Cum vor candidații progresiști la Casa Albă să taxeze miliardarii și cum răspund aceștia. Ce este #TwoCentWealthTax
Planul senatoarei Elizabeth Warren, una dintre candidatele democraților pentru Casa Albă în 2020, de a impune o taxă miliardarilor americani a stârnit reacții diverse printre aceștia, unii dintre ei, așa cum este fondatorul Microsoft, Bill Gates, afirmând că inițiativa politicienei din Massachusetts va avea efecte negative asupra inovației și caracterului antreprenorial al americanilor.
Discuția despre proiectul lui Warren, așa-numitul #TwoCentWealthTax sau Taxa Ultra-milionarilor, s-a intensificat în ultimele zile după ce echipa sa de campanie a difuzat un clip electoral în care mai mulți miliardari americani sunt prezentați criticând planul senatoarei progresiste.
În acest moment Warren se numără printre candidații democrați cu șanse reale de a fi nominalizați să reprezinte Partidul Democrat în lupta cu președintele republican, Donald Trump, pentru fotoliul de lider al Statelor Unite. Deși planul senatoarei democrate a stârnit si reacții pozitive ale unor bogații din America, analiștii consideră că atitudinea ei anti-Wall Street a stârnit îngrijorare în mediile de afaceri și exemplifică caracterul progresist tot mai accentuat al Partidului Democrat.
În conformitate cu planul inițial propus de Warren, gospodăriile cu un venit net cuprins între 50 de milioane de dolari și un miliard de dolari vor fi taxate cu un impozit pe avere de 2% în fiecare an. Acesta va crește până la 3% pentru orice gospodărie cu un venit net de peste 1 miliard de dolari.
În urmă cu câteva zile însă, Warren a sugerat dublarea acestui ultim impozit – de la 3% la 6%. Ea a spus că banii strânși din această nouă taxă vor fi folosiți pentru finanțarea planului său de asistență medicală, despre care analiștii estimează că va costa guvernul federal 20.5 de trilioane de dolari în 10 ani (prin comparație, Taxa Ultra-milionarilor aplicată la circa 75.000 de familii va aduce 2.75 de trilioane de dolari într-un deceniu).
- „Timp de decenii, cei bogați și cei bine conectați au făcut guvernul american să lucreze pentru propriile lor interese înguste. Drept urmare, un grup mic de familii a preluat o cantitate masivă din averea pe care au produs-o angajații americani, în timp ce clasa de mijloc a Americii a fost eliminată. Aceasta a rezultat într-o concentrare extremă a bogăției care nu există în nicio altă economie de frunte. În prezent, cei mai bogați 400 de americani dețin mai multe bogății decât toate familile de culoare și un sfert din gospodăriile hispanice luate împreuna,” a afirmat senatoarea democrată în descrierea planului său.
Planul lui Warren a fort criticat de unii miliardari americani, însă eforturile senatoarei de a promova Taxa Ultra-milionarilor au continuat și mai agresiv. Joi, echipa sa de campanie a început difuzarea unui clip electoral în care sunt prezentate declarații ale unora dintre miliardari criticând inițiativa senatoarei, printre aceștia numărându-se fostul șef al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, fondatorul TD Ameritrade, Joe Ricketts, managerul de fonduri mutuale, Leon Cooperman, și Peter Thiel, unul dintre oamenii de afaceri care au fondat gigantul PayPal.
Clipul prezintă detalii despre fiecare dintre aceștia, inclusiv modul în care Cooperman a fost acuzat de utilizare abuzivă a informațiilor confidențiale – în 2017, omul de afaceri a ajuns la o înțelegere cu autoritățile financiare fără a admite vreo ilegalitate – sau despre Blankfein, care a câștigat milioane de dolari în timpul crizei financiare din urmă cu un deceniu.
„Unora dintre miliardari nu le place #TwoCentWealthTax? Sunt șocată,” a scris Warren într-un mesaj tweet.
Warren a devenit cunoscută în mare măsură datorită concentrării sale asupra reformei financiare și protecției consumatorilor. La Harvard Law School, unde a predat dreptul, ea a conceptualizat Consumer Financial Protection Bureau, care acum a devenit cea mai importantă agenție federală de protecție a consumatorilor, iar ca membră a Congresului de la Washington a avut mereu o poziție agresivă față de industria serviciilor financiare.
Taxa ultra-milionarilor, criticată
Lloyd Blankfein a declarat că a fost surprins să vadă că a fost prezentat în clipul lui Warren, „având în vedere numeroasele critici severe pe care ea le-a descris acolo. Denigrarea oamenilor ca parte a unui grup poate fi bună pentru campania ei, nu pentru țară.
Poate că tribalismul este pur și simplu în ADN-ul ei,” a afirmat acesta, referindu-se la scandalul în care a fost implicată Warren care a susținut timp de decenii că face parte dintr-o comunitate indigenă americană, însă testele au dezvăluit faptul că afirmațiile ei erau departe de adevăr (acesta este și motivul pentru care președintele Trump continuă să se refere la Warren cu apelativul de „Pocahontas,” considerat de mulți drept ofensator).
La rândul său, Leon Cooperman, a criticat planul fiscal propus de Warren, afirmând că „nu are sens”. Proiectul senatoarei „ar duce la acte nefirești, ar fi aproape imposibil de implementat și este probabil neconstituțional,” a declarat miliardarul american.
Într-un interviu anterior, Cooperman a devenit emotionat referindu-se la alegerile din 2020 și climatul politic din Statele Unite. El s-a referit și la decizia sa de a-și dona averea (3.2 miliarde de dolari), jumătate în timpul vieții și jumătate familiei sale sub forma unei fundații care „să poată da acești bani… Nu am nevoie de Elizabeth Warren sau de guvern care să dea de pomană banii mei.”
Coperman a spus anterior că Warren reprezintă „ce e mai rău în politicieni, deoarece încearcă să demonizeze oamenii înstăriți pe motivul că există mai mulți oameni săraci decât oamenii bogați.”
În urmă cu câteva săptămâni, planul lui Warren a fost ținta criticilor si din partea lui Jamie Dimon, care conduce gigantul financiar JP Morgan, și a lui Bill Gates. De exemplu, fondatorul Microsoft a afirmat că Taxa Ultra-milionarilor „va sufoca inițiativa de afaceri în America.”
„Sunt complet în favoarea sistemelor fiscale super-progresive. Am plătit peste 10 miliarde de dolari în impozite. Am plătit mai mult decât oricine în impozite. Dacă ar trebui să plătesc 20 miliarde de dolari, este okay. Dar când îmi spui că ar trebui să plătesc 100 de miliarde de dolari, atunci încep să fac un mic calcul despre ceea ce mi-a rămas. Scuze, glumesc,” a spus el, adăugând că pot exista sisteme de impozitare fără să fie nevoie ca cineva să amenințe cu acest lucru.
Potrivit revistei Forbes, Gates este a doua cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă de 96.5 miliarde de dolari.
Susținatorii impozitarii bogaților
Deocamdată, Warren nu a răspuns în mod direct la ultimele comentarii făcute de Cooperman și Blankfein, ca reacție la clipul ei de campanie. Miercuri, echipa sa a vorbit despre cănile sale „Lacrimi de miliardari” care erau din nou scoase la vânzare, „la cererea publicului.”
În acest context, trebuie mentionat ca reforma fiscală a devenit un punct major de discuție printre candidații democrați la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Dezbaterea a fost impulsionată de reforma fiscală a Administrației Trump, pe care președintele a numit-o atunci „cea mai mare reducere de impozite din istorie.” La momentul adoptării legii, în 2017, liderul republican a spus că reducerile vor contribui la stimularea economiei, însă criticii au susținut că de ea vor beneficia în mod disproporționat doar cei mai bogați americani.
Pagina online a celor de la BBC, care a scris despre acest subiect, a reamintit gestul câtorva dintre cei mai bogați americani – inclusiv investitorul George Soros și co-fondatorul Facebook, Chris Hughes -care au publicat la începutul acestui an o scrisoare deschisă, prin care au solicitat candidaților la Casa Albă să impună un impozit pe averea celor mai înstăriți oameni din Statele Unite.
„America are o responsabilitate morală, etică și economică de a impozita mai mult averea,” au spus aceștia în scrisoarea deschisă intitulată „E timpul să ne taxați mai mult” (An Open Letter to the 2020 Presidential Candidates: It’s Time to Tax Us More), propunând ca banii să fie cheltuiți pentru combaterea schimbărilor climatice și a inegalității economice.
„Instituirea unei taxe pe avere este în interesul republicii noastre,” au scris cei 18 semnatari, printre care un descendent al lui Walt Disney și proprietarii lanțului hotelier Hyatt. Scrisoarea indică faptul că miliardarul Warren Buffett a spus că este impozitat cu o rată mai mică decât secretara sa.
Grupul a spus că este alcătuit din persoane nonpartizane, care nu susțin niciun candidat. BBC a scris însă că mulți din grupul semnatarilor au fost asociați cu inițiative progresiste în probleme legate de schimbările climatice și decalajul tot mai accentuat dintre bogați și săraci în America.
În timp ce semnatarii scrisorii au lăudat inițiativa fiscală a lui Warren, multe voci afirmă că planul senatoarei este un nou semn al atitudinii sale anti-Wall Street, care a stârnit îngrijorări profunde în mediile de afaceri americane, și exemplifică caracterul progresist, radical tot mai accentuat al Partidului Democrat.
„Cu un mesaj populist care promite să tină în frâu excesul corporatist, Warren s-a confruntat cu mai multă ostilitate din partea industriei financiare decât oricare alt candidat,” a scris New York Times, în timp ce Vox a afirmat ca senatoarea „nu a ascuns disprețul ei pentru Wall Street și ultra-bogați”. Publicația citează declarația unui manager de fonduri mutuale, descris drept un donator democrat proeminent, care a afirmat că, în comparatie cu Trump, Warren este cea „toxică pentru comunitatea de afaceri.”
Surse: BBC, Wall Street Journal, CNBC, New York Times, Vox
Sursa: Facebook/ Elizabeth Warren
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
65 comentarii