G4Media.ro

Cum va arăta centrul istoric al Constanței: Parcare subterană sub Piața Ovidiu,…

Cum va arăta centrul istoric al Constanței: Parcare subterană sub Piața Ovidiu, pasaj rutier sub zona istorică și locuințe private pe taluzul Portului Tomis

Primăria Constanța pregătește noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al Peninsulei, care va stabili cum se va dezvolta în viitor centrul istoric al orașului, scrie Info Sud-Est într-o analiză dedicată planurilor de dezvoltare a orașului.

În prezent, în Peninsulă există 2,5 hectare de teren neconstruit, care, odată cu aprobarea noului PUZ, vor fi ocupate ca într-un joc de puzzle, cu piese mai înguste sau mai late, mai scunde sau mai înalte, mai voluminoase sau mai colorate în funcție de deciziile pe care administrația locală urmează să le aprobe.

Multe dintre propunerile administrației locale, care apar în planșele noului proiect și nu au fost făcute publice încă, fac referire la construirea unor parcări subterane și supraterane, la punerea unui accent pe verticală în mai multe zone ale centrului vechi și dau liber construcțiilor în zona Portului Tomis.

O parcare subterană sub Piața Ovidiu, un pasaj rutier care traversează centrul istoric dinspre strada Termele Romane înspre Portul Turistic Tomis și locuințe private de 10 metri înălțime pe taluzul dinspre mare sunt cele mai controversate soluții oferite de Primăria Constanța.

Încă din anul 2011, Primăria Constanța lucrează la PUZ-ul Peninsulei, un proiect care va stabili cum se va dezvolta zona istorică a orașului, va stabili ce se va construi aici și care va fi regimul de înălțime pentru viitoarele clădiri. Proiectul inițial, creionat pe vremea primarului Radu Mazăre, prevedea, printre altele, clădiri de până la 35 de etaje (Detalii AICI).

Proiectul controversat nu a intrat în vigoare iar administrația locală a creionat un alt PUZ, pe care l-a pus în dezbatere publică la data de 17 decembrie 2018. La întâlnirea din sala Remus Opreanu, arhitectul-șef Radu Vânturache a afirmat că își dorește ca noul PUZ să fie făcut cu ajutorul specialiștilor și al voluntarilor și că oricine este interesat poate transmite idei primăriei, pentru că noua viziune a administrației este de a realiza un ”urbanism participativ”.

Vânturache a anunțat că va ține deschisă consultarea publică până pe data de 19 ianuarie 2019 și că speră ca, până la finalul anului 2019, noul PUZ să intre în vigoare.

Pe site-ul primăriei Constanța au fost publicate câteva planșe care arată situația actuală din Peninsulă (aceleași care au fost prezentate și în cadrul întâlnirii de pe 17 decembrie 2018) însă din care lipsesc propunerile efective ale Primăriei pentru viitorul Plan Urbanistic Zonal.

CELE MAI CONTROVERSATE PROPUNERI: PARCARE SUBTERANĂ ÎN PIAȚA OVIDIU ȘI LOCUINȚE PE TALUZUL DINSPRE MARE

Info Sud-Est a consultat proiectul complet al PUZ-ului Peninsulei și vă prezintă principalele schimbări pe care Primăria Constanța vrea să le facă în centrul istoric al orașului:

În primul rând, unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte este construirea unei parcări subterane sub Piața Ovidiu și a unui pasaj rutier care să străbată centrul istoric dintre strada Termele Romane înspre Portul Turistic Tomis. Pasajul subteran, așa cum este prezentat în proiect, va avea un punct de acces în zona Edificiul Roman cu Mozaic, va trece pe sub Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va traversa Piața Ovidiu și se va deschide în Portul Tomis.

Realizarea celor două proiecte mari de infrastructură ridică însă multe semne de întrebare ținând cont că zona unde urmează să fie implementate se suprapune cu situl arheologic “Orașul Antic Tomis”, spațiu bogat în material arheologic de importanță națională.

O altă propunere sunt construcțiile de pe taluzul dinspre mare, care nu au dispărut comparativ cu PUZ-ul propus de administrația Mazăre, ci cărora li s-a redus înălțimea. Conform planului propus de primăria condusă de Făgădău, pe taluzul dinspre Portul Tomis vor apărea clădiri individuale și colective, private, de maximum 10 metri înălțime. Zona vizată de această propunere se suprapune cu celebrele terenuri din “Dosarul Retrocedărilor” în care Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a fost condamnat în primă instanță la patru ani cu suspendare. Decizia nu este definitivă și se judecă în acest moment la Înalta Curte de Casație și Justiție. Proprietatea asupra terenurilor este de asemenea incertă până la o sentință definitivă în dosar. Propunerea de construire pe taluzuri nu vine însoțită de niciun studiu geotehnic sau hidrotehnic, care să certifice stabilitatea taluzului.

Citește tot articolul pe Info Sud-Est

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Sa curga spagile la administratia PSD!

  2. Ce, te doare mucii, nu alta! Tari constantenii astia!

    • La noi e numai cu „cum va arata”. Apoi see schimba in „cum ar fi trebuit sa arate”….
      Numai vrajeala pt fraieri.

  3. Cand escavatorul va musca pamantul sub cota fundatiei Muzeului de istorie, pentru parcarea subterana, se va auzi un harsait care va bloca lucrararea pentru decenii: nu se poate sapa in zona aia fara sa dai de un zid de vreo oala de ceva antic.
    Nu s-ar potrivi mai bine sa ramana pamantul ala asa cum e, cu ce a acoperit de doua mii de ani si sa se refaca, fie si cu materiale noi, linia clasica a zonei? Nu ar mai fi nevoie de ditamai parcare subterana chiar in buricul centrului istoric cu cladiri P+E, eventual cu subsol/demisol acolo unde este posibil…
    Accesul la portul turistic pentru autoturisme s-ar putea face prin redesenari ale strazilor existente mai ales ale intersectiilor. Portului turistic nu accesul masiv al autoturismelor ii lipseste, ci mai degraba accesul la utilitati. Amenajarea acesului pietonal, care acum este o ruina, ar pute duce la cresterea atractivitatii mai mult decat un trafic auto multiplicat aiurea.

  4. Asa va arata prin 2700 Constanta. Nu ai bre cu cine!

  5. Nu sariti sa injurati ca nu are rost. In 30 de ani nu s-a facut o parcare in constanta si acum chiar credeti ca o sa faca asta subterana sub cladiri istorice ? E la mintea cocosului ca asa ceva nu va exista niciodata. Unu la mana, sigur vor gasi ceva artefacte de importanta istorica si lucrarile se vor bloca pentru ani buni. Doi la mana, la a treia cupa de pamant scoasa de sub piata ovidiu, jumate din cladiri vor cadea. Si asa la orice furtuna mai cade o caramida, o lucrare a-la-Dorel sub fundatie le distruge de tot.

    Sau poate tocmai asta-i planul ? Sa se elibereze mai mult teren in zona ?