G4Media.ro

Cum trăiesc locuitorii din Harkov, oraș din Ucraina de la granița cu…

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Cum trăiesc locuitorii din Harkov, oraș din Ucraina de la granița cu Rusia, cu amenințarea invaziei

Locuitorii celui de-al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, Harkov, speră la ce e mai bun, dar se vor pregăti pentru ce e mai rău, după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi lângă graniţele Ucrainei şi discuţiile diplomatice nu au progresat, relatează mtv.com.lb, citată de News.ro

Harkov, un oraş industrial din estul Ucrainei, care găzduieşte fabrici de tancuri, avioane şi tractoare, se află la 42 km de graniţa cu Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a identificat oraşul drept o posibilă ţintă a unui atac rus.

Rusia a negat că intenţionează să atace Ucraina, dar a făcut presiuni asupra Occidentului pentru garanţii de securitate, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la alianţa NATO.

Primarul Harkovului, Igor Terehov, a spus că oraşul de 1,4 milioane va fi „calm şi strâns la un loc” şi că nu va permite nimănui să-l captureze. Intervievaţi săptămâna aceasta, unii locuitori au spus că vor rămâne şi vor lupta, alţii s-ar putea muta.

„Nu trebuie să stau într-un singur loc, dacă se întâmplă ceva – pot lucra de la distanţă”, a spus managerul de proiect Daniella Şatohina.

„Încerc să nu mă gândesc la asta. Sper că totul va fi bine, sper să fie bine. Este mai bine să nu intru în panică înainte de vreme”, a mai spus ea.

Un alt rezident, asistentul de manager Anya Vergeles a comparat situaţia cu 2014, când Rusia a ocupat peninsula Crimeea.

„Nimeni nu a crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla Crimeei. Nimeni nu şi-a putut imagina asta. Nu vreau să cred, dar nu ştim ce se va întâmpla în continuare”, a spus ea.

Zelenski a spus într-un interviu publicat vineri că un atac asupra Harkovului este „fezabil”, deşi un purtător de cuvânt a spus mai târziu că preşedintele prezintă un scenariu ipotetic.

Directorul de vânzări, Oleksi Kormile’, a spus că nu va părăsi Harkovul orice s-ar întâmpla.

„Să fug? Nu. În niciun caz! M-am născut aici. Am crescut aici. Rămân orice ar fi. Şi dacă trebuie să mă alătur apărării oraşului, o voi face”, a spus el.

Programatorul IT Anton Sergeev şi-a amintit de o încercare nereuşită a forţelor separatiste susţinute de Rusia de a captura oraşul în 2014.

„Au fost deja «primiţi» aici, aşa că au învăţat că este mai bine să stea departe. Sau se vor întoarce acasă în sicrie. Şi mamele lor vor plânge”, a afirmat Sergeev.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Interviu luat unui IT ist cu jocuri oe calculator, sa fim seriosi in caz de razboi vor fugi ca potarnichile cu laptopul sub brat.

    • Hahaha! Cat de curajos esti tu! Poate ca stai intr-un tanc si postezi toata ziua, de dimineata pana seara…Eu nu inteleg de ce masmedia din Romania nu blocheaza postarile trolilor rusi sau prorusi. Ca blocheaza alte comentarii, cu mult mai nevinovate, ale multor oameni onesti. Oare in Rusia poti sa comentezi asa, cum te pfooothe grija? Ma intreb asa retoric..

    • O sa vezi tu curaj! Nici nu gandesti!…O sa moara copiii aia ca prostii! De rusi vorbesc. Ca pe Putin nu-l intereseaza. De ce nu merge el in prima linie?! Se joaca pe calculator? Cum va cuceri Lumea.

  2. Pe cine interesează?
    Eu am citit doar titlul și mi-a părut rău după timpul pierdut!

  3. Dacă le oprește curentul se vor preda toți împreună cu primarul.

  4. Cand citești comentariile romanilor realizezi ca pe lângă prostie, nesimtirea este a doua natura a romanului. Bai loazelor, sper sa nu fim in situația lor cu rusnacii la usa. Daca nu aveti compasiune mai bine nu va dejectati părerile in spațiul public. Putin este un dement in genul auristilor, imprevizibil care ar porni războiul imediat. Poate daca eram in Australia puteam spune ca pe noi nu ne afecteaza. Dar aici, in aceasta regiune, nu se stie niciodata. Războiul e cel mai rau lucru care s-ar putea întâmpla acum…

  5. Cui ii pasa?