G4Media.ro

Cum vor funcționa cabinetele stomatologice după 15 mai?

Sursa foto: Pixabay

Cum vor funcționa cabinetele stomatologice după 15 mai?

Una dintre măsurile de relaxare anunțate luni de președintele Klaus Iohannis se referă la redeschiderea cabinetelor stomatologice. Norina Forna, vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, a explicat la Digi24 că, la intrarea în cabinet, pacienților li se va lua temperatura, aceștia nu vor sta în sala de așteptare, iar după fiecare pacient se va face decontaminare. Pentru medicii stomatologi va fi obligatoriu echipamentul complet: combinezon, vizieră, ochelari, capelină, botoșei.

„Pregătim, la nivel de Colegiu, perioada aceasta de după 15 mai privind chiar lărgirea ariei intervențiilor stomatologice și realizarea unui pachet de măsuri referitoare la recomandările pe care trebuie să le facem, la triajul epidemiologic al pacienților și bineînțeles la protecția acestora și a personalului medical în contextul infecției cu Covid-19. Măsurile privesc echiparea, dotarea, dar și manoperele care pot fi realizate”, a precizat Norina Forna. Pachetul de măsuri urmează să fie aprobat marți și prezentat medicilor stomatologi.

Astfel, pacienții vor fi mai întâi triați și chestionați în legătură cu patologia pe care o au, mai ales cei care vin cu probleme acute.

În prealabil, pacienții vor trebui să-și facă o programare, iar la programare trebuie avut grijă să se realizeze și o distanțare orară a consultațiilor. Obligatoriu, la intrarea în cabinet, pacienților li se va lua temperatura. Sălile de așteptare și circuitul individual al pacientului trebuie bine gestionate. Nu se va mai pune problema prezenței mai multor persoane: o singură persoană, fără însoțitor, cu excepția cazurilor în care este vorba despre un minor sau o persoană cu dizabilități.

Pentru medicul stomatolog riscurile sunt mari. Fiecare pacient poate fi purtător. Medicul va trebui să aibă echipament adecvat tipului de pacient pe care îl tratează. „Noi vom ierarhiza atât pacienții, cât și patologia pe care o au, lăsând la sfârșit pacienții cu manopere care produc aerosoli. Vom pregăti sala între pacienți, lăsând un spațiu de două ore”, a exemplificat Norina Forna. Sala va trebui decontaminată între manopere.

Medicul va trebui să aibă un echipament protector, viziera, ochelarii, capelina, botoșeii, combinezonul sunt obligatorii, mai ales în cazul în care pacientul este covid pozitiv. La fel, halatul impermeabil care să protejeze. Toate manoperele trebuie realizate cu multă precauție.

Pacienții care sunt covid pozitivi, dar asimptomatici vor fi dirijați către serviciile de primiri-urgențe de la spitalele regionale sau ale celor care au servicii specializate pentru astfel de pacienți, a precizat vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. covid pozitivi , covid negativi : )

  2. Saptamana trecuta, am sunat la o clinica privata din Bucuresti, care functioneaza in aceasta perioada, pentru a-mi face o programare – extractie molar minte. Mi-au cerut 2250 lei pentru a-mi scoate o masea. Suma de compune din 550 lei-dezinfectie cabinet, 200 lei-radiografie si 1500 lei-exteactie masea. Pot proba afirmatiile si va garantez ca nu bat campii desi pare o gluma de Spitalul 9.
    Intrebarea este: dupa 15 mai veti metine aceste preturi aberante?!

    • Se poate merge la facultatea de stomatologie, e moca! Daca te supara masurile aberante hotarate de acel colegiu, se poate organiza pichetarea colegiului stomatologilor! Sau hastagrezistul, de drepta, vrea sa hotarasca statul pretul unui intreprinzator privat?!?

    • Pentru asemenea condiții care credeți că este costul unei clinici? Dacă înainte se puteau lua 10-12 pacienți pe zi, acum se vor putea prelua 2-3!!! Asta e statul român, plus că dentistii au fost singura ramură medicală închisă! Iar în Europa nici nu au fost impuse condiții SF de lucru care generează aceste costuri la care va referiți! Vina nu e la dentiști, ei puteau sta liniștiți acasă și să nu lucreze.

    • Asistat, am sunat la facultate in prima faza si mi-au spus ca ei nu fac extractii. Apropo, am aflat cu aceiasi ocazie ca nu orice durere de masea constituie urgenta. C’est la vie!

  3. Evident ca raman la fel preturile: poate tariful de dezifectie o sa fie inversat cu ala de extractie masea. Si stomatologii sunt oameni de afaceri, trebuie sa scoata cele doua luni in care nu au castigat nimic din restul anului. Plus ca acum nu pot programa 2-3 pacienti pe ora …deci tariful pacientului pe ora respectiva trebuie sa echivaleze pretul celorlalti pacienti. Vedem cand se scot si restictiile astea daca se reintra in normal sau nu. De la 15 mai sigur nu.

  4. Am sesizatia cacolegiul dentistilor e o institutie platita de dentisti, special sa-si bata joc de ei:)))) Alooo, dentistii, ce e cu voi?!?