Cum va avea loc rotativa care îngroapă PNL / Pariul lui Ciolacu
Schimbarea la vârful guvernului va avea loc fără trepidații politice majore în coaliție, nici în interiorul PNL sau PSD, indică toate informațiile obținute de G4Media.ro. Singurii îngrijorați că pierd un minister sunt cei de la UDMR, dar e greu de crezut că vor merge până la ieșirea de la guvernare.
Premierul Nicolae Ciucă își va depunde mandatul pe data de 26 Mai, după Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.
Președintele Klaus Iohannis îl va numi foarte probabil în funcția de premier pe Marcel Ciolacu. Orice tentativă de a se mai juca puțin cu momentul rotativei sau cu numele viitorului premier a fost zădărnicită de toate semnalele primite inclusiv în timpul vizitei la București a cancelarului german Olaf Scholz și a vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Prietenii influenți ai lui Ciolacu din grupul socialiștilor europeni s-ar fi asigurat, între altele, că rotativa se produce întocmai și la timp.
Și pe alte canale României i s-a transmis că are nevoie de stabilitate politică, în contextul războiului din Ucraina. Am rămas cam singura țară predictibilă din Estul Europei. Pe Ungaria nu se mai poate nimeni baza, Bulgaria este neguvernabilă de doi ani.
Cu două săptămâni înainte de rotativă, premierul Nicolae Ciucă pare decis să rămână în Guvern, în poziția de vicepremier și eventual ministru de interne, așadar în poziția de subaltern al lui Marcel Ciolacu.
Dacă refuză în cele din urmă să meargă la Senat, adică să fie al doilea om în stat, și preferă o poziție de execuție în Guvern vom avea încă o confirmare că liderul PNL nu este om politic, ci om de ierarhie, de sistem. Ciucă pare să urmeze un plan personal. Nu se intersectează prea mult cu liberalii.
Ca să aibă o șansă la alegerile de anul viitor, PNL ar fi trebuit să plece în opoziție, să scape rapid de Ciucă și să-i lase pe cei de la PSD cu un guvern minoritar să se descurce cum pot. Dar în rândul liberalilor nu există în acest moment, în afara de două – trei voci izolate, mare susținere pentru ieșirea de la guvernare.
Cele două mari partide se văd condamnate să rămână împreună. Mocnesc ceva conflicte punctuale în teritoriu între pesediști și liberali. La centru, PNL încearcă să compenseze prin firave atacuri mediatice la PSD. Pobabil se vor înmulți după ce Marcel Ciolacu va ajunge premier. Totuși, este mult prea puțin pentru a opri căderea PNL în sondaje.
Câtă vreme PNL și PSD vor intra în campania electorală la braț, liberalii vor fi priviți de alegători ca o anexă a pesediștilor și nimic mai mult, remorca guvernării, slugile umile ale lui Ciolacu.
Rotativa ar fi fost un bun prilej pentru împrospătarea garniturii de miniștri, dar schimbările se anunță nesemificative. De la PSD vor pleca foarte probabil ministrul agriculturii, Petre Daea, ministrul economiei, Florin Spătaru și ministrul muncii, Marius Budăi.
De la PNL va pleca ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin Daniel Cadariu. Există nemulțumiri legate și de Marcel Boloș de la ministerul proiectelor europene. Personaje dispensabile, fără ambiții politice, nimic relevant.
Dacă premierul Ciucă va lua internele, Lucian Bode va ieși de la guvernare, dar nu pe motiv de plagiat, așa cum i-a cerut însuși președintele Iohannis, ci pentru că i-a luat șeful locul.
Nu e clar deocamdată dacă se va respecta protocolul întocmai, adică transporturile și finanțele trec la PNL, iar justiția și ministerul proiectelor europene le ia PSD. Daca se va face și aici rocada, vor exista unele schimbări, Grindeanu va merge probabil la Cameră. Burduja s-ar transfera de la digitalizare la finanțe sau Klaus Iohannis îl va impune acolo pe Cosmin Marinescu, consilier prezidențial.
Va mai urca probabil în ierarhie pesedistul Marian Neacșu din poziția de secretar general al guvernului în poziția de vicepremier fără portofoliu. Omul de maximă încredere al lui Ciolacu ar urma să țină legătura cu teritoriul pe marile proiecte.
Singura necunoscută este dacă UDMR va pierde Ministerul Mediului care ar urma să ajungă la liberali drept compensație în cazul în care nu primesc transporturile de la pesediști. Dacă îl vor pierde sau nu, dacă rămân la guvernare sau nu, are zero importanță politică. Cel mai probabil, UDMR nu va pleca din Guvern, oricât de tare țipă acum.
PNL și PSD au suficiente voturi pentru a guverna împreună.
Cam așa arată acum fotografia momentului. În această imagine încremenită, marele perdant este PNL. Cu Nicolae Ciucă păstrat în Guvern în poziția de subaltern al lui Marcel Ciolacu, liberalii vor continua căderea în sondaje. Deja au ajuns al treilea partid, după AUR.
Ciucă, acest lider slab, lipsit de charismă și talent politic, vrea să fie desemnat și candidat la prezidențiale. Se va întâmpla rapid, până în toamnă. Din acel moment, nimeni nu-l va mai pune în discuție până la europarlamentarele din iunie 2024. După acest moment, s-ar putea să asistăm la frământări interne majore care pot merge până la scindarea PNL în două facțiuni, pro și anti-PSD.
Scorul obținut la prima confruntare reală cu electoratul va fi momentul adevărului pentru toate partidele. Atunci se vor stabili cu adevărat candidații la prezidențiale. Abia peste un an vom avea primul set de câștigători și perdanți, stabiliți prin vot. Ghilotina alegerilor va acționa și acum fără milă.
Pariul lui Marcel Ciolacu este că funcția de premier nu-i va afecta șansele la prezidențiale și că, dacă face o figură decentă la Palatul Victoria, va avea prima șansă la Cotroceni în 2024.
Dacă PSD se menține sus. iar PNL cade pe locul trei sau chiar patru după europarlamentare, cu atât mai bine. Interesul lui Ciolacu este ca AUR să crească, să se umfle și el să intre în turul doi la prezidențiale cu candidatul unui partid extremist, pericol pentru democrație.
Ajuns în acest punct, s-ar repeta scenariul Iliescu-Vadim din 2000, când a fost votat ”răul cel mai mic”. Astrele sunt aliniate ca PSD să aibă prima șansă, după 20 de ani, pentru a câștiga toată puterea în stat.
Pariul lui Ciolacu poate fi câștigător dacă nu va fi măturat de la guvernare de o criză economică majoră, de erori mari la guvernare, de aroganța pesedistă care se manifestă atunci când iau multă putere sau de o Lebădă Neagră, adică un eveniment neprevăzut și cu efecte distrugătoare pentru PSD. România n-a dus niciodată lipsă de Lebede Negre.
Într-o țară cu infrastructura praf, cu probleme sociale mari, cu o putere din umbră mereu imprevizibilă, nu se pune problema dacă Lebedele Negre vin, ci când își fac ele apariția?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
49 comentarii