Cum vede un jurnalist elvețian România aflată la cârma UE: Corupția ca strategie pentru abordarea vieții de zi cu zi/ De la OUG 13, România s-a întors în trecut
Corespondentul pentru Europa de Est al postului de televiziune elvețian SRF face o radiografie dură a situației politice și sociale din România, țară care a preluat de la 1 ianuarie președinția UE. Intervievat de postul de postul de radio elvețian SRF 4 News, jurnalistul Peter Balzli subliniază că, în România, corupția este un fenomen care nu poate fi stăpânit, că toate domeniile sunt afectate, deși notează că s-au făcut multe în ultimii ani. Cum văd jurnaliștii elvețieni România la începutul președinției UE? Redăm mai jos cele mai importante observații din interviul acordat de Peter Balzli pentru postul elvețian de radio:
- Țara e în criză politică și economia e înghițită de corupție. Mulți se întreabă dacă România va face față. Cetățenii români se mândresc că preiau conducerea UE. Opoziția acuză că un guvern corupt nu poate reprezenta cu demnitate țara. În istoria UE nu s-a întâlnit o situație similară. Există un război deschis între Președintele Klaus Werner Iohannis și Guvern.
- În schimb, viața de zi cu zi a oamenilor este alta – salarii mici și costuri de viața ridicate. Oamenii au două-trei joburi pentru a face față cheltuielilor. Oamenii sunt îngrijorați că se distruge statul de drept.
- București e un oraș sigur și înainte de Crăciun era foarte împodobit cu luminițe. Diferențele dintre orașe sunt foarte mari. Am trecut prin orășelul Copșa Mică și am crezut că am intrat într-un film horror. Totuși la 50 km distanta sunt Sighișoara și Sibiu care arata de parca ar fi din povești.
- Din păcate corupția nu poate fi stăpânită. UE vorbește în cazul ăsta de cultura corupției. Toate domeniile de activitate sunt afectate. Politiști, judecători, doctori și profesorii de bacalaureat sunt corupți și primesc bani.
- De exemplu, fostul ministru de finanțe Remeș a primit șpagă cârnați și țuică. Corupția e o chestiune veche de decenii. Românii văd corupția ca o strategie de supraviețuire în viața de zi cu zi. În ultimii ani s-au făcut foarte multe pentru combaterea fenomenului. De fapt mai precis până în 2017 când guvernul a venit cu OUG13. Atunci România s-a întors în trecut. UE a făcut enorm de puțin. E îngrijorător că nu se aude vocea Bruxelles-ului.
Corespondentul postului elvețian de televiziune notează că ”Romania se află în al 12-lea ceas” și că liderul PSD, Liviu Dragnea ”este cu un picior în pușcărie” fiind acuzat de furt din banii UE. Jurnalistul elvețian a menționat și faptul că societatea civilă este activă, exemplificând cu protestul din 10 august când au avut loc violențe împotriva oamenilor.
Președintele Klaus Iohannis este văzut drept ”integru” și că ”luptă împotriva corupției”, dar menționează că opoziția prezintă puțină unitate. Corespondentul notează că guvernul se bucură de susținerea decisivă a maghiarilor, minoritate care primește la schimb ”mai multă autonomie”.
Jurnalistul se întreabă în mod firesc cine mai are interes de a investi într-o astfel de țară? Răspunsul este: surprinzător, foarte mulți, și constată că în România există numeroase investiții elvețiene. Corespondentul postului SRF notează și faptul că la Cluj este o școală de medicină solidă, unde studiază circa 70-80 de studenți elvețieni.
În privința perspectivelor la președinția UE, jurnalistul elvețian concluzionează: ”În cel mai bun caz, Klaus Iohannis salvează președinția UE. În cel mai rău caz se distruge imaginea țării prin eliminarea democrației și a statului de drept”.
Ascultă aici dialogul integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii