a fost găsită constituționala. Președintele are voie doar o data sa întoarcă o lege în Parlament pentru revizie apoi e obligat sa o promulge.

  13. Daca furi 6 case si nu platesti taxe dupa meditatii e OK!
    Traiasca partidul!

  14. Bun articolul! Bravo!

  15. Legea discrimineaza ceilalti infractori.Pe rationamentul asta talharii se pot impaca cu victimile,hotii sa scape daca inapoiaza ce au furat,violatorii daca se insoara cu victimele,etc.Toti suntem egali in fata legii?Trista gluma!

  16. Las doar linkul asta aici. Or fi proaste toate tarile care nu te ameninta cu puscaria pentru 100 de lei … Germania, Olanda, Spania, etc
    https://www.europafm.ro/verificat-de-europa-fm-negociaza-sau-nu-evazionistii-cu-fiscul-german-ca-sa-scape-de-inchisoare/

    • Ai pus link-ul, dar nu ai citit.

      „statul german este dispus să treacă cu vederea frauda cu câteva condiții: să fie mai mică de 25.000 de euro – ceea ce în Germania înseamnă 10 salarii medii -, să fie restituită în maximum doi ani de la eroare și, mai ales, să nu fi început deja nicio autoritate vreo verificare”

      Adica, in Romania o lege similara accepta ca prag suma de 10.000 de euro, nu de 100.000 de euro! Si doar daca faceai asta INAINTE de verificare, nu cand erai prins cu mainile pana la coate.

      Legea PSD e o deformare sinistra a ceea ce se intampla in vest. Se porneste de la o chestie logica si de acceptat, de genul „Hai sa ne intelegem cu cetateanul Popescu, daca vedem ca nu a platit cateva sute sau mii de lei taxe, ca iesim mai ieftin asa cu totii” si o expandam pana la 100.000 de euro si mai adaugam si N conditii prin care sa ne asiguram ca nu ne paste nici cel mai mic pericol de dosar penal in caz de evaziune fiscala.

      P.S. Asta nu scuza baletul mizerabi facut de avocatii din PNL pe acest subiect, in frunte cu unsurosul Daniel Fenechiu. Legea trebuie anulata cat mai rapid in parlament, e aberant asa ceva, mai ales intr-o tara ca Romania, unde evaziunea e uriasa – vezi doar cati bani colectam la buget in comparatie nu cu Germania, ci cu sora noastra de suferinta, adica Bulgaria.

  17. asta-i legea care elimină inechitățile & nedreptățile …capitalismului de cumătrie 🙂 😛 evident, hoțul neprins = negustor cinstit 🙂 băieții cu sclipici nu contestă performanțele sistemului …ci doar rateurile 🙂 🙂 cine poate să le înțeleagă frustrările ? :))) ps. cât rămâne de plată dacă se scade tva-ul ? 🙂

  18. Fiecare dintre noi are minima obligatie de a incerca sa iasa , ca si intelegere , din propria poveste . Legea promulgata sau scopul promulgarii acestei legi este evident . Evaziunea exista decid lume si paminutul , Mereu vor fi unii ce vor incerca sa faca asta . Hotul neprins este negustor cinstit ne zice o veche zicala .Ce aduce favorabil aceasta lege fata de legea existenta .
    Sunt citeva puncte ce nu numai ca aduc bani la bugetul de stat , dar care elimina si consensul ,intre posibile intelegeri , atunci cind cineva este prins ca face evaziune ,. In acelasi timp fiecare evazionist se va gindi de doua ori daca va mai face asta . Marea evaziune fiscala este de cele mai multe ori sau are si alte implicatii juridice , ce pun in dificultate pe cei prinsi .Fenechiu ne-a arata citeva din binefacerile noii legi . Intelegerile pe sub masa ce nu aduceau nici un beneficiu statului ci doar unor persoane se elimina astfel . Pentru aceasta etapa in care pandemia loveste dur legea este benefica .

  19. …l-am votat de 4 ori, dar se observa si constata ca: GOROBETELE fandosit a facut-o de oaie.

    Johannis, duuuuuuu-te buey!… cauta-ti paltonul uselist si fa pasi sa nu amortesti intelectual, bipedule !

  20. Nu impiedica nimic noua majoritate sa anuleze ori sa imbunatateasca aceasta lege, de ce asteptati sa vina totul de la Johannis, sunteti copii de gradinita? Puneti mana si faceti-va treaba ca de aia ati fost alesi! Deja legea a doptat un amendament in care se face referire la cumulul de pedeapsa, recuperare prejudiciu plus inchisoare, asta nu vad nicaieri in articol.

  21. Un ziarist greșește in raționament și mistifică adevărul. Am convingerea că nu a făcut-o intenționat .
    O sumedenie de postareti se reped in haita ! Simt singe !
    Este întâmplător sau doar 1 aprilie !!!

    • Nu prea este greşit raţionamentul. Strict politic, pe zona mesajului transmis şi a modului cum ajunge la alegători, poate crea sentimentul de stat slăbit datorită justiţiei care nu reuşeşte să transmită acel semnal puternic mult aşteptat din partea celor care au dorit schimbarea. Mascat legea a plecat de la ideea corectă de a reduce evaziunea prin faptul că pui banii la loc înainte să te prind şi atunci scapi, dar de fapt psd a urmărit o pleaşcă pentru evazionismul endemic prin faptul că pui banii la loc după ce te-am prins şi scapi. 100.000 euro pentru România este enorm. Poate că acum cu noua majoritate o pot îndrepta în Parlament.

  22. Băi cum s-au dizolvat elefanții din incăpere
    Hai că vă promulgă jupânu acu toate alea votate noaptea ca hoții …
    Nu v-a spus locatarul, a uitat, dar vă spune acum:
    – Pesedismele sunt bune, doar că pesediștii sunt răi.

  23. Suntem demni de toata mila…

  24. Nu-mi bat capul să descopăr dacă nenea Iohanis mai avea posibilitatea să retrimite legea undeva sau să o mai întârzie, dar știu bine câteva fapte:
    – în dec 2020 PSD nu mai avea majoritate în Parlament, dar cine a favorizat aprobarea acestei legi?! Veșnicul și vajnicul UDMR, care S-A ABTINUT!
    Adică acesta este UDMR-ul cu care s-a facut actuala coaliție la putere!!!!!!
    – ICCJ și Avocatul Poporului au contestat această lege la CCR, dar Presedintele o promulga pe mutește, ca de altfel multe alte legi proaste!
    Faptul că nu comunică și nu justifică public motivele acțiunilor și deciziilor lui dovedește că este un Presedinte nepăsător la frustrările majorității cetățenilor care nu văd o luptă și o acțiune coordonate și consecvente pentru dreptate și pentru respectarea legilor.
    Așa se pierde încrederea – prin a nu da explicații, nu mai zic socoteală!
    „Noi muncim, nu gândim” și nu vorbim!

  25. De ce nu spuneți că Cîțu e născut pe 1 Aprilie?!
    Am fi știut și noi o treabă de la început!!!

  26. Mulțumiți-i UDMR care a facilitat apariția acestei legi în contextul în care PSD nu mai avea majoritate! Cum de au fost luați în coaliție după ce s-au abținut de la vot?!!!

  27. Un Președinte slab, foarte slab, bașca nepăsător!

  28. Isi apara omu tartitza

  29. Pai la faza cu prejudiciul este clar -merge la notarul luiBucse de la Sb si le evalueaza ala la 25K si e pe prejudiciu de achitat-oricum statul nu se grabeste sa ii recupereaza! La romexpo e evident ca ALI BABA si cei 600 de hoti nu i-au dat si lui si na trage si el pt o pereche de schiuri noi! UDMR merge pe varianta ca se slabeste GTC care a trecut acum la Banca maghiara de stat! Sa il vedem si pe Isarescu cand cumpara si el un vehicul finaciar sa faca afaceri in Chisinau sau prin Ungaria?!

  30. Măsură de pandemie: În spitalele de stat nu te poți opera (cataractă, hernie, etc), dar dacă ai bani te poți opera în clinici private.
    Copiii singuri la părinți izolați de mai bine de un an, pentru că nu au acces fizic la școală. În loc să se testeze gratuit, neinvaziv și cei sănătoși să fie lăsați la școală sau la joacă.
    Soluții există, când se vrea. Însă și voi, ca presă, în loc să arătați ipocriziile guvernării și potențiale soluții, îi înfierați pe cei care ies în stradă! Datoria voastră este să înțelegeți motivele lor și să prezentați articulat nemulțumirile, altfel se ajunge la creșterea frustrărilor, la radicalizări.
    Presa este parte a generării anomiei sociale, nu mai este capabilă de promovare a dialogului social.

  31. Nu se spune în Constituție că toți suntem egali in fața legii ?
    Logic și normal principiul acestei legi ar trebui aplicat și altor categorii de infracțiuni !
    Am furat bijuterii în valoare de 100.000 Euro dintr-o proprietate privată intrând noaptea prin efracție. Peste câteva luni sunt prins. Înapoiez bijuteriile. Scap ? Ce părere aveți tovarășe Fenechiu ? Pentru mine nu este valabil să scap statul de toată tevatura legate de urmărirea penală, de proces, de întemnițare, de costurile mari care sunt presupuse de toate acestea ?

    • Constituția a fost scrisă șmecherește! Suntem toți egali în fața legii, dar înăuntrul ei (vezi legile speciale) sau, mai ales, în spatele ei nu mai suntem egali!! Așa s-a creat statul mafiot.

    • acum ai aflat treaba cu constitutia tarii . ai idee macar de ce este scrisa smechereste ?

    • Nici cea mai mică! Ia iexplica-mi tu, cunoscătorule!!! Dar, așa, elementar, că să pot pricepe și eu care m-am născut azi!

    • marcele te faci de ris cu comentariile tale

    • ai auzit de nevoia de adaptabilitate ?

  32. un presedinte este indrumat de consilieri din toate domeniile Aia tebuie sa-i explice ce si cum inainte de a promulga ceva Cred ca acesti catei din jurul sefului ori nu sint competenti ori sint pusi sa ia si ei o leafa buna Asta nu inseamna ca si joha nu are partea lui de vina Nu trebuie sa ia cu lingurita ce i se da Sa ceara explicatii de la sursa

    • Legea asta nu avea nimic tehnic sau alambicat în ea ca să nu fie priceputa de oricine și să ai nevoie de interpreți sau consilieri! Trebuia să-i citești măcar titlul și să-ți pese puțin!

  33. Nu înțeleg de ce ne văităm că slăbește statu’!
    Până ieri ne plângeam că e obez acum ne plângem că slăbește!

    Și ca să ne înțelegem…
    Problema este că prin mecanismele create chiar de PSD pentru evazioniști tradiționali doar fraierii vor da banii înapoi, iar smecherii nu vor mai face pușcărie.

  34. cred ca o ducem din extrema in extrema. principiul nu este unul incorect si este foarte utilizat in tarile dezvoltate – principiul proportionalitatii. Infractiuni financiare de dimensiuni reduse pot fi sanctionate numai financiar. Statul castiga atat din perspectiva costurilor cat mai ales din perspectiva mentinerii in societate a persoanelor care au incalcat legea. se incalca legea si cand nu porti masca, sau cand ai o viteza excesiva.

    Exemple – Directiva privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, adoptata recent stipuleaza “atunci când o infracțiune menționată la ….. implică un prejudiciu mai mic de 10 000 EUR sau un avantaj mai mic de 10 000 EUR, statele membre pot să prevadă sancțiuni de altă natură decât penală.”

    In Italia, evaziunea fiscala pana in 50.000 Euro nu este de regula o pedeapsa penala (“La rilevanza penale scatta se l’evasione fiscale supera i 50 mila euro”). Dar se aplica o amenda ce reprezinta dublul evaziunii.

    pe legea respectiva insa s-a exagerat cu nivelul nesanctionari -100k, 20% penalitate. ceea ce duce la alta extrema. nu putem fi moderati….se pare.

    As fi mers pe varianta mixta a celor prezentate mai sus : nu este considerata infractiune evaziunea fiscala pentru sumele sub 10,000 Euro intr-o perioada de 3 ani de zile, in conditiile platii unei amenzi suplimentare reprezentand inca o data prejudiciul (in afara de plata prejudiciului, dobanzi si penalitati fiscale).

  35. Chiar așa să fie? Nici un risc? Din articolul dumneavoastră nu e deloc clar de fapt ce spune legea, ce reiese nu face sens.

    Deci cineva e prins și s-a stabilit că a produs un prejudiciu statului. Asta înseamnă că e condamnat. Asta nu înseamnă că nu pățește nimic cum spuneți dvs. Dacă prejudiciul e recuperat, pedeapsa e cu suspendare. Ce se întâmplă la o recidivă?

    Astfel de informații ne-am aștepta de la un jurnalist adevărat, în loc de aceste analize naive.

    • din punctul meu de vedere asta schimba situatia. inchisoare cu suspendare nu e totuna cu scapa de inchisoare. pentru ca la o pedeapsa cu suspendare iti tremura chilotii sa mai risti o facuta, ca mananci apoi portie dubla la parnaie. chiar daca lumea se scandalizeaza ca e cu suspendare pedeapsa, e uneori mai eficienta pentru a descuraja derapaje ulterioare.

  36. Orice, pe lumea asta, se poate indrepta. Porcaria asta de lege se abroga si se promoveaza/legifereaza o noua lege, dar nu cu parlamentarii astia (ma rog, majoritatea dintre ei…)ci cu alti alesi, cu alt calibru si alte caractere, ca astia….vai mama lor si vai viata noastra! In privinta lui Johanis si micul din ce in ce mai micul pnl, iar au dat-o in bara din punct de vedere politic si cu impact mare public, dar ce conteaza, tinta interesului personal a fost atinsa, n’asa? Intr-o tara (precum Romanica) in care numarul coruptilor/coruptibililor este endemic, nu te-apuci sa dai astfel de legi (unii „interesati” zic ca aplicabile in tari dezvoltate….), decat daca te doare-n cot de „statul de drept” de care faci atata caz.

  37. Ficusul, acest dulap al politichiei româneşti!

  38. Comentarii la citate din text:
    „Cu alte cuvinte, să acceptăm că statul român este slab” – pare mai normal sa acceptam ca e slab, decat sa ne mintim singuri c-ar fi puternic.
    „Să admitem oficial că justiția nu funcționează” – neoficial putem sa admitem, oficial insa trebuie sa mintim, cam asa se intelege…
    „…cauze mari, simbolice, cu orizont mare de așteptare, cum ar fi dosarul 10 august. Dosarul a fost clasat la DIICOT, o clasare dispusă în epoca Iohannis, de oameni puși în funcție de șeful statului” – se recunoaste direct ca „oamenii pusi in functie”, nu sunt independenti („sunt subordonati prin numire” – cum spunea Basescu), ei ar trebui sa raspunda unui „orizont de asteptare”. Ramane valabil si cand o sa vina PSDul la guvernare (ceea ce pare destul de probabil la modul in care se guverneaza acum)?
    „Seful statului” – cetatenii au ales un presedinte, cu atributii clare si precise, inscrise in Constitutie. Nu va sfiiti sa-l criticati cand incalca acele atributii, chiar daca slujeste unor interese la care achesati. Mi se pare ca suna si cam slugarnic, i va adresati ca unui jupan.
    „De ce s-ar agita alții din ierarhia statului mai tare decât șeful suprem?” – iar „seful”, de data asta „suprem”. Si nu trebuie sa se agite, suna ca „Mircea fa-te ca lucrezi”.
    „Statul căzut în genunchi s-a văzut în toată splendoarea lui după ce sindicaliștii lui Rădoi au blocat o zi întreagă metroul în Capitală, într-o acțiune de tip mafiot. Poliția, jandarmeria, n-au intervenit.” – acum o interventie in forta era justificata, pe 10 august, nu a existat niciun motiv. Cred ca s-au invatat minte, probabil ca nu e prea placut sa fii tarat pe la procuratura, prin tribunale. Pentru ca se stie: „fie roata chiar patrata, tot se-nvarte cateodata”.
    „Autoritatea statului” – denota o oarecare mentalitate autoritarista, gen „ciocul mic, acum noi suntem la putere” – cum spunea o fosta deputata PDL. Cand ne referim la America, spunem „administratia americana”, oare de ce?

  39. Un articol subiectiv și incomplet cu un titlu incomplet.

  40. Si daca-i bagi in puscarie si recuperezi 0 lei e mai bine?

  41. Domnul Tapalagă astfel de legi există și în alte state europene,cazul Ronaldo vs Spania este elocvent.Ce a câștigat statul român că l-a băgat la pușcărie pe Gică Popescu cu toate că își achitase valoarea evaziunii ? A mai cheltuit cca 3000 lei pe lună cu cazarea și paza în schimb cu Giovani Becali statul a ieșit crunt în pagubă pentru că nu a recuperat nimic doar i-a plătit cazarea și paza. Chiar că sunt dezamăgit de gândirea comunistoidă pe care o propagați ,probabil că Monica Macovei sau Cucuveaua Mov v-au insuflat o astfel de gândire

  42. Ordonanța 13 a evazioniștilor !

    A crezut vreun naiv că Iohannis e altceva decât răul mai mic ? Ați uitat că printr-o lege l-a amnistiat fiscal pe Negoiță de 60 de milioane de euro, care făceau obiectul unui dosar penal de evaziune ?

  43. Legea aceasta continuă șirul actelor normative care te invita la neconformare fiscală cu toate că ei tot promovează contrariul. USR a abrogat legea care sancționa comerțul ilicit (fara vreo formă de organizare) și deținerea de mărfuri fara documente care duc la evaziune fiscală. Apoi guvernul CItu a dat un OUG care șterge toate datoriile accesorii ce sunt rezultate din inspecțiile fiscale de ani trecut până pe 31.12.2021. Pentru cei corecți care achită la timp nu au dat vreo lege ….așa că cei care au business-uri nu cred ca o să mă declare și să plătească până nu vine ANAF-ul in control….și dacă nu vine in 5 ani se prescriu și uite așa se majorează discrepanta intre bogați și săraci și crește frustrare bine societate. Sa slăbească statul imediat se dau legile, dar o lege sa pedepsească evaziunea și să întărească ANAF-ul (noi instrumente de lucru adaptate anului 2021) nu…..stat de kkt.

  44. Sa nu uitam totusi de unde a aparut klaun ciolannis si ce radacini are.

  45. Articolul acesta este o mare prostie.
    Dintre toate legile asta este tocmai una dintre cele mai bune, tocmai pt ca avantajeaza omul simplu.
    Dar prima confuzie semanata de acest articol, confuzie care nu poate fi scuzata unui jurnalist; este a pune egal intre evaziune fiscala si furt. Cine fura defapt aicea ? A fura inseamna a lua ce nu ii al meu de la alcineva. Ori in cazul unor taxe statul ia banii catigati de mine !! Deci orice taxa presupune ca eu dau din ce ii al meu la stat. In statele moderne toti cetatenii contribuie fie de bunavoie fie fortati la formarea bugetului de stat (voi trece peste discutia filosofica despre mora;itatea unui asemenea sistem). Actul de a refuza direct sau indirect de la aceasta contribuite este o infractiune din clasa nesupunerilor civice !!! Mai pe scurt, evazionistii fac ce facea Robin Hood, lua inapoi banii luati de catre stapanire de la tarani si ii restituia taranilor. Adica evazionistu refuza sa isi dea banii lui (!!!) statului, fie in mod direct (greva fiscala, razvratire, etc) fie in mod indirect (cea mai des intalnita forma)
    90% dintre evazionisti o fac din motive de supravietuire. Prefera sa faca evaziune decat sa ajunga cu firma inchisa si copiii pe strazi. Tocmai aceasta categorie este avantajata !!! Suma de 100 000 euro nu trebuie interpretata ca un furt singular de la banca, ea a fost aleasa pt a acoperii evaziunea din supravietuire/disperare si se refera la sumele nedeclarate si neimpozitate in decurs de mai multi ani a unei asemenea firme.

    • Asa disperare la 100000 de euro…
      Ziceti ca banii astia ar merge la saraci. Care saraci? Cei pt care 100000 de euro nu inseamna nimic???

      Ca banii acestia sa ajunga la saraci, ei ar trebui sa ajunga intii la buget.

      De hoti sintem satui. Plata taxelor e o obligatie pt oricine. Ca se pot face greseli, e adevarat. Dar nu sistematic si cu sume consistente.

  46. Lui iohanis si arahat sa-i dau 🍋

  47. F.bun articol, multumim.

    Ceva trebuie sa se poata face. In tara in care ne plingem ca evaziunea fiscala e de 33% nu putem incuraja evazionismul fiscal cu astfel de legi facute de infactori pt infractori.

    Finantistul Citu, noul parlament, ar trebui sa faca ceva pt a opri aceasta lege si a pune pe baze corecte plata impozitelor, la fel cum se face in tarile civilizate.

    Cit depre promulgarea legii, tot G4Media a scris in alt articol ca a mai fost returnata odata de KI. Returnata sau nu, deocamdata nicio forta politica nu scoate un cuvint despre acesta lege. Poate convine multora. Ceea ce ar fi f.dezamagitor. Mai ales ca se vede cu ochiul liber ca incearca sa nu supere electoratul.

  48. DAN TĂPĂLAGĂ , roaga-ti colegii (gen Sorin Semeniuc) sa nu mai cenzureze comentariile de bun simt dar critice la adresa articolelor. Ca o sa ramaneti singuri aici, scriind la luna. Multumesc