G4Media.ro

Cum vor fi afectate firmele de transport românești de noile reguli în…

Sursa: Deutsche Welle

Cum vor fi afectate firmele de transport românești de noile reguli în plină negociere la nivelul UE / Tot ce trebuie să știe șoferii de camion din România explicat în detaliu

Comisia TRAN a Parlamentului European a aprobat marți acordul pentru reforma sectorului de transport rutier, reformă care în forma actuală, afectează prin prisma noilor reguli transportatorii din Estul Europei, inclusiv firmele românești. Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie aprobat de miniștrii UE și apoi de Parlamentul European în plen. Care este avantajul competitiv al firmelor românești de transport, cum funcționează ele azi, ce a strârnit nemulțumirea transportatorilor din vest? G4Media.ro a realizat o analiză detaliată a impactului articolelor din noul acord pentru reforma sectorului de transport rutier asupra firmelor românești.

Pentru anumite articole din reformă se vor duce negocieri dure din partea est europeană a PE, în special din partea României, țară cu tradiție în transportul intracomunitar și cu un comisar pentru transporturi, Adina Vălean, de naționalitate română.

Modificările cu cel mai mare impact asupra transportatorilor:

  • „Pentru combaterea utilizării companiilor de tip „cutie poștală”, întreprinderile de transport rutier de marfă ar trebui să desfășoare o proporție semnificativă din activități în statul membru în care sunt înregistrate. Noile reguli impun camioanelor întoarcerea la centrul operațional al întreprinderilor la fiecare opt săptămâni.

În mometul actual, firmele care desfășoară activitatea de transport pe comunitate, devenită fenomen printre firmele de transport din România în ultimii ani, au un mod de operare destul de simplu. Autocamionul și remorca rămân în afara țării pe perioade de până la un an de zile, fiind schimbat doar conducătorul (șoferul). Ele sunt aduse în țară doar pentru inspecțiile tehnice periodice sau pentru reparații programate care sunt prea costisitoare pentru a fi efectuate în „Vest”. Șoferii sunt schimbați în general la 6/8 săptămâni, în funcție de politica firmei sau înțelegerea dintre patron și șofer, transportul șoferului la/de la camion fiind asigurat de către angajator.

Dacă se aprobă noile reguli, ansamblul (camion+remorcă) va fi obligat să revină în țara de proveniență (țara înmatriculării) la fiecare 8 săptămâni, activitate care generează costuri suplimentare. Pe lângă costurile legate de carburant și taxe de drum și lipsa mărfii de transportat va fi un generator de costuri suplimentare. În momentul de față, economia românească nu generează suficiente mărfuri pentru „a da de lucru” unui număr atât de ridicat de camioane, ceea ce va aduce pierderi notabile și o creștere considerabilă a costurilor de operare.

  • „Întrucât operatorii folosesc din ce în ce mai mult vehicule utilitare ușoare pentru a furniza servicii de transport transfrontalier, acești operatori (care folosesc vehicule ușoare, sub 3,5 tone) ar trebui, de asemenea, să respecte normele UE pentru operatorii de transport și să echipeze mașinile cu tahografe.

Un alt fenomen care a luat amploare printre firmele de transport, este cel al transportului express (contratimp). Pentru acest tip de transport sunt folosite autoutilitare ( MMTA <3,5t), a căror conducători nu sunt sub incidența normelor timpilor de lucru și odihnă, adică pot circula 24/7. În plus, conducătorii acestor autovehicule nu trebuie sa dețină permis de conducere profesionist, fiind suficient permisul categoria B.

Specialiștii în transporturi numesc asta „rețeta dezastrului”. Șoferi tineri (neprofesioniști) lipsiți de experiență, cu o odihnă precară, sunt „alergați” prin Europa, în autovehicule destul de rapide ( 130-140 km/h), tot timpul cu ochii pe ceas, împinși de la spate de dispeceri și patroni lacomi. Acestă „rețetă” generează adevărate „carnagii” pe drumurile Europei. Exemple aici și aici.

În cazul aprobării articolului, acest regim de transport va deveni nerentabil pentru transportatorii din est, deoarece mașinile acestora nu vor mai putea efectua curse fără un program strict de odihnă pentru șofer.

  • „Companiile vor trebui să-și organizeze calendarele astfel încât șoferii angajați în transportul transfrontalier să se poată întoarce acasă la intervale regulate (la fiecare trei sau patru săptămâni, în funcție de calendarul de lucru).”

Și acest articol va fi negociat intens, deorece va avea un impact major asupra profitabilității firmelor românești. Momentan șoferii care lucrează în comunitate efectuează turnee cu periode cuprinse intre 6 și 8 săptămâni cu pauze acasă între 2-4 săptămâni. Transportarea (costul și organizarea) acestora acasă și la mașină revine angajatorului, ceea ce presupune costuri destul de mari și cu o frecvență dublă fața de momentul actual. În plus șoferii beneficiază de diurnă (între 60-80 euro pe zi) doar pe timpul când sunt plecați, acasă fiind plătiți cu minimul pe economie, deci aceast articol afectează și buzunarele șoferilor.

  • „Perioada de odihnă obligatorie de la sfârșitul săptămânii nu poate să fie petrecută în cabina camionului. Dacă această perioada de odihnă se petrece departe de casă, companiile trebuie să plătească cheltuielile de cazare pentru șoferi.”

Acest articol este deja aplicat în țări precum Franța și Belgia din anul 2018, după numeroase plângeri ale transportatorilor generate de concurența șoferilor din est. Momentan acest articol este cu ușurință ocolit de transportatori prin organizarea curselor în așa fel încât mașinile să fie pe teritoriul altei țări sau foarte aproape de graniță la venirea weekendului. În cazul aprobării articolului acest lucru va deveni imposibil, ceea ce va obliga firmele de transport să achite cazarea șoferului și a mașinii (costul parcării) în unități de cazare autorizate (hotel, pensiuni etc.)  pe perioada repausului săptămânal. Acest lucru va genera costuri de minim 80-90 euro în fiecare weekend pentru fiecare șofer în parte.

Cel mai probabil, articolele prezentate vor fi cartoful fierbinte în termenii negocierii, deoarece aceste articole pun capăt avantajului transportatorilor est europeni.

Context

Propusă de Comisia Europeană în mai 2017, reforma a dat naștere unei bătălii de peste doi și jumătate între două tabere pe fondul unei concurențe puternice într-un sector sensibil. Pe de o parte, Vestul (Franța, Germania, țările Benelux), susținătorii unei legislații stricte, pe de altă parte țările din Europa de Est (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Letonia și Lituania), care pledează pentru o viziune mai suplă. Primii îi acuză pe ceilalți de dumping social, în timp ce aceștia din urmă le reproșează un protecționism ascuns.

Citește și

Reguli dure pentru transportatorii din UE, cu bătaie pentru cei din Est: Camioanele trebuie să se întoarcă la centrul operațional al firmei la fiecare opt săptămâni/ Cresc cheltuielile cu șoferii de TIR, care nu se vor mai putea odihni în cabina camionului în weekend

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Se rezolva si treaba asta patronul roman nu il intereseaza de sofer sau de taxele care trebuie sa le plateasca la stat si rezolva treaba deschizind firma in belgia germania sau luxemburg

    • O laie ai ghicit.
      Daca deschide firma in Belgia sau alt stat, soferul trebuie plătit cu salariul de acolo, să-și mute rezidența fiscală tot acolo, în plus trebuie să i se asigure și locuință.
      Tare, nu?

  2. Da , e o soluție,dar paguboasa pentru *patroni…fiscalitatea este mult mai mare..(adio plati la km,sau salariu platit prin diurnă ) ..in plus multi o sa trebuiasca sa-si angajeze translatori..pt diverse teme cu autoritatile..

  3. Exploatati sant soferii din ambele parti.Soferii romani,dar si soferii din vest.Aprope nimeni in vest nu mai vrea sa lucreze ca sofer de cursa lunga in vest.La costurile mari (chirii,taxe,costuri de viata in genera,stresul generat de just in time),nimeni nu este dispus sa isi mai sacrifice familia si prietenii pe curse lungi (mai ales daca ai familie).Da,este un damping groaznic.

    • Nu mai faceti comentarii in necunostinta de cauza.
      Marinarii nu stau si ei departe de familii ? Soldatii detasati in Afganistan nu stau si ei departe de familii ? „Capsunarii” nu stau departe de familii ?
      Ii tine cineva cu forta departe de casa pe soferi ? Este optiunea lor. Se lucreaza la program cu pauze legale. Cine nu respecta pauzele e pasibil de amenzi de mii de Euro.
      Soferii au castiguri lunare care trec bine de 2.500 Euro, nu trebuie sa li se planga de mila, nu ii forteaza nimeni sa presteze meseria asta.
      Pot sa lucreze ca soferi si in Romania pe un salariu de 4.000 – 5.000 lei si stau cu familia daca asta isi doresc.

    • Bai Johnny,or esti Lobbyist pentru transporturi,ori esti habarnist.Nu mai amesteca mere cu pere.Despre cati soferi si despre cati capsunari vorbim noi aici ?
      Ti-ar convine tie sa ai o firma de transporturi in Franta si Germania,unde ai taxe mari si costuri ridicate pe salarii brutto, si sa vina „concurenta” din est sa te falimenteze la costuri
      de dumping ? Hai sa nu fim patrioti tampiti.Cum am zis,soferii sant idiotii utili.Trebuie gasita o solutie corecta pe ambele parti.

  4. Obligatia de a intoarce masina la sediu la fiecare 8 saptamani intra in conflict cu principiul Green deal deoarece se consuma energie inutil iar camioanele tir nu sunt si nici nu vor fi electrice prea curand. Inca o data, UE este ipocrita, conditia ca firmele de transport sa isi desfasoare cele mai multe activitati in tara de origine este o incalcare destul de grava a principiilor uniunii. Din toate modificarile propuse, doar cele referitoare la programul de odihna se justifica. Eu sunt de parere ca stapanii UE: Franta Germania, Benelux s-au vazut cu sacii in caruta dupa ce si-au facut piata de desfacere in tarile estice iar acum nici macar nu mai promit sanse de dezvoltare economica pentru acestea, nu mai finanteaza autostrazi dar le baga pe gat masina electrica (subventionata de guverne) si le obliga sa se imprumute si sa creasca pretul energiei electrice pentru a instala surse regenerabile.

    • UE, tocmai ce a finantat Romania, cu 26 de Miliarde de euro, intre 2014-2020.
      https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23617332-romania-atras-11-miliarde-euro-din-banii-europeni-actuala-perioada-programare-prin-politica-coeziune-pac.htm
      Ajuta dezvoltarea Romaniei, insa ii cere sa respecte regulile locale, pe pietele locale.

      Un exemplu simplu: in Vest, esti autorizat sa conduci,avand o alcoolemie intre 0,5 si 0,8. In Romania, un vestic, trebuie sa se conformeze legislatiei romane, de alcoolemie 0.
      Nici un vestic, nu cere sa nu respecte legislatia romana, fiind pe teritoriul Romaniei. Lafel, esticii, trebuie sa respecte legislatia vestica, fiind in vest.

    • @el Cele 11 miliarde eur s-au intors in UE sub forma de importuri de alimente sau bunuri si exporturi de lemn ieftin. Nu mai dau exemple cu firme de retail frantuzesti, nemtesti sau belgiene care fac afaceri in Ro.

    • @Leonard
      Vad ca nu ati citit mai mult de titlul articolului. 26 Miliarde, nu 11 Miliarde de euro.
      Absolut toate firmele din Vest de care amintiti (franceze, germane, etc) vand produse fabricate in… Romania. Deci:
      1° ajuta economia Romaniei, cumparand/fabricand produse romanesti, cu mana de lucru romaneasca; deci, sunt angajatori si clienti ai producatorilor romani
      2° angajeaza numai romani din Romania, platind salariile si platind partile patronale la bugetul statului
      3° platesc taxele pe societatile creata (filiale) in Romania, respectand legislatia in vigoare, in Romania; aceste taxe, contribuie la bugetul national al Romaniei
      4° platesc impozitele pe cifrele de afaceri in Romania, respectand legislatia in vigoare in Romania; aceste sume platite, contribuie la bugetul national al Romaniei

      Singurele sume care pot vi „scoase” legal din Romania, sint beneficiile. Majoritatea sociatatilor vestice, nu isi rapatriaza beneficiile filialelor create in Romania. De ce?
      Simplu: ar plati a 2a oara taxe, sumele scoase din Romania (NUMAI beneficiile) sunt automat taxate in tarile respective (F, D, NL, B, etc)

      Putem sa continuam daca doriti. Cunosc perfect acest subiect.

  5. Ok, inteleg cum masurile astea ar dezavantaja financiar firmele de transport dar toate par masuri de bun simt!! Nu e nu stiu ce persecutare a firmelor din Est, sunt masuri sa protejeze pe soferi sa nu mai fie tratati chiar ca niste sclavi.

  6. Soferii romani de TIR sa conduca dubite de 3.5 T in timpul de odihna ? Dar ce sunt esticii ca mexicanii ilegali in SUA?
    De ce firmele de transport din Est ( Romania) nu isi muta inregistrarea – sediul in Vest, camioanele inmatriculate in Vest ar fi mult mai simplu pentru ele.

  7. Vedeti Dumneavoastra, citind comentariile, aveti dreptate, dar ce nu potriveste, pare diferentierea est – vest, inauntru – afara, legi diferite, taxe diferite, monezi, regulamente, proceduri diferite intr-o Uniune Europeana care probabil functioneaza cum zice Leonard
    23.1.2020 la ora 10:13 am., UE este ipocrita, „Toti pentru o Lege si O lege pentru toNti” duce la (acele) „doua viteze” plus marsarier ?

  8. Pe wikend,cat noi suntem la hotel cine păzește camioanele.Hotii te fură când ești la camion,dar când nu ești.Numai găsim nici rotile.