G4Media.ro

Cum va avea loc rotativa care îngroapă PNL / Pariul lui Ciolacu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cum va avea loc rotativa care îngroapă PNL / Pariul lui Ciolacu

Schimbarea la vârful guvernului va avea loc fără trepidații politice majore în coaliție, nici în interiorul PNL sau PSD, indică toate informațiile obținute de G4Media.ro. Singurii îngrijorați că pierd un minister sunt cei de la UDMR, dar e greu de crezut că vor merge până la ieșirea de la guvernare.

Premierul Nicolae Ciucă își va depunde mandatul pe data de 26 Mai, după Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.

Președintele Klaus Iohannis îl va numi foarte probabil în funcția de premier pe Marcel Ciolacu. Orice tentativă de a se mai juca puțin cu momentul rotativei sau cu numele viitorului premier a fost zădărnicită de toate semnalele primite inclusiv în timpul vizitei la București a cancelarului german Olaf Scholz și a vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Prietenii influenți ai lui Ciolacu din grupul socialiștilor europeni s-ar fi asigurat, între altele, că rotativa se produce întocmai și la timp.

Și pe alte canale României i s-a transmis că are nevoie de stabilitate politică, în contextul războiului din Ucraina. Am rămas cam singura țară predictibilă din Estul Europei. Pe Ungaria nu se mai poate nimeni baza, Bulgaria este neguvernabilă de doi ani.

Cu două săptămâni înainte de rotativă, premierul Nicolae Ciucă pare decis să rămână în Guvern, în poziția de vicepremier și eventual ministru de interne, așadar în poziția de subaltern al lui Marcel Ciolacu.

Dacă refuză în cele din urmă să meargă la Senat, adică să fie al doilea om în stat, și preferă o poziție de execuție în Guvern vom avea încă o confirmare că liderul PNL nu este om politic, ci om de ierarhie, de sistem. Ciucă pare să urmeze un plan personal. Nu se intersectează prea mult cu liberalii.

Ca să aibă o șansă la alegerile de anul viitor, PNL ar fi trebuit să plece în opoziție, să scape rapid de Ciucă și să-i lase pe cei de la PSD cu un guvern minoritar să se descurce cum pot. Dar în rândul liberalilor nu există în acest moment, în afara de două – trei voci izolate, mare susținere pentru ieșirea de la guvernare.

Cele două mari partide se văd condamnate să rămână împreună. Mocnesc ceva conflicte punctuale în teritoriu între pesediști și liberali. La centru, PNL încearcă să compenseze prin firave atacuri mediatice la PSD. Pobabil se vor înmulți după ce Marcel Ciolacu va ajunge premier. Totuși, este mult prea puțin pentru a opri căderea PNL în sondaje.

Câtă vreme PNL și PSD vor intra în campania electorală la braț, liberalii vor fi priviți de alegători ca o anexă a pesediștilor și nimic mai mult, remorca guvernării, slugile umile ale lui Ciolacu.

Rotativa ar fi fost un bun prilej pentru împrospătarea garniturii de miniștri, dar schimbările se anunță nesemificative. De la PSD vor pleca foarte probabil ministrul agriculturii, Petre Daea, ministrul economiei, Florin Spătaru și ministrul muncii, Marius Budăi.

De la PNL va pleca ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin Daniel Cadariu. Există nemulțumiri legate și de Marcel Boloș de la ministerul proiectelor europene. Personaje dispensabile, fără ambiții politice, nimic relevant.

Dacă premierul Ciucă va lua internele, Lucian Bode va ieși de la guvernare, dar nu pe motiv de plagiat, așa cum i-a cerut însuși președintele Iohannis, ci pentru că i-a luat șeful locul.

Nu e clar deocamdată dacă se va respecta protocolul întocmai, adică transporturile și finanțele trec la PNL, iar justiția și ministerul proiectelor europene le ia PSD. Daca se va face și aici rocada, vor exista unele schimbări, Grindeanu va merge probabil la Cameră. Burduja s-ar transfera de la digitalizare la finanțe sau Klaus Iohannis îl va impune acolo pe Cosmin Marinescu, consilier prezidențial.

Va mai urca probabil în ierarhie pesedistul Marian Neacșu din poziția de secretar general al guvernului în poziția de vicepremier fără portofoliu. Omul de maximă încredere al lui Ciolacu ar urma să țină legătura cu teritoriul pe marile proiecte.

Singura necunoscută este dacă UDMR va pierde Ministerul Mediului care ar urma să ajungă la liberali drept compensație în cazul în care nu primesc transporturile de la pesediști. Dacă îl vor pierde sau nu, dacă rămân la guvernare sau nu, are zero importanță politică. Cel mai probabil, UDMR nu va pleca din Guvern, oricât de tare țipă acum.

PNL și PSD au suficiente voturi pentru a guverna împreună.

Cam așa arată acum fotografia momentului. În această imagine încremenită, marele perdant este PNL. Cu Nicolae Ciucă păstrat în Guvern în poziția de subaltern al lui Marcel Ciolacu, liberalii vor continua căderea în sondaje. Deja au ajuns al treilea partid, după AUR.

Ciucă, acest lider slab, lipsit de charismă și talent politic, vrea să fie desemnat și candidat la prezidențiale. Se va întâmpla rapid, până în toamnă. Din acel moment, nimeni nu-l va mai pune în discuție până la europarlamentarele din iunie 2024. După acest moment, s-ar putea să asistăm la frământări interne majore care pot merge până la scindarea PNL în două facțiuni, pro și anti-PSD.

Scorul obținut la prima confruntare reală cu electoratul va fi momentul adevărului pentru toate partidele. Atunci se vor stabili cu adevărat candidații la prezidențiale. Abia peste un an vom avea primul set de câștigători și perdanți, stabiliți prin vot. Ghilotina alegerilor va acționa și acum fără milă.

Pariul lui Marcel Ciolacu este că funcția de premier nu-i va afecta șansele la prezidențiale și că, dacă face o figură decentă la Palatul Victoria, va avea prima șansă la Cotroceni în 2024.

Dacă PSD se menține sus. iar PNL cade pe locul trei sau chiar patru după europarlamentare, cu atât mai bine. Interesul lui Ciolacu este ca AUR să crească, să se umfle și el să intre în turul doi la prezidențiale cu candidatul unui partid extremist, pericol pentru democrație.

Ajuns în acest punct, s-ar repeta scenariul Iliescu-Vadim din 2000, când a fost votat ”răul cel mai mic”. Astrele sunt aliniate ca PSD să aibă prima șansă, după 20 de ani, pentru a câștiga toată puterea în stat.

Pariul lui Ciolacu poate fi câștigător dacă nu va fi măturat de la guvernare de o criză economică majoră, de erori mari la guvernare, de aroganța pesedistă care se manifestă atunci când iau multă putere sau de o Lebădă Neagră, adică un eveniment neprevăzut și cu efecte distrugătoare pentru PSD. România n-a dus niciodată lipsă de Lebede Negre.

Într-o țară cu infrastructura praf, cu probleme sociale mari, cu o putere din umbră mereu imprevizibilă, nu se pune problema dacă Lebedele Negre vin, ci când își fac ele apariția?

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

49 comentarii

  1. Noi cu cine votăm ??? Nu există decât rele mari.

    • @Brian
      Poate cu aia care militeaza impotriva coruptiei, pt meritocratie si nu pt nepotism, pt justitie adevarata, nepolitizata etc.

    • @brian e foarte simplu, votezi cu USR, ca sa ai o opozitie cat mai puternica in parlament sa incurce legile cu dedicatie, si la presidentie tot cu USR ca sa poata controla legile nocive (sau macar sa incerce ca mai e si CCR care se pare ca e un stat in stat), si la primarie pentru ca primarii USR au dovedit ca transparenta trebuie sa fie un lucru normal si nu le e frica sa discute cu oamenii si deranjeaza mafiile, si la europarlamentare tot cu USR ca astia stiu macar o limba straina, nu sunt nici dancili nici daea

      DAR 70% din romani par sa nu inteleaga ca PSDNLUDMR e o ciuma, si ca vor face in continuare , dupa alegeri FIX ceea ce fac acum, adica FIX ce fac de 33 ani …. sau pur si simplu le plac ca : nu fac reforme, nu elimina pensiile speciale, nu iau bani din PNRR, angajeaza neamurile , mai multe sinecuri, se prefac ca taie din cheltuieli, se prefac ca nu mai angajeaza la stat, ca mai ard oameni prin spitale, ca isi subordoneaza justitia, ca mor oameni de nosocomiale in spitale, ca mor oameni in accidente rutiere, ca mor omanei din cauza incompetentei de la interne …. stii tu …chestii pe care mintile scrute le uita super repede, pana la urmatorul scandal fabricat

    • Si in USR este mancatorie mare….Votati REPER, o sa intre si Kovesi la un moment dat 👍🏼

    • Cu USR, singurul partid cinstit din Parlament.
      Nu votați REPER, fiindcă REPER nu intră în Parlament.

    • Pai votati REPER ca sa intre in Parlament!

      USR-ul deocamdata este acaparat de un grup de interes foarte ciudat!

    • USR-ul adevarat numai exista. Echipa Curaj a fost distrusa iar partidul acaparat de niste dubiosi, USR a ajuns un fel de PSD Albastru sub conducerea lui Ghinea! Ghinea un om periculos si parsiv !

    • O sa votez USR ,chiar daca nu il agreez pe Ghinea ,Barna (ala e comedie neagra,nu are nici o noima).Asta e, raul mai mic.

    • Eu votez REPER, USR-ul pentru mine pana nu pleaca cei de la conducere, nu mai exista.

    • Aur se bate cu Psd.

    • @Vlase
      Cum tipa antiuserismul din tine ! Comentariu dupa comentariu…!!!
      PS. Nu esti primul pesedist mascat de pe aici !

    • Ciolacu se straduieste cu destul talent sa creeze imaginea unui PSD „cu fata umana”.
      Daca ar reusi, ar pacali si mai multi alegatori, dar ar ramane, in fond, la fel de nociv.
      Eu voi vota cu USR, dar sper sa realizeze o alianta cu PMP si cu Forta Dreptei.
      USR este un partid alcatuit din oameni foarte destepti, curajosi, de buna credinta. Aliindu-se cu cele doua partide care USR ar putea sa invete din experienta acelora si sa capete mai multa abilitate politica.

  2. Ce-mi place asta: „Ghilotina alegerilor va acționa și acum fără milă.”

  3. Din finalul articolului reiese in mod evident ca singura speranta /sansa pt Romania ar fi aparitia la anu, a unei lebede negre care sa cuibareasca ceva timp la noi.
    PS.Desi, la cum arata astazi situatia, mi-e ca e nevoie de un stol ! :(((

  4. Unica sansa a PNL-ului de a nu disparea in negura istoriei este sa se inchida prin hotarire judecatoreasca iar actuala clica de ospatari, debarasori si picoli sa-si urmeze adevarata vocatie : sa aplice pentru circiumile de pe litoral caci acu-acu’ se deschide sezonul la mare. Definitiv si irevocabil.
    Odata petrecute acestea, partidul ar trebui reinfiintat de adevaratii oameni de dreapta, fara nici cel mai mic schelet in dulap. Munca grea, titanica dar nu imposibila.
    Altfel, cu tot regretul pentru un partid istoric care a contribuit decisiv la modernizarea tarii, mai bine duca-se.

  5. Avand in vedere…in ce tara traim, PNL o sa obtina un scor destul de bun cat sa fie la putere cu PSD si din 2024! AUR e clar ca nu vrea sa ajunga la putere cu PNL sau PSD!!!

    • Aici e buba. Dacă PNL nu se duce rău de tot în jos, înseamnă că încă mai prostesc mulți în tara asta. Practic, votând PNL, vei vota PSD

    • Bazinul PSD si PNL este imens…. din pacate

    • @dacialogan bazinul PSDPNLUDMR nu este imens, din fericire … din pacate imens e bazinul de alegatori inerti care-l asteapta pe Isus sa vina pe pamant si sa candideze, aia carora le pute oricare ca nu-s la fel de frumosi si destepti ca ei ,

    • O sa vina p-lea lui Hesus.Masa inerta ,tot masa inerta ramane.Frunze de salcam.

    • @AndreiB
      Daca ar veni Isus pe pamant PSD l-ar face din priviri sa candideze pt ei !

  6. Unica sansa a PNL-ului de a nu disparea in negura istoriei este sa se inchida prin hotarire judecatoreasca iar actuala clica de ospatari, debarasori si picoli sa-si urmeze adevarata vocatie : sa aplice pentru circiumile de pe litoral caci acu-acu’ se deschide sezonul la mare. Definitiv si irevocabil.
    Odata petrecute acestea, partidul ar trebui reinfiintat de adevaratii oameni de dreapta, fara nici cel mai mic schelet in dulap. Munca grea, titanica dar nu imposibila.
    Altfel, cu tot regretul pentru un partid istoric care a contribuit decisiv la modernizarea tarii, mai bine duca-se.

  7. Da, multe efecte pozitive a avut stabilitatea asta politică, se văd la tot pasul, pe când Bulgaria neguvernata a fost invadată de ruși și exclusă din NATO și UE!

  8. Unica sansa a PNL-ului de a nu disparea in negura istoriei este sa se inchida prin hotarire judecatoreasca
    iar actuala clica de ospatari, debarasori si picoli sa-si urmeze adevarata vocatie : sa aplice pentru circiumile
    de pe litoral caci acu-acu’ se deschide sezonul la mare. Definitiv si irevocabil.
    Odata petrecute acestea, partidul ar trebui reinfiintat de adevaratii oameni de dreapta, fara nici cel mai
    mic schelet in dulap. Munca grea, titanica dar nu imposibila.
    Altfel, cu tot regretul pentru un partid istoric care a contribuit decisiv la modernizarea tarii, mai bine duca-se.

  9. odata ce PSD va avea presidentia (SINGURUL ATU AL PNL, PE CARE TRADATORUL CALATOR L-A DISTRUS PENTRU TOTDEAUNA … strategu’ … ), impreuna cu UDMR pot guverna lejer chiar un guvern minoritar, sau PNL va primi cel mult niste firmituri gen cultura, sport … daca „ghilotina alegatorului” chiar va functiona asupra TRADARII PNL

    asa ca PNL ar trebui sa fie cel mai interesat ca USR sa ia si presidentia, si un procent cat mai mare sa poate suplini pierderea PNL, ca sa aiba posibilitatea de a juca la 2 capete

    • @ptl tu nu stii ce e aia democratie , creierul tau e prea mic sa inteleaga cat de esentiala e … si nu ma refer la „opozitia” aia facut de PeeeSeeeDeee si PeNaLi , care in creierul tau este, dar faptele o contrazic

      si e santaj cand e USR si zice ca nu voteaza o legea a hotie, si cand e PeNaLi sau UDeMeReu sau PEeeeSeeeDeee se cheama negocierea nu?

      cat despre incompetenta vedem FOARTEEE CLAR cine elimina PENSIILE SPECIALE in 30 de zile … impreuna cu ciolanu .. si cine nu poate face reforme pentru Romania ca sa ia bani GRATIS de la UE

    • @ptl … cat de esentiala e opozitia …

  10. Până și bulgarii s-au deșteptat și își pun premier pe Mariya Gabriel, comisar cu mare influență la UE.

  11. De cand am dreot de vot am votat intotdeauna corect , cu râul cel mai mic. deci da l-am votat pe iliescu in 2000 dperiat fiind de alternativă. Nu am sa mai fac insâ această greseala. Daca va exista o finală prezidentială „preparată” intre psd și aur, nu voi vota niciodatâ candidatul psd ului. Dar voi vota si nu nu imi voi anula votul. Aviz „strategilor” din umbră de a nu se juca cu focul

  12. Mi-aș dori și în firma pentru care lucrez o rotativă de genul ăsta.

  13. Explică ce vrei să spui, slugoi PNList ce ești. Sau doar aberezi, ca de obicei.

  14. USR e deja ingropat, are si parastase facute dupa oranduire . Partidul spagii la proiect nu in plic , halal corectitudine. Se vrea schimbata spaga in cash , cu cea pe proiect , deh gulere albe, alta viziune . Cam tot ce e pe proiect e aceeasi zeciuiala , dar i se spune consultanta. Altii ar zice operatiune de printare si indosariere .

  15. Bună analiză, o singură scăpare: nu iei în calcul ”factorul Geoană” când vorbești de candidatura la prezidențiale a lui Ciolacu….

  16. Ma pis pe tine si pe USR, troll borat in solda corjptilor si a tradatorilo AUR-PSD !

  17. Eu unul nu as miza ca in PNL nu vor avea loc framintari interne dupa plecarea dlui.Ciuca din functia de prim ministru,framantari care se vor accentua in timp si vor crea un pol in jurul lui Ilie Bolojan,care va scinda factual partidul,caci altfel,daca nu se trezeste la timp, PNL e condamnat la pieire.Nu as spune ca se repeta la prezidentiale finala din 2000,totul depinde de notorietatea unui candidat comun al dreptei(atata cat a mai ramas din drepta autentica).

  18. Aoleu, vine prietenul lui Dragnea la guvernare? Va mai pleca din functia aia, oare?

  19. Eu as zice ca PNL-ul de azi are doar numele. In esenta el e fostul PD a lui Basescu. Uitati-va la figurile de la varf: Bode, Flutur, Turcanu, Falca, etc. Toti fosti PD-isti. Cine mai e din PNL-ul vechi? Alina Gorghiu? 🙂

  20. La ce PNL-u visezi, PNL-ul numai exista la vonducere este Partidul lui Iliescu cu partidul lui Petre Roman, adica FSN, partid plin de comunisti se c u risti, care jefuieste Romania de 35 de ani si distrug poporul Roman 👍🏼

  21. Hahaahaaa…PSDNL nu fac decât să își pună bombonele pe colivă, în timp ce USR se pregătește să le arate cum se pune cireșica pe tort.

  22. Dupa plecarea dlui Ciuca din pozitia de prim ministru PNL nu va mai avea practic nicio putere si primarii si presedintii lor de consilii judetene nu stiu cat vor fi multumiti de acest lucru,bașca multi parlamentari.

  23. l-am votat pe TRADATORUL MUHANIS 6.5 milioane pentru ca promis ca nu e cu PeeeeSeeeeDeeee
    Motreanu, Sighiartău, Bolojan și alții. AU VOTAT CU 2 MAINI ALIANTA CU PEEEESEEEDDEEEE

  24. @G4media e gresit sa folosim combinatia „Președintele Klaus Iohannis ” mai corect e CALATORUL Klaus Iohannis sau TRADATORUL a 6.5 MILIOANE ROMANI Klaus Iohannis

  25. Când vorbesc de rele mari, mă refer la faptul aritmetic, că 73 % din intregul parlament ( deputați + senatori ) este dominat de psd, pnl, aur și udmr. Actuala coaliție are o majoritate lejeră de 64 %.
    O paranteză lungă : ( Nu mă preocupă de loc soarta liberalilor, de la bun început era un partid prin procură, care și-a tras seva din prestația partidului liberal de la începutul secolului XX. În cuget și simțiri, dar mai ales ca apucături era destinat să devină un aliat, apoi o anexă a psd, fapt ce îi va aduce probabil înceata dispariție, prin absorbția în psd a politicienilor cu istincte de supraviețuire puternice.)

    Te apucă deznădejdea cu o asemenea structură politică, după 33 ani folosiți așa cum știm. Am să ilustrez cu un singur exemplu, cum au fost folosiți acești ani, sub aspectul infrastructurii rutiere :
    România se află pe locul 20 în ce privește lungimea autostrăzilor din Europa, cu cca 1000 km autostrăzi. Ce este mai grav, că se află în vecinătatea unor state mici, care, evident nu au obiectiv nevoie decât de 1000-1300 km autostrăzi. Adunând patru din statele învecinate, care să dea suprafața României ( Danemarca, Cehia, Croația și Irlanda ) aceste state au împreună peste 4600 km de autostrăzi. Cu alte cuvinte, România pur și simplu nu a luat parte timp de 30 de ani în modernizarea infrastructurii rutiere ( să uităm cu blândețe de căi ferate ) factor care este eliminator în cazul marilor investiții străine.
    Am dat acest exemplu, deoarece postul de ministru al transporturile are, se pare o miză importantă ( a cărei esență îmi pare a fi un mister )

  26. Cu toate acestea nu suntem ( încă ) – din punctul de vedere al raportului de forțe politice – în situația Ungariei. Acolo, opoziția foarte firavă, multicoloră și plină de rivalități și-a pus de multe ori intrebarea retorică dacă mai are rost să participe la munca parlamentară, validând prin prezență regimul lui Orban.
    În situația unei opoziții slabe se pune intrebarea : în ce mod trebuie să faci politică ca să contezi și să devii vizibil. Intrebare pe care ar trebui să și-o pună poate și opoziția română, responsabilă din punct de vedere politic. Poți să critici, să arăți cu degetul, să verifici fapte și afirmații ( un fact checking absolut necesar în zilele noastre pline de dezinformări și minciuni ) sau să vii cu alternativele tale de soluții la politica guvernului, dublând, din umbră guvernul. Vorbesc de responsabili, deoarece deocamdată, ”comportamentul” lui aur nu este un act politic responsabil, nici benefic, nici matur, iar ca stil este incalificabil.

  27. Eu cred ca anul viitor pana si Nicusor Dan isi va dori sa nu fie sustinut de PNL ca sa nu-si reduca din sanse…

  28. Adică sa strice cuiburile de …….?!