G4Media.ro

Cum vor cercetătorii europeni să folosească tehnologia Bluetooth din telefoanele mobile pentru…

Sursa Foto: Pexels

Cum vor cercetătorii europeni să folosească tehnologia Bluetooth din telefoanele mobile pentru a lupta împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus

Proiectul PEPP-PT (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing) a fost creat pentru a oferi o soluție la criza coronavirusului, soluție care să respectă legile și principiile europene foarte restrictive privind confidențialitatea și protecția datelor.

130 de cercetători, academicieni și IT-iști din 8 țări europene au luat parte la proiectul care a dezvoltat codul pentru o aplicație mobilă care permite stocarea și înregistrarea semnalelor Bluetooth ale persoanelor care au intrat în contact, scrie Politico.

Care este principiul de funcționare al unei aplicații dezvoltate pe baza acestui cod?

Aplicația culege datele telefonului prin intermediul Bluetooth, le criptează, anonimizează și le salvează. Aceasta înregistrează toate device-urile care au avut „contact” (deținătorii telefoanelor au fost suficient de apropiați pentru a transmite coronavirusul), iar în cazul în care unul dintre utilizatorii aplicației a fost depistat pozitiv, aplicația le va trimite notificări celorlalți utilizatori cu care a avut contact.

Specialiștii spun că acesta este cel mai eficient mod pentru combaterea răspândirii virusului. Pe baza datelor obținute de la pacientul infectat, se pot lua măsuri eficiente de prevenire a răspândirii precum izolarea preventivă (din timp) sau o testare eficientă (vor fi testați și cei care nu prezintă simptome specifice).

Până acum pacientul era intervievat cu privire la persoanele cu care a intrat în contact, lucru ineficient, deoarece este destul de greu pentru o persoană să își amintească toate persoanele cu care a avut contact în ultimele două săptămâni. În plus, toată lumea în ziua de astăzi are cel puțin un device asupra lui tot timpul.

Potrivit dezvoltatorilor, aplicația respectă în totalitate restrictiva legislație europeană cu privire la intimitatea personală, aplicația urmând a fi descărcată voluntar, iar codul acesteia face imposibilă dezvăluirea datelor personale ale utilizatorului.

Membrii actuali ai inițiativei, finanțată prin donații, includ organizații din Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Elveția și Spania, dar inițiativa rămâne deschisă pentru aderarea de noi țări, inclusiv din afara continentului.

Sursa: Politico.eu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...