G4Media.ro

Cum va funcționa sistemul de garanție-returnare: Consumatorii vor primii 50 de bani…

Sursa Foto: Pexels

Cum va funcționa sistemul de garanție-returnare: Consumatorii vor primii 50 de bani pe doză / Firmele trebuie să se înscrie în sistem până la sfârșitul lunii februarie /  Compania ReturRO  va fi formată din reprezentanţii producătorilor, reprezentanţii comercianţilor mari, mici /  Statul intră cu 20% în companie

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este, astăzi, aşa cum şi l-au dorit partenerii noştri, respectiv producătorii şi retailerii, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de specialitate, transmite Agerpres.

  • Update: Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment, la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului, potrivit Agerpres.

„SGR-ul este un proiect care a început acum vreo trei ani. Este un proiect generat de producătorii de băuturi care au venit cu un studiu, au prezentat ministerului această iniţiativă, această propunere. Ministerul a început negocierile, discuţiile pe formatul inovativ care reglementează Sistemul de Garanţie – Returnare şi pot spune că, astăzi, sistemul este aşa cum şi l-au dorit partenerii noştri, producătorii şi retailerii.

Cea mai importantă solicitare venită din mediul privat a fost ca acest sistem să fie gestionat de mediul privat, nu statul să fie cel care administrează sistemul SGR, ci să lăsăm profesioniştii să se ocupe de această problemă. Motiv pentru care Hotărârea de Guvern spune că ReturRO sau compania care, până la urmă, a fost câştigătoarea acestei licitaţii, trebuie să fie formată din reprezentanţii producătorilor, reprezentanţii comercianţilor mari, mici, cum se organizează, respectiv statul care intră cu 20% în această companie.

Anul trecut, în august, a avut loc desemnarea acestei companii în mod oficial, moment în care am putut începe, practic, implementarea proiectului. Astăzi, această companie este în stadiul în care a anunţat colectarea tuturor informaţiilor printr-un sistem informatic cu privire la toţi producătorii şi toţi retailerii care activează pe piaţa unde se produc şi se pun în vânzare produse ambalate pe sticle PET şi aluminiu între 0,1 şi 3 litri”, a afirmat Tanczos.

Ministrul a subliniat faptul că toţi comercianţii şi producătorii de ambalaje trebuie să se înscrie în SGR până la finele lunii februarie a acestui an, în caz contrar amenda aplicată fiind cuprinsă 20.000 şi 40.000 de lei.

„Sistemul este funcţional. Sunt deja firme care s-au înscris, iar până la sfârşitul lunii februarie trebuie să se înscrie toate firmele producătoare şi toţi comercianţi din acest sistem, în caz contrar sunt pasibili de amendă. Amenda este între 20.000 şi 40.000 de lei pentru fiecare companie care pune astfel de produse pe piaţă şi nu se înscrie în sistemul informatic şi fiecare comerciant care vinde direct către consumatori asemenea bunuri şi nu se înscrie în sistemul informatic.

Ulterior sau în paralel, compania ReturRo trebuie să construiască centrele logistice, trebuie să găsească soluţia de colectare de la fiecare comerciant a ambalajelor care au fost aduse înapoi de consumatori şi să gestioneze resursele financiare pentru serviciile prestate, respectiv pentru a returna garanţiile colectate de la producători şi plătite mai departe către vânzătorii care, la rândul lor, le dau consumatorilor pe fiecare doză câte 50 de bani.

Este un sistem foarte complex, care se construieşte greu. În toate ţările a durat acest proces. Eu sunt convins că această companie este în stare să îndeplinească toate obligaţie până la sfârşitul lunii noiembrie şi după aceea să înceapă recuperarea ambalajelor de pe piaţă. Va trebui să ajungem prin acest sistem SGR la o rată de recuperare de peste 90% a acestor ambalaje”, a menţionat oficialul.

Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

Pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunţa că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu un procent de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona SGR, şi a subliniat faptul că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România.

Compania RetuRO Sistem Garanţie-Returnare a devenit administratorul sistemului de garanţie-returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august 2022.

O nouă ediţie a Conferinţelor CursdeGuvernare (CDG) are loc, joi, sub titlul „Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanţie-Returnare la reciclarea materialelor din industrie”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Acesta e un lucru bun, dar rezolvă numai 50% din problemă: colectarea. Cum rămâne cu reciclarea, că noi, spre deosebire de Germania, suntem prea săraci să trimitem PETurile în China sau Malaezia. Singura variantă pe care o putem copia de la nemți e să le trimitem în România, dar măcar să le ținem pe toate la un loc, să nu le acoperim cu pământ, cum am mai făcut.

  2. Alta șpagă a lipitorilor de afișe PSD PDL! Noi suferim, alți bani, boierii fanarioți erau copii fata de ăștia!

    • Nu platesti in plus! 0.50 ROn per per/doza sunt recuperabili la returnare. Nu te opreste nimic sa duci si acum dozele/pet-urile goale la automatele de la Kaufland. Doar sa vrei!

  3. Imi spune si mie, ne spune si noua cineva daca e ceva ce se recileaza in Romania ? Eu am convingerea ca nu ! Cred ca simulam de 20 de ani ca face asta !
    Eu fac ce trebuie cu gunoiul meu de cam 10 ani cu convingerea ca arderea lor se face in conditii mai bune pentru ”intreprinzatori”…….
    Cred ca mintim de ne rupem la UE si pe unde mai e nevoie dar m-as bucura sa ma contrazica cineva privind finalitatea, scopul -de fapt- al colectarii !!!!!!!!!!!!!

  4. Grija lor e sa puna amenzi cat casa,nesabuite,sa-i sperie,pentru ca pana la urmă micii agenti economici sa renunte la afacere.20000 lei amenda minimă e mai aspra si decat o sanctiune penală.Ii durea neuronu daca stabilea cuantumul amenzii in raport cu cifra de afaceri,pentru ca aceast minim este cat veniturile lunare ale unei pravalii de bloc.