G4Media.ro

Cum sunt profesorii tratați în țările Uniunii Europene și ce reforme în…

Profesori cancelarie / Foto: Pexels.com

Cum sunt profesorii tratați în țările Uniunii Europene și ce reforme în Educație au făcut acestea recent

În România atractivitatea profesiei de profesor este destul de scăzută, notează specialiștii Comisiei Europene în cel mai recent Monitor al educației și formării 2019. 40,9% dintre profesorii români consideră că profesia lor este apreciată de societate, conform rezultatelor sondajului TALIS 2018 al OECD. Acest procent este semnificativ peste media celor 23 de țări UE examinate (17,7%) și al treilea cel mai mare după Finlanda (58,2%) și Cipru (43,5%).

În ciuda acestei percepții pozitive din partea profesorilor, sunt o mulțime de factori care au afectat atractivitatea profesiei, inclusiv cerințele de intrare slabe pentru programele de educație a cadrelor didactice și salariile mici, potrivit documentului citat.

Citește analiza pe Edupedu.ro

FOTO: pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. La noi sunt tratați de catre director care se simte atat de responsabil si important incat sigur ar avea nevoie si de un psiholog care sa-l ajute… profesional.

    • In occident poti fi profesor daca ai studii superioare.
      Nu exista atatea module pedagogice, psihopedagogice, sociopsihopedagogice.
      Germania e tara inginerilor, acolo inginerii pot preda in scoala matematica, fizica, chimia sau specialitati fara niciun modul si fara niciun examen, decat propria facultate absolvita.
      Astfel, permanent este o masa mai mare de unde sa se aleaga profesorii iar acestia sunt mai legati de realitate.
      Salariile profesorilor in occident nu sunt mari in comparatie cu celelalte salarii din tara respectiva.
      Meseria de profesor e un de vocatie, iar multumirea profesorului, chiar universitar e aprecierea elevilor/studentilor. Acolo nu vezi ca la noi vilele profesorilor universitari si nici nu au mega masini cum au la noi si nici ultra lux ca la noi.
      Uitati-va cu ce masini si ce haine vin la scoala profesorii la noi, in special cei universitari dar si ceilalti. In occident multi profesori si lucreaza in productie si lucreaza in scoala.
      La noi s-au inventat tot felul de module si mastare si cursuri si diplome fara de care nu poti preda (vezi cazul cercetatorilor straini care au venit la Magurele ca specialisti dar nu puteu tine cursuri la universitate ca nu aveau nu stiu ce module sau cursuri), pentru a se inchide sistemul, iar cei din sistem, neamuri intre ei, sa fie favorizati de parid prin privilegii si sa devina votanti psd.
      Asa, in licee electrotehnice sa mecanice sau de constructii predau obiecte de specialitate tot felul de profesoare de latina sau de istorie.

  2. A inteles careva care e faza la noi cu planurile de lectie? Profesorul ala e un fel de maimuța pentru inspectorii scolari sau cum?
    Are cineva o statistica cu sumele platite de minister pentru delegatii exotice pentru acei inspectori complexați?

  3. Bun, să ştim unde ne trimitem copiii.