Cum va arăta cel mai mare laborator de studiere a mediului din Delta Dunării, parte dintr-un proiect de cercetare paneuropean condus de România
România ratează țintele pe care singură și le-a fixat în Strategia Europa 2020 în ceea ce privește Cercetarea. Ne-au arătat-o datele Eurostat de acum o lună, care ne-a reamintit că trebuia să creștem la 2% procentul din PIB alocat cercetării. Suntem în continuare la 0,5% din PIB. Într-un context defavorabil cercetătorilor, există proiecte care țin oameni de știință tineri în țară. Sunt inițiative susținute cu fonduri europene, printre care se numără DANUBIUS-RI, primul proiect european care va studia sistemul fluviu-deltă-mare, cu scopul de a găsi soluții de combatere a inundațiilor sau a poluării.
- DANUBIUS-RI are o valoare estimată de 230 de milioane de euro, iar cercetătorii care îl dezvoltă spun că este cel mai important proiect de cercetare din România, după Laserul de la Măgurele. România este coordonatoarea proiectului internațional, ce reunește 11 țări europene, iar termenul de dezvoltare este anul 2026.
- Proiectul este gândit pe mai multe etape, iar prima fază se numește DANS și are ca obiectiv construcția celui mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții. Acesta se va ridica la Murighiol, în Delta Dunării.
Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar) și coordonatorul proiectului european, a declarat că planurile sunt ca în această vară să depună “aplicația de proiect major pentru construcția componentei românești: Hub-ul de la Murighiol, supersite-ul Delta Dunării, prin care transformăm Delta Dunării într-un laborator viu, și Centrul de Date care e asigurat de Roedu și Universitatea din Galați”.
Manuela Sidoroff, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice și coordonatorul proiectului DANS, a explicat că “facem un efort deosebit ca să construim infrastructura noastră de cercetare, care de fapt va conduce acest proiect. Hub-ul general al DANUBIUS-RI și proiectul DANS vor fi la Murighiol”.
“În Hub-ul de la Murighiol vor lucra 150 de persoane angajate permanent și încă aproximativ 150 de persoane care vor veni cu contracte din străinătate, cu studenții, pentru diverse aplicații”, a declarat aceasta.
Corina Ițcuș, cercetător științific INCDSB, a declarat că “sunt mândră că lucrez în proiectul acesta, sunt mândră de echipa în care lucrez și sunt mândră că am cu ce. Nu știu dacă cineva pleacă din țară pentru că sunt salariile mici; cred că majoritatea pleacă din cauză că nu au aparatură, cel puțin dintre cercetători. Eu cred că în momentul în care se va face DANUBIUS-RI se vor întoarce foarte mulți cercetători în acest proiect. Eu observ la mine cum mă ține faptul că am un laborator în cadrul Institutului în care pot să lucrez. Să am acces la o infrastructură atât de mare ar fi nemaipomenit. Și faptul că DANUBIUS-RI înglobează mai multe direcții de cercetare, la fel e un plus.”
- Guvernul a declarat DANUBIUS-RI “proiect strategic de importanță națională”, în octombrie 2014. Acesta face parte din Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020 aprobată de Executiv. Și Camera de Comerț Americană în România (AmCham) a desemnat DANUBIUS-RI prioritate de țară, într-un raport numit Priorități pentru România 2020.
Acest material face parte dintr-o serie de articole despre România și UE, iar apariția lor este sprjinită de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra informațiilor prezentate revine autorului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank