G4Media.ro

Cum sunt plătiți profesorii români, comparativ cu cei din alte țări europene:…

Sursa: Pixabay.com

Cum sunt plătiți profesorii români, comparativ cu cei din alte țări europene: printre cele mai mari creșteri salariale din ultimii ani, dar tot cu mult în urma celor din statele vest-europene – raport Eurydice

România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori, dar și cu cele mai mari creșteri salariale din ultimii ani, potrivit ultimului raport Eurydice pe tema salarizării cadrelor didactice în Europa, dat publicității luni, cu ocazia Zilei Educației. Raportul, bazat pe datele aferente anilor 2018-2019, arată că salariul anual al profesorilor din România, una dintre țările cu cel mai mic PIB per capita din UE, pornește de la mai puțin de 9.000 de euro și ajunge, la vârful carierei, în jurul a 14.000 de euro anual.

Analiza Eurydice arată, între altele, că cele mai multe țări central și est-europene din UE, inclusiv România, înregistrează de patru ani cea mai mare creștere a salariilor primite de profesorii aflați la început de carieră. România se află, la acest capitol, în același grup cu Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Slovacia, unde veniturile profesorilor au crescut datorită unor măsuri luate pe parcursul mai multor ani.

  • Spre deosebire de acestea, salariile au crescut minim sau deloc în țări precum Grecia, Portugalia, Luxemburg, Albania, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Liechtenstein și Muntenegru.

În România, ca în Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia și Slovacia, salariul pentru profesorii la început de carieră este sub pragul de 9.000 de euro pe an. Aceste țări, notează Eurydice, sunt și țările UE cu cel mai redus PIB per capita. Salarii similar de mici sau mai mici se găsesc în Albania, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Turcia și Serbia.

Spre comparație, aceste salarii se ridică la 22-28.000 de euro în țări precum Marea Britanie, Franța, Italia, Portugalia, iar cele mai mari salarii sunt în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia – țările cu cel mai mare PIB per capita. În Liechtenstein, salariile de pornire se ridică la 70-90.000 de euro anual.

La nivel european, arată același raport, există diferențe semnificative în progresul salarial. În țări ca Marea Britanie, salariul crește rapid în primii ani de carieră și considerabil mai lent mai târziu, în altele evoluează constant. Dacă în Portugalia salariul la apogeul carierei este de peste două ori mai mare decât cel de pornire (după 34 de ani de muncă), creșterea este de 97% în Grecia (după 36 de ani de muncă) sau de 90% în Austria sau Ungaria după 34, respectiv 42 de ani.

  • În România, creșterea este de circa 78% după 40 de ani. În Franța, după 29 de ani de catedră, creșterea este de circa 73%. Creșterea este considerabil mai mică (până în 32%) în țări ca Germania sau Suedia.

Eurydice notează că România a avut cea mai mare creștere a salariului de pornire, ajustat la inflație, între 2014-2015 și 2018-2019: 181% pentru nivel preșcolar și primar, 164% pentru profesorii din învățământul secundar (prin asumarea plății contribuțiilor sociale). Comparativ, în Bulgaria au crescut cu 51%, în Letonia și Lituania cu puțin peste 60%, în Cehia (învățământ preșcolar) – cu 50%.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. As vrea sa vad o comparatie pe mai multe domenii de activitate.
    E bine sa le dai salarii mai mari, dar este discriminatoriu sa creezi discrepante intre meserii pentru ca vei altera piata muncii, vei da nastere la miscari turbulente si automat vei incuraja coruptia.

    • Acest articol nu prezintă întregul context, si cred că lucrurile trebuie văzute si din altă perspectivă. Se prezinta faptul ca salariul net al cadrelor didactice este inferior celor din vestul Europei in procent de 750eur versus 1800eur (salariile minime).
      Am de făcut două observații: in articol se discută exclusiv despre salarizarea cadrelor didactice, ori ar trebui comparate si celelalte salarii din Romania cu cele din vestul Europei, si ar trebui tinut cont si de puterea de cumparare. Mi se pare mult mai obiectiv articolul https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-23643309-diferentele-dintre-salariile-minime-uniunea-europeana.htm

  2. Cât timp românia nu trece la moneda euro vom rămâne în urmă din toate punctele de vedere.

    • Cum sa treaca Ro la Euro cand eu am auzit foarte multi tineri vorbind in milioane. Nu mai vorbesc de varstnici . Aia, 95 % nu stiu decat de milioane. Ziarele vorbesc de Ron cand in constitutie scrie ca moneda tarii este Leu.
      Le-a sucit nelu cucuvea creierul pentru totdeauna. Nu se mai poate face nimic.

  3. Orban a comparat cheltuiala cu profesorii cu mersul la carciuma, atat de praf e PNL.

  4. Ok, toti vrem salarii ca in vest, dar nu avem o tara ca in vest, profesorii si de altfel toate marile sindicate vin doar in prag de alegeri sa intinda mana si sa dea din gura si apoi 4 ani iar se fac ca ploua.
    Prea putini educatori si formatori isi mai iau in serios munca in ziua de azi.
    PS: Si in SUA se plang profesorii de salarii mizere

  5. avem o sinistra ca madame anusie, care e o reticIenta retardata, dar ea reprezinta bine „valoarea” cadrelor didactice, in general.
    bine ca discutam numai despre salariile prostilor in tara asta.

  6. Hai lăsați cu cei din învățământ care sunt plătiți prost. La cat de mult stau pe acasă și când merg la școală , numa stau in cancelarie la bârfe , cafeluțe și țigări…..Sunt plătiți extrem de bine .

    • Cum apare un articol despre profesori, cum hop si Mirelus invartecus sa-si dea pe clanta frustrarile. De-aia impingi vagoane, ca ai clase cate are si trenul. Altfel impingeai carucioare cu carti prin vreo biblioteca.
      Vezi acu, cand raspunzi, sa le bagi pe alea cu „jegosi”, „nespalati”, belit carasu”, adica vreo 3/4 din vocabularul tau. Sezi!