Cum vor Ciolacu și Ciucă să câștige Capitala fără să-și piardă poziția de lider. Sau vor să piardă Bucureștiul?
PSD și PNL testează, de câteva săptămâni, diverse nume din afara partidului drept posibili candidați împotriva lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Liberalii i-au tatonat pe oamenii de afaceri Dan Șucu (Mobexpert) și Dan Ostahie (Altex), în timp ce PSD măsoară cvasi-anonimi, pe arhitectul Tiberiu Florescu și pe medicul Cătălin Cârstoiu. Ultimele informații indică faptul că ambele partide sondează posibilitatea ca un alt cvasi-anonim, rectorul Universității de Arhitectură Marian Moiceanu să intre în cursa pentru Primăria București.
Cum se explică faptul că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor un candidat din afara partidelor și nu merg pe mâna celor din interior, politicieni mult mai cunoscuți, care își doresc să candideze: Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL)? De ce candidații de partid nu sunt luați în calcul, iar negocierile din coaliție se lungesc periculos? Au rămas două luni și trei săptămâni până la alegerile din 9 iunie, adică foarte puțin. Oficial, cele două partide susțin că Burduja stă prea prost în sondaje iar Firea este respinsă de liberali, prin urmare nici unul nu poate fi candidat comun.
În realitate, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se tem de apariția unui rival intern. Ciolacu este convins că, dacă Firea iese din nou primar general, îi fură partidul. La fel gândește Ciucă despre Burduja. Nici unul dintre cei doi lideri de partid nu are legitimitate electorală, n-au fost votați direct niciodată, de nimeni. Or, primarul Capitalei este a doua funcție aleasă ca importanță, după Președinția României. Liberalul sau pesedistul care câștigă Bucureștiul devine cel mai votat politician după șeful statului. Cu această legitimitate în buzunar, poate să facă orice, să candideze la șefia partidului din care face parte sau, mai departe, la Cotroceni.
Pe de altă parte, este dificil pentru PSD și PNL să găsească peste noapte un independent cu suficientă notorietate pentru care să mai și tragă în campania electorală. Dacă cele două mari partide aleg fiecare să meargă cu independentul lui, atunci șansele lui Nicușor Dan de a câștiga încă un mandat cresc exponențial. Cum alegerile locale se desfășoară într-un singur tur, partidele nu au spații de manevră. Câștigă candidatul care strânge cel mai mare număr de voturi, chiar dacă procentual nu are majoritate.
Foarte probabil că același raționament a funcționat și în cazul listelor comune pentru europarlamentare. De remarcat că și aici lista comună va fi deschisă tot de un independent, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței României la Comisia Europeană. Nefiind om de partid, Chiriac nu va revendica niciodată putere politică și nu reprezintă, deci, un pericol pentru nimeni.
Pe scurt, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au de rezolvat o ecuație imposibilă: Cum să câștige Capitala fără să-și pericliteze poziția de lider? Prin ce scamatorie pot inventa un personaj suficient de credibil, dar și cu o brumă de notorietate, din afara politicii, pentru care să mai și tragă cele două partide? Cum explică apoi alegătorilor că două mari partide n-au găsit pe nimeni în partidele lor suficient de bun cât să-l bată pe Nicușor Dan? La toate aceste întrebări vor trebui să găsească un răspuns până luni.
Pentru a-și rezolva problema reală de legitimitate politică, Marcel Ciolacu a luat el însuși în calcul la un moment dat varianta de a candida la Primăria Capitalei susținut de cele două partide. Acest scenariu pare să fi căzut. Chiar și din poziția de candidat comun, Ciolacu nu are nici o garanție că va câștiga. Dacă pierde în fața lui Nicușor Dan, pierde tot: funcția de premier, partidul, se încheie practic cariera politică. Nici vorbă să mai viseze la președinție. Chiar dacă primăria Capitalei este o trambulină spre Cotroceni, se dovedește totuși prea riscant jocul într-un singur tur ca să încerce un salt atât de riscant.
Cu bugetul ei de 10 miliarde de lei pe an, nici unul din cele două mari partide nu-și perimte să piardă accesul la Primăria Capitalei, o resursă atât de importantă. Suplimentar, pierderea sau câștigarea Bucureștiului reprezintă și o miză politică importantă pentru orice partid și poate transmite un semnal important alegătorilor înainte de alegerile parlamentare. Prin urmare, e nerezonabil să credem că Ciolacu și Ciucă și-au propus din start să piardă Capitala pentru a-și salva funcțiile de lideri. Nimeni nu renunță atât de ușor la perla coroanei. Dar nici nu cred că va fi o mare tragedie pentru cei doi lideri de partid dacă Nicușor Dan va mai câștiga un mandat, iar partidele lor vor controla, de exemplu, majoritatea în Consiliul General, unde se votează proiectele mari de investiții. Cel mai bun exemplu este blocarea bugetului Capitalei, în aceste zile, de cele două partide.
Dacă se ajunge aici, toată lumea e fericită. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu pierd Bucureștiul, dar nu pierd controlul asupra banilor. Pierd Capitala, dar nu-și pierd funcțiile de lideri. Câștigă liniște în partidele lor, ceea ce nu-i puțin lucru pentru doi politicieni pe care încă nu i-a votat nimeni pentru nici o funcție importantă din statul român. Până acum, au fost numiți, puși cu mâna să conducă țara, dar n-au aflat încă ce gândesc cu adevărat alegătorii despre ei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii