Cum verifici dacă mașina second hand pe care vrei să o cumperi nu este furată?
Deși este o practică destul de rar întâlnită, există o probabilitate de a fi înșelați cu un autoturism furat, mai ales dacă discutăm despre mașini scumpe, acestea fiind mai predispuse și dezirabile grupurilor infracționale datorită valorii mari de vânzare. Din fericire pentru clienți, aceștia pot afla cu ușurință dacă mașina este furată, prin intermediul unui decodor VIN (Vehicle Identification Number).
În continuare vom prezenta o serie de sfaturi și indicii care ar putea dezvălui statutul legal al autoturismului de care sunteți interesați.
1. Verificați online istoricul mașinii cu ajutorul seriei de șasiu. Cea mai facilă metodă de a afla date importante despre un autovehicul este analizarea seriei de șasiu într-un decodor VIN online, precum cel oferit de carVertical. Aici veți obține informații despre daunele suferite (și prețuri estimative de reparație), kilometrajul înregistrat oficial, date tehnice (listă de echipamente opționale, motorizare, ș.a.), dar și statutul legal al mașinii, cu precădere existența acesteia în baza de date a vehiculelor furate.
(Regăsim aici un fragment dintr-un raport de verificare în care s-a constatat furtul unui autoturism din Regatul Unit).
2. Verificați toate locurile în care este afișată seria de caroserie. O practică a infractorilor care se ocupă cu vânzarea de autovehicule furate este aceea de a modifica seria de șasiu a mașinii astfel încât să fie identică cu una care aparține unei mașini fără probleme. Vorbim, practic, de înlocuirea „istoricului” unei mașini furate în scopul ascunderii unei infracțiuni. Seria de șasiu este relativ ușor de schimbat în unele locuri, însă există elemente în care aceasta este ștanțată.
Astfel, dacă observați orice neconcordanță a cifrelor și literelor între două sau mai multe elemente de caroserie (acestea nu se potrivesc sau prezintă ștersături), încercați să aflați cât mai multe detalii din partea vânzătorului. Nu orice urmă de uzură poate fi considerată o tentativă de falsificare a seriei de șasiu, însă trebuie să aflați care este cauza sau explicația vânzătorului despre aceasta.
Cele mai frecvente locuri unde veți regăsi seria de șasiu sunt:
- în documentele mașinii (certificat de înmatriculare, poliță RCA, etc);
- în partea inferioară a parbrizului, pe partea șoferului;
- în partea inferioară a stâlpului B, pe partea șoferului;
- în marginea portierei șoferului;
- sub mochetă, în partea șoferului sau a pasagerului;
- sub mocheta portbagajului;
- în vecinătatea carenajului din spatele roții din partea dreapta față;
- pe peretele ignifug;
- pe unul dintre lonjeroane;
- pe blocul motor;
- în apropierea suportului pentru radiator.
3. Inspectați orice semne de intrare prin efracție sau pornire forțată. În cazul furturilor mai puțin elaborate, este posibil ca hoțul să fi avut nevoie să spargă un geam, să forțeze o yală sau să încerce pornirea mașinii prin metode neobișnuite.
Verificați cu atenție marcajele din baza suprafețelor vitrate ale mașinii și aflați detalii despre orice neconcordanță de ani sau producător. Pe de o parte, este un lucru obișnuit ca parbrizul să fie schimbat din cauza uzurii, însă un geam lateral cu altă dată de fabricație față de restul mașinii poate fi inclusiv indiciul unui furt sau unui act de vandalism.
De asemenea, zgârieturi adânci, un strat de vopsea neuniform sau chit în apropierea yalelor, un contact recent înlocuit fără documentația unei reprezentanțe sau un motiv plauzibil ori nefuncționarea uneia dintre cele două chei sunt semne ale unui posibil furt.
4. Fiți circumspecți în cazul ofertelor „de nerefuzat”. În lumea autovehiculelor second-hand, orice „chilipir” poate deveni rapid o problemă financiară și dacă vorbim despre o mașină furată, aceasta va fi confiscată de către autorități în momentul prezentării la R.A.R.
Dacă urmăriți achiziționarea unui model anume, ați observat un „preț al pieței” și descoperiți un anunț suspect de ieftin (30%-40% mai ieftin decât ar fi normal pentru starea, anul de fabricație, dotările sau kilometrajul mașinii), posibilitatea ca aceasta să aibă probleme este una foarte ridicată.
Nu cădeți în plasa comercianților care vor să scape cât mai repede de mașina aflată la vânzare, mai ales dacă aceasta este listată la un preț neverosimil. Acest tip de vânzător urmărește un profit rapid și ușor, folosindu-se de orice mijloace îi stau la dispoziție, de la frauda de kilometraj și până la vânzarea unui vehicul furat.
5. Fiți mai precauți în cazul mașinilor „de lux”. Orice autovehicul second-hand listat la vânzare poate ascunde unele defecte sau fraude, cea mai comună fiind modificarea kilometrajului.
Totuși, posibilitatea ca o mașină populară și relativ ieftină să fie furată este una redusă, riscurile la care s-ar supune infractorii fiind prea mari în raport cu profitul potențial. În cazul modelelor scumpe (de la 40.000 € în sus), probabilitatea furtului crește, însă nu exponențial.
De obicei, o persoană care își dorește achiziționarea unei mașini mai scumpe va apela la serviciile unui dealer autorizat sau o reprezentanță auto – ambele fiind entități juridice credibile, cu răspundere civilă.
În cazul vânzătorilor privați (cu precădere cei care se ocupă cu comerțul auto), tranzacția trebuie abordată cu o mai mare doză de precauție, existând un risc oarecum crescut nu numai pentru posibilitatea unui furt, ci mai ales fraudarea kilometrajului sau ascunderea unor incidente.
În concluzie, deși în România cazurile de mașini furate sunt rare, întotdeauna este indicat să analizați cât mai în detaliu autovehiculul pe care doriți să-l cumpărați. O perspectivă critică în momentul achiziției este un bun instrument pentru a obține o reducere de preț dar și pentru a vă feri de mașinile cu probleme, fie ele mecanice, estetice sau legale.
Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii