G4Media.ro

Cum va arăta războiul în spaţiu? Previziunile SUA: „Mult mai lent şi…

sursa foto: Space X

Cum va arăta războiul în spaţiu? Previziunile SUA: „Mult mai lent şi mai chibzuit decât o scenă din Star Wars”

Înfiinţarea Forţelor Spaţiale ale SUA au deschis discuţia despre cum va arăta un posibil conflict în spaţiu, iar The Aerospace Corporation, o instituţie non-profit finanţată de Guvernul SUA, consideră că victoria într-un război purtat între stele va fi obţinută de cei care vor putea deţine controlul asupra sateliţilor şi îi vor putea proteja de inamici, scrie Ars Technica.

The Aerospace Corporation lucrează în parteneriat cu Forţele Aeriene ale SUA şi cu Centrul pentru Spaţiu şi Sisteme de Rachetă. Recent, au elaborat un document care enumeră o serie de principii care vor sta probabil la baza oricărui conflict în spaţiul cosmic pentru viitorul previzibil. Concluzia principală este că orice fază a conflictului va trebui planificată cu mult timp înainte şi nu ne putem aştepta la misiuni ca cele pe care le vedem în Războiul Stelelor sau în Star Trek.

Faţă de un război convenţional, care presupune încercarea unor forţe de a domina o locaţie fizică, în spaţiu sateliţii nu sunt staţionari şi nu ocupă o singură poziţie. De aceea, autorii raportului, Rebecca Reesman şi James Wilson, scriu că pentru a controla spaţiul nu este neapărat necesară „cucerirea” vreunui sector.

În schimb, luptele vor fi decise de cine poate elimina sateliţii adversarilor, în timp ce îi protejează pe ai lor.

Studiul scoate în evidenţă 4 principii:

Sateliţii se mişcă repede, dar predictibil: Sateliţii se mişcă cu viteze între 3 km/s şi 8 km/s, în funcţie de altitudine. Prin comparaţie, un glonţ circulă cu 0,75 km/s.

Spaţiul este uriaş: Volumul spaţiului dintre orbita joasă a Pământului şi orbita geostaţionară este de 200 de trilioane de kilometri cubi, adică de 190 de ori mai mare decât volumul planetei.

Sincronizarea este totul: Sateliţii nu se pot mişca decât într-o traiectorie circulară sau eliptică, neavând libertatea de mişcare a vehiculelor de pe pământ.

Sateliţii sunt manevraţi greoi: Deşi se mişcă repede, orice manevră se face încet, din cauza imensităţii spaţiului.

Din cauza acestor 4 principii, orice manevră în spaţiu va trebui pregătită şi calculată cu mult timp înainte.

„Orice conflict în spaţiu va fi mult mai încet şi mai bine chibzuit decât o scenă din Star Wars. E nevoie de mai multă gândire în avans”, spune una dintre autoarele studiului.

Încă de la mijlocul anilor ’70 marile puteri ale lumii se întrec în a dezvolta arme capabile să doboare sateliţi, deşi acest lucru nu a fost încă testat în realitate.

Raportul se concentrază însă şi pe alte metode de a distruge sateliţi, precum unde radio care să îi blocheze sau prin hacking. O problemă a distrugerii lor este însă că orice resturi pot deveni periculoase pentru restul sateliţilor din orbită, astfel încât viitorul conflict trebuie să ia în considerare şi moduri de protejare a propriilor sateliţi.

sursă: Ars Technica, sursa foto: Space X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pamantul devine un pericol pentru securitatea Universului si nu e bine.

  2. ,,… o scenă din Star Wars” da’ care nu ,,s-a dat” fiindcă a fost cezurată: învingătorii aveau – toți! – ochii oblici.

  3. „marile puteri ale lumii se întrec în a dezvolta arme capabile să doboare sateliţi, deşi acest lucru nu a fost încă testat în realitate.” FALS, atat china cat si rusia si sua au testat in ultimii ani arme de distrugere a satelitilor iesiti din functiune. toate testele au fost incununate de succes.

  4. In Romania mai mult de jumatate din locuitori are inca wc-ul in curte ( cel putin asa e vorba ) si americanii se gandesc la razboi in spatiu. Intai sa mai ajungeti odata pe luna baieti si dupa vedem.