Cum supraviețuiesc pinguinii chinstrap care trag un pui de somn de 10.000 de ori pe zi / Oamenii de știință care studiază păsările din Antarctica au descoperit că acestea ațipesc timp de 11 ore pe zi fără să adoarmă profund
Să-ți petreci nopțile dormind doar patru secunde la rând ar putea părea o formă de tortură, dar nu și pentru pinguinii chinstrap, care adorm de mii de ori pe zi, potrivit unor noi cercetări, scrie The Guardian.
Oamenii de știință care au studiat păsările de pe Insula King George din Antarctica au descoperit că acestea ațipesc de peste 10.000 de ori pe zi, ceea ce le permite să își supravegheze în permanență cuiburile, protejând ouăle și puii de prădători. În total, păsările reușesc să ațipească 11 ore pe zi – fără să se strecoare vreodată într-un somn neîntrerupt.
„Oamenii nu pot susține această stare, dar pinguinii o pot face”, a declarat cercetătorul principal Paul-Antoine Libourel de la Centrul de Cercetare în Neuroștiințe din Lyon. „Somnul este mult mai complex în diversitatea sa decât ceea ce citim în majoritatea manualelor”.
Cercetătorii au analizat anterior somnul pinguinilor în anii 1980, ceea ce presupunea capturarea lor, punerea lor într-un adăpost și observarea lor. Aceștia au raportat un somn fragmentat pentru perioade scurte de timp, pe care l-au numit „somnolență”. În cele mai recente cercetări, experții au constatat că acest somn fragmentat a fost susținut pe parcursul întregii zile, ceea ce arată că pinguinii nu „dau din cap” într-un somn mai profund.
„Somnul la pinguinii chinstrap a fost foarte fragmentat în toate condițiile și pozițiile de pe uscat”, au scris cercetătorii în lucrarea publicată în revista Science. Constatările sugerează că „microsomnul poate îndeplini cel puțin unele dintre funcțiile reparatoare ale somnului”. Pinguinii studiați puteau dormi în picioare sau culcați.
Somnul pare să fie omniprezent în rândul animalelor, dar le face vulnerabile la prădători, deoarece își pierd capacitatea de a reacționa rapid la mediul exterior. Libourel a declarat: „Somnul se află în centrul comportamentului animalelor și este, de asemenea, supus unei presiuni selective. Cele mai multe cercetări privind somnul sunt efectuate pe șobolani, șoareci și oameni, dar lucrul pe alte specii ne arată în ce moment somnul este afectat de schimbările de mediu.”
Cercetătorii au studiat pinguinii chinstrap în sălbăticie, folosind monitorizarea electroencefalogramei (EEG) și înregistrări video continue. Microsomnul a fost evidențiat prin activitatea cerebrală legată de somn și închiderea ochilor. Aceștia au observat o ușoară creștere a adâncimii somnului în jurul prânzului, când riscul de prădare ar putea fi cel mai scăzut.
În cazul pinguinilor chinstrap, unul dintre părinți stă în cuib timp de mai multe zile la rând, în timp ce partenerul este plecat să se hrănească. Somnul prelungit poate expune ouăle sau puii la riscul de prădare de către păsările skua maro sau alți pinguini.
Cercetătorii au studiat 14 pinguini care incubau ouă, dintr-o colonie de peste 2.700 de perechi de reproducere. Descoperirea faptului că aceste păsări fac mii de microsomnouri care durează doar patru secunde este „fără precedent, chiar și în rândul pinguinilor”, au scris cercetătorii.
Studiile au arătat că unele specii obișnuiesc să doarmă foarte puțin, aparent fără efecte negative pentru performanța lor în timpul stării de veghe. Elefanții africani de tufiș dorm în medie două ore pe zi și, în cea mai mare parte, stând în picioare, a constatat un studiu. Uneori, aceștia au petrecut 48 de ore fără să doarmă.
La unele specii există diferențe între sexe: muștele de fructe masculi au nevoie de mai mult de 10 ore de somn pe zi, în timp ce femelele se descurcă bine cu patru ore și pot supraviețui cu mai puțin de 15 minute de somn fără ca acest lucru să aibă un impact asupra șanselor lor de supraviețuire.
În timpul migrațiilor oceanice, fregatele uriașe pot petrece luni întregi în zbor. În această perioadă, aceste păsări pot dormi mai puțin de o oră pe zi, continuând să navigheze și să vâneze. Când se întorc la cuib, dorm aproape 13 ore pe zi.
Cercetătorii au scris în lucrarea, publicată în revista Sleep Advances: „Luate împreună, aceste sisteme contestă viziunea predominantă asupra somnului ca fiind o stare esențială de care depinde performanța din starea de veghe”.
„Datele raportate de Libourel et al ar putea fi unul dintre cele mai extreme exemple ale modului în care se pot acumula beneficiile somnului”, au scris cercetătorii Christian Harding și Vladyslav Vyazovskiy într-un articol conex publicat de Science. Aceștia spun că lucrarea pune sub semnul întrebării cât de mult poate fi modificat somnul înainte ca beneficiile să se piardă.
Aceștia au adăugat: „Dovedirea faptului că dormitul în acest mod nu are niciun cost pentru pinguin ar pune la îndoială interpretarea actuală a fragmentării ca fiind inerent dăunătoare pentru calitatea somnului.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank