G4Media.ro

Cum tehnologia ChatGPT ar putea face din citirea minții o realitate /…

Sursa Foto: Captură Youtube

Cum tehnologia ChatGPT ar putea face din citirea minții o realitate / Neurologii de la Universitatea Texas din Austin au descoperit o modalitate de a traduce scanările activității cerebrale în cuvinte

Neurologii de la Universitatea Texas din Austin au descoperit o modalitate de a traduce scanările activității cerebrale în cuvinte, folosind aceeași tehnologie de inteligență artificială care alimentează revoluționarul chatbot ChatGPT, relatează CNN.

Descoperirea ar putea revoluționa modul în care pot comunica persoanele care și-au pierdut capacitatea de a vorbi. Aceasta este doar una dintre aplicațiile de pionierat ale inteligenței artificiale dezvoltate în ultimele luni, în timp ce tehnologia continuă să avanseze și se pare că va afecta fiecare parte a vieții și a societății noastre.

„Așadar, nu ne place să folosim termenul de citire a gândurilor”, mi-a spus Alexander Huth, profesor asistent de neuroștiințe și informatică la Universitatea Texas din Austin. „Credem că evocă lucruri de care, de fapt, nu suntem capabili.”
Publicitate

Huth s-a oferit voluntar să fie un subiect de cercetare pentru acest studiu, petrecând peste 20 de ore în incinta unui aparat RMNf, ascultând clipuri audio în timp ce aparatul făcea fotografii detaliate ale creierului său.

Un model de inteligență artificială i-a analizat creierul și înregistrările audio pe care le asculta și, în timp, a reușit să prezică în cele din urmă cuvintele pe care le auzea doar observându-i creierul.

Cercetătorii au folosit primul model lingvistic al startup-ului OpenAI din San Francisco, GPT-1, care a fost dezvoltat cu ajutorul unei baze de date masive de cărți și site-uri web. Analizând toate aceste date, modelul a învățat cum sunt construite propozițiile – în esență, cum vorbesc și gândesc oamenii.

Cercetătorii au antrenat AI-ul pentru a analiza activitatea creierului lui Huth și a altor voluntari în timp ce aceștia ascultau anumite cuvinte. În cele din urmă, inteligența artificială a învățat suficient de mult încât să poată prezice ce ascultau sau vizionau Huth și ceilalți doar monitorizându-le activitatea cerebrală.

Am petrecut mai puțin de o jumătate de oră în mașină și, așa cum era de așteptat, AI nu a fost capabilă să decodifice faptul că ascultasem o porțiune din cartea audio Vrăjitorul din Oz care o descria pe Dorothy în timp ce își croia drum pe drumul de cărămidă galbenă.

Huth a ascultat același material audio, dar, deoarece modelul de inteligență artificială fusese antrenat pe creierul său, a fost capabil să prezică cu precizie părți din materialul audio pe care îl asculta.

Deși tehnologia este încă la început și este foarte promițătoare, limitările ar putea fi o sursă de ușurare pentru unii. IA nu ne poate citi cu ușurință mințile, încă.

„Adevărata aplicație potențială a acestui lucru este aceea de a ajuta persoanele care nu pot comunica”, a explicat Huth.

El și alți cercetători de la UT Austin cred că tehnologia inovatoare ar putea fi folosită în viitor de persoanele cu sindromul „locked-in”, de victimele accidentelor vasculare cerebrale și de alte persoane ale căror creiere funcționează, dar nu pot vorbi.

„A noastră este prima demonstrație că putem obține acest nivel de precizie fără o operație pe creier. Așadar, credem că acesta este un fel de primul pas pe acest drum pentru a ajuta efectiv persoanele care nu pot vorbi fără ca acestea să fie nevoite să facă neurochirurgie”, a spus el.

În timp ce progresele medicale de ultimă oră sunt, fără îndoială, vești bune și pot schimba viața pacienților care se luptă cu afecțiuni debilitante, acestea ridică, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care tehnologia ar putea fi aplicată în contexte controversate.

Ar putea fi folosită pentru a extrage o mărturisire de la un prizonier? Sau pentru a expune cele mai profunde și mai întunecate secrete ale noastre?

Răspunsul scurt, Huth și colegii săi spun că nu – nu în acest moment.

Pentru început, scanările cerebrale trebuie să aibă loc într-un aparat fMRI, tehnologia AI trebuie să fie antrenată pe creierul unui individ timp de mai multe ore și, potrivit cercetătorilor texani, subiecții trebuie să își dea consimțământul. Dacă o persoană se opune în mod activ ascultării audio sau se gândește la altceva, scanările cerebrale nu vor fi un succes.

„Credem că datele despre creierul fiecăruia ar trebui să rămână private”, a declarat Jerry Tang, autorul principal al unei lucrări publicate la începutul acestei luni, care detaliază descoperirile echipei sale. „Creierul nostru este un fel de una dintre ultimele frontiere ale intimității noastre”.

Tang a explicat că „în mod evident, există îngrijorări că tehnologia de decodificare a creierului ar putea fi folosită în moduri periculoase”. Decodarea creierului este termenul pe care cercetătorii preferă să îl folosească în loc de citirea minții.

„Simt că citirea minții evocă această idee de a ajunge la micile gânduri pe care nu vrei să le lași să scape, mici reacții de genul reacțiilor la anumite lucruri. Și nu cred că există vreo sugestie că putem face cu adevărat acest lucru cu acest tip de abordare”, a explicat Huth. „Ceea ce putem obține sunt ideile mari la care te gândești. Povestea pe care ți-o spune cineva, dacă încerci să spui o poveste în mintea ta, putem să ajungem și la asta.”

Săptămâna trecută, creatorii de sisteme de inteligență artificială generativă, inclusiv directorul general al OpenAI, Sam Altman, au descins la Capitol Hill pentru a depune mărturie în fața unei comisii a Senatului în legătură cu îngrijorarea parlamentarilor cu privire la riscurile pe care le prezintă această tehnologie puternică. Altman a avertizat că dezvoltarea IA fără garduri de protecție ar putea „cauza daune semnificative lumii” și a îndemnat legiuitorii să implementeze reglementări pentru a răspunde preocupărilor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...