G4Media.ro

Cum va plăti Moldova gazul rusesc în ruble? Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban:…

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Sursa/Moldovagaz Facebook

Cum va plăti Moldova gazul rusesc în ruble? Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban: „Ne e mai ușor să plătim în dolari și euro. Din Republica Moldova este puțin probabil că putem cumpăra un astfel de volum mare de ruble rusești”

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat joi pentru G4Media.ro că Gazprom nu a cerut Moldovagaz să plătească pentru gazul furnizat în ruble rusești.

„În acest moment, noi plătim gazele în dolari americani. Avem opțiunea de a plăti în dolari, euro și ruble rusești. Evident că este că ne este mai ușor să plătim în dolari și euro”, a declarat Ceban.

Directorul Moldovagaz a mai spus că ar fi și foarte problematic să găsească pe piața valutară din Republica Moldova un volum atât de mare de monedă rusească.

„În acest moment, noi plătim gazele în dolari americani. Avem opțiunea de a plăti în dolari, euro și ruble rusești. Evident că este că ne este mai ușor să plătim în dolari și euro. Din Republica Moldova este puțin probabil că putem cumpăra un astfel de volum mare de ruble. Am putea comanda ruble prin Banca Centrală. Dar pe piața moldovenească nu sunt atât de multe ruble. Dar nu avem o astfel de cerință de la Gazprom deocamdată,” a explicat Vadim Ceban pentru G4Media.ro.

Anterior, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Republica Moldova nu se află pe lista țărilor „neprietenoase”. Autoritățile de la Chișinău se așteaptă ca prețul gazelor să crească pentru luna aprilie, chiar și la sume ce pot depăși 1.000 de dolari pe mia de metri cubi.

Gazprom deține pachetul de control al Modovagaz. Acțiunile sale plus cele pe care pe are în administrare de la Tiraspolgaz îi oferă o cotă de circa aproape 65%, în timp ce Ministerul Economiei din Republica Moldova este acționar majoritate cu 35%.

Președintele rus Vladimir Putin a decis, miercurea trecută, să transfere plățile pentru gazele naturale furnizate țărilor „neprietenoase” în ruble. El a declarat acest lucru la o întâlnire cu membrii guvernului, potrivit site-ului Kremlinului.

„Atât Statele Unite ale Americii, cât și UE au declarat, în principiu, o încălcare reală a obligațiilor lor față de Rusia […] În acest sens, nu are sens ca noi să furnizăm bunurile noastre către Uniunea Europeană, Statele Unite și să primim plata în dolari, euro și o serie de alte valute. Cumpărătorii de gaze rusești vor trebui să cumpere ruble pe piața valutară internă a Rusie”, a relatat portalul Meduza.io.

Putin a dat Băncii Centrale Ruse și oficialilor guvernamentali o săptămână la dispoziție pentru a găsi o modalitate de a transfera plata în ruble pentru gazul pe care Rusia în furnizează în Europa.

În același timp, președintele a menționat că Rusia va continua să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele, prețurile și principiile de stabilire a prețurilor stabilite în contractele anterioare.

Una dintre măsurile de sancțiuni impuse Rusiei de către Occident din cauza invaziei Ucrainei a fost înghețarea rezervelor rusești de aur și valută stocate în străinătate. Din această cauză, Rusia a pierdut accesul la aproape jumătate din rezervele sale. Anterior, Vladimir Putin le-a permis cetățenilor, companiilor și statului însuși să plătească în ruble datorii mari către creditorii din țări „neprietenoase”.

Foto: Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Sursa/Moldovagaz Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Vand ruble-apelati Traian Basescu

  2. Majoritatea rusilor nu stiu bea ici vin, beau niste posirci dulcege. Cat timp Republica Moldova a exportat vin in Rusia aveau vinuri oribile, numai dulcegarii de ka care iti crapa capul de durere a doua zi. De cand au inceput sa exporte pe piata europeana au vimuri bune.

  3. Vând ruble rusesti

  4. Daca-ti mai aduci aminte, a fost acum cativa ani o stire precum Rusia a interzis importul de vin moldovenesc, din motive… inventate – nici nu mai are rost sa dezbatem motivele Rusiei.
    Lucrul asta s-a intamplat fix cand s-a schimbat conducerea Moldovei si ea a devenit mai pro-vest. Dar asta e doar o coincidenta, evident.

  5. Rusii le-au facut un bine cand au interzis exportul de vin. In loc sa il trimita in Rusia pe 2 bani il exporta in UE la preturi mult mai mari. Bravo lor.
    PS: la inceput ocoleau interdictia exportand in Transnistria si ei il vindeau in Rusia, dar acum gasesti vin moldovenesc in Romania si alte tari UE, de ce sa le vanda rusilor ieftin cand pot sa il dea mai scump in UE.?