G4Media.ro

Cum vor fi taxate Google și Facebook în UE: Iohannis, abordare nuanțată…

Cum vor fi taxate Google și Facebook în UE: Iohannis, abordare nuanțată față de impozitul suplimentar de 3% în UE

Taxarea suplimentară a giganților IT, propusă de Comisia Europeană, e unul dintre subiectele de pe agenda Consiliului European care începe joi. Comunicatul Administrației Prezidențiale arată că președintele Klaus Iohannis va susține o abordare nuanțată pe acest subiect extrem de fierbinte, un măr al discordiei între UE și SUA.

Astfel, comunicatul arată că ”Iohannis va pleda pentru menținerea unui climat atractiv pentru investiții în cadrul UE, arătând că România susține un sistem de impozitare echitabil și eficient al companiilor, care să fie adaptat noilor modele de afaceri în contextul digitalizării economiei”.

Ce înseamnă asta mai exact? E vorba despre o abordare aflată între cele două extreme: propunerea radicală de taxare venită de la Comisia Europeană versus cererea statelor nordice de a renunța la orice taxare suplimentară a giganților IT.

”Propunerea României ia în calcul faptul că, prin implementarea propunerii radicale a Comisiei Europene (taxare suplimentară cu 3% a anumitor venituri ale marilor companii), atractivitatea UE pentru acest tip de companie va scădea și mai mult. Pe de altă parte, nici păstrarea actualei stări de fapt nu e ok, pentru că marile companii se folosesc de Irlanda sau Luxemburg ca să eludeze taxarea din restul statelor membre. Și-atunci România, ca și alte câteva state, propune o cale de mijloc, o soluție comună cu OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), astfel încât taxarea să se aplice în toate statele dezvoltate și să nu mai lase posibilitatea acestor companii să se mute în alte paradisuri”, au explicat pentru G4Media.ro surse europene.

Ce a propus Comisia Europeană. În luna martie, Comisia Europeană a propus o taxare suplimentară a marilor companii IT care au venituri totale anuale de 750 de milioane de euro la nivel mondial și cu venituri anuale de 50 de milioane de euro în UE. Propunerea este un impozit pe venit de 3% din cifra de afaceri. Motivul? Eludarea taxării în majoritatea statelor membre prin mecanisme de optimizare fiscală. Experții estimau atunci că vor fi afectate cele mai puternice o sută de companii globale, cap de listă fiind Google, Facebook, Apple, Amazon și Uber – toate companii americane. Noua taxă ar aduce 6 miliarde de euro anual în bugetele statelor membre.

Ce spun statele UE. Franța și Germania susțin propunerea Comisiei Europene, fiind printre statele care pierd cel mai mult din cauza faptului că giganții IT eludează plata locală a taxelor, preferând în schimb să se înregistreze în Irlanda. În schimb, multe state se opun propunerii executivului european după cum arată Reuters într-o analiză.

Pe de altă parte, Irlanda și cele trei state nordice membre UE (Suedia, Danemarca și Finlanda) au respins categoric propunerea Comisiei Europene, arătând că va avea un impact major asupra competitivității UE în acest domeniu.

Ca să intre în vigoare, propunerea Comisiei Europene trebuie să fie votată de Parlamentul European (unde are susținere), dar și de votul din Consiliul UE, unde va fi dificil de găsit majoritatea necesară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează