G4Media.ro

Cum va arăta ”Coridorul verde Colentina” format din lacurile din Sectorul 2:…

Foto: Planșele de prezentare ale proiectului câștigător pentru proiectarea „Coridoriului verde Colentina”

Cum va arăta ”Coridorul verde Colentina” format din lacurile din Sectorul 2: insule plutitoare de filtrare a apei, tehnica aztecă Chinampas, o piscină naturală în zona Floreasca și plajă publică în Pantelimon, o deltă urbană și două arii naturale

Concursul internațional cu premii în valoare de 7 milioane de euro, primul de o anvergură atât de mare, respectiv amenajarea primului coridor verde al Bucureștiului – ce va fi format din șase lacuri antropice de pe râul Colentina din Sectorului 2 și malurile sale întinse pe o suprafață de 27 km – a fost câștigat de o asociere de două firme, cu asociați și echipă internațională.

Ordinul Arhitecților din România, organizatorul concursului, și Primăria Sectorului 2, ca parte contractantă, au anunțat marți, 17 septembrie, câștigătorii competiției internaționale de soluții pentru amenajarea primului coridor verde al Bucureștiului „Lacurile Colentinei, Sector 2, București”.

Asocierea de arhitecți care a luat premiul I și care se va ocupa de proiectare a propus un amplu proiect ecologic de conservare și curățare a apelor cu sisteme naturale de filtrare, inclusiv cu ferme de plante cu rol de captare a CO2. Proiectul propune insule plutitoare de filtrare cu plante care purifică apa, o fermă agricolă de culturi pe apă de tip aztec – Chinampas pentru captarea gazelor cu efect de seră și diversificarea biodiversității.

Proiectul se numește „Living waters – ecological restoration of the lake necklace” (Ape vii – refacerea ecologică a salbei de lacuri) și a fost realizat de asocierea Pelinu Projects și Beros Abdul Arhitecți Asociați, companii formate din arhitecți români și străini. Premisa de la care a plecat proiectul a fost necesitatea conservării apei lacurilor ca resursă naturală limitată, întrucât, potrivit prezentării oficiale, fără date știintifice suficiente – care lipsesc în București despre calitatea apei și controlul debitului râului – s-a luat în calcul că această resursă de apă ar putea să dispară peste 25-50 de ani.

Conform descrierii, proiectul câștigător își propune să atingă 3 obiective pentru a crea coridorul verde Colentina. Primul și cel mai important este cel de curățare și purificare a apei în mod natural, respectiv de conservare a ecosistemului. Al doilea este cel de amenajare de activități de relaxare pe maluri și cu utilizare a apei pentru recreere – cum ar fi realizarea unei piscine naturale în zona Floreasca, a unei ferme de plante pe Lacul Plumbuita și o plajă naturală pe Lacul Pantelimon. Cel de-al treilea obiectiv este cel de răcorire a orașului și captare a CO2, asigurarea rolului de coridor de ventilație pentru diminuarea efectului de încălzire urbană.

În partea de conservare și curățare a apei din lacuri, proiectul stabilește sisteme de filtrare și epurare a apei, cu scopul de a obține apă curată pentru utilizarea ca spațiu de agrement și, de asemenea, utilizarea de sisteme ecologice complexe care vor ajuta la menținerea și extinderea biodiversității locale. Vor fi create insule plutitoare de filtrare a apei cu specii locale de plante pentru a purifica apa în mod natural. Vor exista zone naturale închise, în speranța de renaturalizare a zonelor umede existente și salvarea lor de la viitoarea intervenție umană.

Cel mai important aspect a fost apa în sine și lucrul cu această resursă sensibilă, a afirmat arhitecta Laura Cristea, din partea echipei câștigătoare.

„Fără asigurarea acestei resurse nu are rost să vorbim de promenadă și de activități de leisure (agrement – n.red). Noi am abordat proiectul dintr-o perspectivă cât mai ecologică, cel mai important lucru fiind de a asigura o curățare cât mai naturală a lacului.

Pe lângă maluri sunt insule plutitoare care filtrează apa, diferite tehnici din antichitate de a produce agricultură pe apă, o serie de instrumente care să curețe apa în mod natural și să ofere și o variație peisagistică. Odată ce asigurăm ecologizarea putem discuta de diferite promenade și zone de leisure și conexiune cu parcurile existente”, a spus pentru G4Media Laura Cristea.

Activitățile de agrement ocupă locul doi ca importanță în proiect, fără accent pe detalii, însă ele vor fi create la punctul de întâlnire dintre apă și pământ, pontoane plutitoare, cu zone de relaxare, inclusiv cu o piscină în apa lacului sau un feribot pe cablu. Al treilea scop este cel de răcire pentru a reduce efectul de seră al Bucureștiului și a dioxidului de carbon. De aceea, proiectul prevede îmbunătățirea, structurarea și densificarea ca un coridor verde-albastru.

Cum vor fi amenajate câteva zone cuprinse în Coridorul Verde Colentina:

Lacul Tei și Lacul Plumbuita – realizarea unei piscine urbane naturale. În zona centrală și cea mai urbanizată a salbei de lacuri începe o zonă lagunară localizată după acumularea Floreasca, situată între străzile aglomerate Barbu Văcărescu și Calea Floreasca. Această lagună este acum neglijată, cu un slab acces.

Propunerea este ca această lagună să se transforme într-o piscină, cu apă din lacul deschis, curățată natural. Cu un sistem de filtrare plutitor și zone umede, zona poate fi revitalizată într-un loc de relaxare urban. Pe termen lung, zona poate fi gândită și ca o zonă de sporturi de plajă. Piscina naturală va fi înconjurată de platforme de lemn, cu zonă de plajă dincolo de zona de filtrare a apei. (în ilustrația de mai jos, piscina este încercuită)

 

Parcul Verdi – Realizarea unei alei înflorite care să meargă către lac. Parcul actual este bine prezervat, însă zona de copaci trebuie densificată, înlocuind copacii uscați cu alții care să refacă ecosistemul. Actuala alee mărginită de castani va fi păstrată și va lua o formă de banană.

Zona Tei Sud – Sport și cluburi. Zona existentă va fi în primul rând conservată și refăcută acolo unde este necesar, cu noi aliniamente de copaci și plante. Zona de maluri va fi extinsă cu o serie de peninsule care filtrează apa și zone umede, conectând aria destinată sportului cu ecosistemul lacului. Pe termen lung, aleile de circulație vor fi „curățate” de baruri, cluburi si alte anexe, astfel încât zona de restaurante să se rărească și să fie proiectată și regândită în funcție de relația lor cu lacul, cu terase deschise spre lac. Zona de piscine abandonate poate fi amenajată cu piscine outdoor artificiale, care pot fi administrate de primărie sau închiriate cluburilor.

Zona Tei Nord – Zonă nedezvoltată, propunerea este să se creeze o alee bine conectată cu străzile existente, cu potențiale alei pietonale sau chiar feribort cu cablu.

Lacul Plumbuita – Începutul marii zone naturale. Zonei naturale i se va păstra statutul, va fi conservată, și va fi stabilizat pietrișul. Zona dreaptă a malului va rămâne închisă publicului, destinată vegetației naturale. Vor fi spații de filtrare ca să îmbunătățească calitatea apei și să mențină un ecosistem sănătos. O singură platformă de vizionare pe marginea apei va fi deschisă ca punct de relaxare. Va fi realizată o alee plutitoare sub pod. Mergând spre Plumbuita Nord, viziunea pe termen lung este să lărgească coridorul verde al zonei Valea Saulea – zonă naturală. Cele două arii naturale vor fi Valea Saulei și Plumbuita – Romsilva.

Pe termen lung, bazinele piscicole abandonate și secate dintre Lacul Plumbuita și autostrada A3 prezintă o oportunitate de revitalizare prin tehnica antică aztecă de cultivare pe apă – Chinampas. Acest sistem de alternanță a canalelor de apă și filtrare și îmbogățire a terenurilor pentru agricultură. Zona ar putea servi drept pepinieră pentru întregul lac, o grădină botanică pe apă cu caracteristici unice de amenajare a teritoriului și atracție turistică.

Deltă urbană – Folosind zonele de stuf existente, proiectul își propune să le păstreze, să le controleze și să le modeleze, creând canale mari între zonele de stuf. Acest lucru va permite stufului să filtreze apa în timp ce formează un peisaj asemănător deltei pentru un ecosistem și activități de relaxare diverse. Un sistem de căi plutitoare cu locuri de odihnă sau chiar un turn de vizionare a păsărilor pe țărm.

Colentina, Fundeni, Dobroești și Parcul Pantelimon – zona cea mai sălbatică, are un pontențial mare de a-i fi reconsiderată valoarea ecologică, pentru a fi renaturalizate zone de mal și insule abandonate. Ultima parte din lac care este singura cu acces la stația de metrou Pantelimon, unde este o bază sportivă abandonată și creează posibilitatea de a se realiza o plajă urbană cu intrare din Parcul Cosmos – va avea parte de apa filtrată din lac.

Concursul de soluții pentru crearea Coridorului verde Colentina este considerat cel mai mare din România până în acest moment datorită suprafeței pe care o acoperă, 27 km, și a valorii mari, de 7 milioane de euro, bani pe care firma de arhitectură câștigătoare trebuie să-i utilizeze pentru proiectare.

Potrivit lui Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 în funcție, instituție care a comandat acest concurs, organizat de Ordinul Arhitecților din România și jurizat de arhitecți, urbaniști și peisagiști, proiectarea și execuția Coridorului Verde Colentina se va întâmpla în 5 ani de zile, însă estimarea sa reală este „că se va duce către 10 ani”.

La concurs s-au prezentat 27 de echipe de birouri de arhitectură, dintre care 20 au fost din România – Bucuresti, Cluj, Suceava, Maramures, restul de 7 fiind asocieri internaționale din Spania, Belgia, Elveția, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii.

Proiectul se va realiza în 3 loturi, toate urmând să fie proiectate de câștigătorul locului I, pentru a fi realizate unitar:

Lot 1: Lacurile Tei (1,2) și Plumbuita (1), între Calea Floreasca și Șoseaua Petricani, cu o arie de implementare de 28,59 ha (285.963,2 mp);
Lot 2: Lacul Plumbuita (2), între Șoseaua Petricani și Șoseaua Colentina, inclusiv o parte din Valea Saulei, până la limita administrativă a Bucureștiului, cu o arie de implementare de 27,46 ha (274.639,1 mp);
Lot 3: Râul și Lacul Colentina, Lacul Fundeni (1,2), Lacul Dobroești (1,2), o parte din Lacul Pantelimon (până la Șoseaua Pantelimon), cu o arie de implementare de 48,84 ha (488.444 mp).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...