Cum verifici dacă maşina nu a fost furată: Cinci ponturi la achiziționarea unui autoturism second hand (parteneriat)
Cu toţii ştim că achiziţionarea unei maşini este un moment special în vieţile noastre, mai ales dacă preţul este scăzut iar avantajele sunt numeroase. Să presupunem că am găsit pe piaţa second-hand o ofertă de nerefuzat cu un autoturism ce pare în regulă estetic şi tehnic. Maşina are o singură cheie, iar vânzătorul refuză să se prezinte la R.A.R. Acestea ar putea fi indiciile unui furt.
În continuare, vă vom prezenta 5 aspecte importante de observat în verificarea unei maşini furate şi nu numai.
1. Urme de uzură suspecte
Odată cu trecerea timpului, vor apărea anumite zgârieturi în jurul mânerelor de la portiere sau pe lângă încuietori (dacă maşina nu este dotată cu închidere centralizată). De asemenea, unele semne fine în jurul contactului pot fi datorate uzurii îndelungate şi sunt mai pronunţate în funcţie de vârstă.
Totuşi, unele semne ar trebui să ne dea de gândit, mai ales dacă maşina este relativ nouă şi bine echipată. Printre acestea menţionăm:
- Zgârieturi adânci în apropierea geamurilor (sau un singur geam proaspăt schimbat fără motiv);
- Încuietori uzate aparent prematur;
- Contactul este uzat şi moale sau este schimbat recent;
- Urme de uzură dedesubtul volanului;
- Diverse erori în bord sau o pornire defectuoasă;
- Autoturismul are o singură cheie sau doar una dintre cele două funcţionează.
2. Verificarea identităţii
Anumiţi vânzători pot fi “timizi” în furnizarea datelor personale sau ale maşinii. Nu cumpăraţi o maşină de la cineva care se prezintă exclusiv cu prenumele şi ezită să vă arate o carte de identitate. Dacă sunteţi siguri că vă doriţi maşina, asiguraţi-vă că obţineţi cât mai multe informaţii din partea vânzătorului şi că acesta este de bună credinţă.
Nu este de ajuns că maşina “nu bate, nu troncăne” şi este pregătită să ruleze prin ţară în lung şi-n lat. Unii “samsari” vă vor distrage atenţia prin diverse metode, însă trebuie să rămâneţi concentraţi pe lucrurile esenţiale. Vă prezentăm câteva elemente la care să fiţi atenţi în momentul prezentării automobilului:
- Numele persoanei ce vinde autovehiculul coincide cu cel din talon sau documentul de cumpărare din străinătate. În cazul în care altcineva se ocupă de vânzare, solicitaţi persoanei respective să vă permită contactarea proprietarului de drept;
- Actele sunt complete şi corecte (maşina nu a fost radiată în ţara de origine);
- Datele din documentaţie reprezintă întocmai bunul în cauză;
- Seriile coincid, nu prezintă ştersături sau modificări şi nu sunt absente.
3. Atitudinea vânzătorului
Există vânzători de autoturisme care într-adevăr se grăbesc pentru că au o urgenţă personală sau îşi doresc să plece din ţară. Din păcate, aceste scuze pot fi folosite şi pentru a obţine cât mai repede o sumă de bani contra unui bun ce nu le aparţine de drept. Un alt sfat pe care vi-l oferim în cazul unei “tranzacţii-fulger” este să vă prezentaţi cu autovehiculul la o secţie de poliţie.
Dacă persoana care vinde se grăbeşte fără vreun motiv ascuns, va fi de acord cu această sugestie şi astfel puteţi fi liniştiţi în legătură cu obţinerea certificatului de autenticitate din partea R.A.R. Poliţia are acces la bazele de date internaţionale şi un răspuns pozitiv din partea acestora vă poate garanta siguranţa achiziţiei.
O altă variantă este să vă oferiţi să plătiţi tarifele necesare obţinerii certificatului. Dacă rezultatele obţinute la R.A.R sunt în regulă, puteţi achita autoturismul. Nu plătiţi o maşină fără certificat de autenticitate deoarece în cazul unei maşini furate, aceasta vă va fi confiscată de către poliţie (şi implicit veţi pierde banii). În cazuri mai grave este posibil să fiţi implicaţi şi în ancheta furtului.
4. Verificarea la distanţă
Piaţa de maşini SH este variată şi în majoritatea cazurilor va trebui să faceţi un drum până în locaţia în care se află vehiculul potrivit. Din fericire, pentru verificările preliminare nu este nevoie să vă deplasaţi, informaţiile necesare fiind disponibile online.
Este suficient să solicitaţi seria de şasiu (VIN-ul) autoturismului, de preferinţă cea scrisă direct pe maşină, confirmată de documentaţie. Apoi, o puteţi scrie pe website-ul carvertical.com. Platforma are acces la bazele de date internaţionale şi vă va putea informa dacă maşina a fost furată, folosită drept taxi sau a aparţinut unei firme de închirieri auto. Aici veţi primi un raport şi istoric detaliat al maşinii dar şi diverse informaţii legate de mententanţă, rechemări în service şi defecţiuni comune specifice modelului.
Această metodă este cea mai la îndemână când vine vorba de verificarea unei maşini şi elimină suspiciunile legate de furt sau daune, scutind astfel deplasări inutile sau neplăceri ulterioare.
5. Veridicitatea preţului
Deşi nu este o regulă generală, numeroase autovehicule de lux sunt obiecte ale unui furt deoarece acestea aduc foarte mulţi bani celor care le vând. Astfel, dacă găsiţi de exemplu un Audi Q7 din 2018 la 25.000 de euro sau un Mercedes S-Class din 2015 la 20.000 de euro, suspiciunile ar trebui să apară. Maşina poate avea daune ascunse sau declarate, kilometri foarte mulţi sau poate fi furată. Indiferent de modelul pe care vi-l doriţi, asiguraţi-vă că plătiţi un preţ corect, în acord cu tendinţele pieţei.
Maşinile cumpărate frecvent nu sunt nici ele lipsite de riscuri. Conform statisticilor DRPCIV şi IGPR, în topul maşinilor furate se află Dacia, Volkswagen şi BMW.
De exemplu, în 2017 s-au înregistrat furturi în cazul a mai mult de 450 de autovehicule Dacia şi 150 de Volkswagen-uri. Nici statisticile recente nu sunt mult mai promiţătoare, în ţară fiind descoperite numeroase autovehicule furate din străinătate, unele cu valori de peste 100.000 de euro.
Aşadar, recomandarea este să cumpăraţi responsabil, verificând maşina pe care v-o doriţi, dar şi onestitatea persoanei de la care o achiziţionaţi. Fiţi atenţi la micile suspiciuni care pot ascunde probleme mari şi informaţi-vă prin intermediul tuturor mijloacelor care vă stau la dispoziţie înainte de a întreprinde o tranzacţie.
Nota: Articol susținut de CarVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.