Cum va cheltui România cei 30,4 miliarde de euro de la UE pentru redresarea economiei: Parlamentul European cere creșterea avansurilor pentru statele membre și finanțarea unor cheltuieli deja făcute în pandemie
Proiectul de raport al Parlamentului European privind Mecanismului de Reziliență și Redresare, din care România ar urma să primească 30,4 miliarde de euro, prevede câteva modificări semnificative față de modul în care a fost stabilit de Consiliul European.
Proiectul legislativ, pentru care Siegfried Mureșan este coraportor al Parlamentului European, stabilește domeniile prioritare pe care țările europene le vor putea finanța prin intermediul Mecanismului de Reziliență și Redresare în valoare totală de 672,5 miliarde de euro (dintre care 312,5 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile și 360 de miliarde de euro credite în condiții avantajoase), din care România ar urma să primească 30,4 miliarde euro (granturi nerambursabile de 13,7 miliarde euro și împrumuturi 16,6 miliarde euro).
Proiectul de raport prevede câteva modificări semnificative, a anunțat Siegfried Mureșan întrun comunicat de presă:
- Prefinanțarea, adică avansul pe care țările europene îl vor primi din fondurile nerambursabile cuprinse în acest mecanism, să crească la 20% din suma totală nerambursabilă, față de 10% cât a fost propus inițială.
- Țările europene să poată deconta din fondurile acestui mecanism și cheltuielile cu măsurile de redresare economică implementate deja anul acesta, începând cu data de 1 februarie 2020, în contextul crizei COVID-19, și care respectă criteriile stabilite în mecanism. Spre exemplu, este foarte posibil ca măsurile luate pentru consolidarea sistemului medical de către Guvernul României să fie eligibile pentru decontarea din acest mecanism.
- Mecanismul nu va putea finanța proiecte care fac parte din planurile strategice ale țărilor din afara Uniunii Europene și care afectează din punct de vedere strategic sau economic Uniunea Europeană. ”Nu vrem ca la fondurile din acest mecanism să aibă acces țări terțe care vor să profite de situația economică actuală a Uniunii”, a spus Mureșan. În acest caz, din fondurile UE nu vor putea fi finanțate marile proiecte de infrastructură ale Chinei în zona Europei Centrale și de Est
- Fondurile europene alocate prin acest mecanism să fie condiționate de respectarea statului de drept. ”Orice guvern din Uniunea Europeană care va ataca statul de drept și valorile democratice europene trebuie să știe că va avea fondurile europene suspendate”, a mai spus Siegfried Mureșan.
Proiectul de raport legislativ, coordonat de Siegfried Mureșan din partea Grupului PPE, împreună cu alți doi coraportori, Dragoș Pîslaru de la Grupul RENEW, respectiv, Eider Gardiazabal Rubial de la Grupul Socialiștilor Europeni, urmează să fie dezbătut și votat în Parlamentul European.
Conform calendarului de adoptare, proiectul de raport a fost deschis acum pentru amendamente din partea tuturor membrilor Parlamentului European. Obiectivul este ca, la jumătatea lunii octombrie, proiectul de raport să fie adoptat în comisiile de specialitate (Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare).
După votul din comisii, proiectul urmează a fi adoptat de plenul Parlamentului European, cel mai probabil la începutul lunii noiembrie. După adoptarea raportului din plen, urmează negocierile finale dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, cu obiectivul clar ca acest mecanism să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.
Foto: Siegfried Mureșan / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii