Cum vor putea democrații și republicanii să coopereze într-un Congres divizat?
Congresmenii democrați și republicani vor putea, dacă va exista suficientă voință politică, să coopereze în câteva domenii vitale pentru Statele Unite în ciuda faptului că legislativul de la Washington este divizat, iar unii dintre membrii Partidului Democrat sunt deciși să saboteze complet agenda președintelui Donald Trump, susțin diferiți analiști americani. Infrastructura, domeniul sănătății și imigrația sunt zone în care reprezentanți ai celor două partide au lăsat să se înțeleagă că nu este exclusă realizarea unor reforme bilaterale, care să beneficieze de sprijinul atât al democraților, cât și al republicanilor.
Ar fi, cred comentatorii, varianta politică câștigătoare, care ar ajuta ambele partide și ar mai reduce din tensiunile enorme care există în acest moment pe scena politică din America. „Noul aranjament ar putea fi de fapt productiv – dacă ambele părți vor profita de oportunitatea oferită,” a scris Joe Lieberman, fost senator de Connecticut și actual președinte al organizației No Labels, ce depune eforturi pentru a crea un nou centru în politica americană, care să pună țara înaintea intereselor partizane.
În urma alegerilor intermediare de marțea trecută, Partidul Democrat a reușit să preia controlul Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington, în timp ce republicanii vor avea în continuare majoritatea în Senat. Rezultatele scrutinului au confirmat nu doar că America continuă să rămână profund divizată în funcție de opiniile politice, dar și caracterul politic atipic reprezentat de era Trump.
Un efect major al acestei situații este acela că Congresul de la Washington va fi împărțit între cele două mari partide tradiționale, ceea ce face ca, aparent, americanii să fie martorii unui blocaj politic pe care nu l-au mai cunoscut de câteva decenii. Și, totuși, analiștii cred că există suficiente zone în care cele două partide ar putea să coopereze. Liderii celor două formațiuni au anunțat de altfel că sunt gata să colaboreze în Congres în ceea ce privește infrastructura și sănătatea. Ei au furnizat însă puține detalii cu privire la ceea ce intenționează să facă cu adevărat.
Președintele Trump a oferit și el o ramură de măslin celor din Partidul Democrat, în condițiile în care, pentru prima dată în mandatul său, se va confrunta cu o majoritate democrată în Camera Reprezentanților. La doar o zi după scrutin, într-o conferință de presă desfășurată la Casa Albă, liderul american a cerut democraților să lucreze împreună cu el pentru a obține o legislația bipartizană, amenințând în același timp însă cu o „poziție de forță” în cazul în care aceștia vor declanșa investigații în comitetele pe care le vor controla, inclusiv legate de interferența Rusiei în alegerile din 2016, afacerile lui și ale familiei sale sau taxele președintelui, nedeclarate până în prezent.
„Acum este momentul ca membrii ambelor partide să se unească, să pună deoparte partizanatul politic și să facă ca miracolul economic să continue puternic,” a spus Trump, referindu-se la politica de infrastructură, comerț și politica de mediu ca fiind potrivite pentru obținerea unor acorduri bipartizane. „Am primit atât de multe felicitări de la atât de mulți pentru Victoria noastră Mare noaptea trecută, inclusiv de la națiuni străine (prieteni) care mă așteptau și speră să facem Acorduri Comerciale. Acum putem să ne întoarcem la treabă și să realizăm lucruri!” a scris liderul american pe Twitter.
Trump a vorbit și despre faptul că, imediat după anunțarea rezultatelor la alegerile intermediare, a felicitat-o pe Nancy Pelosi (California), care speră să redevină speaker al Camerei Reprezentanților. Aceasta a afirmat de altfel că se va concentra „pe întărirea instituției” Congresului, care să supravegheze ramura executivă. Pelosi a cerut și ea cooperare, spunând că un Congres democrat „va lucra pentru soluții care ne vor aduce împreună, pentru că toți ne-am săturat de diviziune.”
Un purtător de cuvânt al lui Pelosi a spus ulterior că Trump a sunat-o pe democrata din California pentru a o felicita pentru victoriile Partidului Democrat în alegeri și „a lăudat apelul ei pentru bipartizanat.” Unii analiști cred de altfel că Trump însuși ar putea să fie deschis cooperării și compromisului cu democrații tocmai ca să prevină declanșarea de investigații privind administrația sa.
Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a oferit o opinie mai sceptică decât cea a lui Trump, recunoscând că un control divizat al Congresului va face ca progresele legislative majore să fie puțin probabile după ianuarie 2019, atunci când noul legislativ american își va prelua atribuțiile. El a avertizat totodată democrații să nu încerce să îl înlăture din funcție pe Donald Trump, dând ca exemplu eforturile republicanilor de a-l suspenda pe președintele democrat Bill Clinton în 1998. „Rata lui de popularitate a crescut, a noastră a scăzut și am avut performanțe slabe în următoarele alegeri. Deci, democrații din Cameră vor trebui să decidă cât de multă hărțuire prezidențială consideră ei că va fi o strategie bună. Nu sunt sigur că va fi în avantajul lor,” a afirmat McConnell.
Și, totuși, care sunt domeniile în care cele două tabere ar putea coopera? Ținând cont de cooperarea celor două partide în cazul unor inițiative legislative trecute, care au beneficiat de suportul ambelor formațiuni (între care legislația privind drepturile civile, reforma sistemului de pensii, răspunsul legislativ după atacurile teroriste de la 11 septembrie, Affordable Care Act sau reforma fiscală din 2017), analiștii au oferit câteva zone în care s-ar putea obține acorduri bipartizane și unde compromisul și progresul sunt posibile.
Unul dintre modelele de urmat este cel al așa-numitului House Problem Solvers Caucus din Congres, un grup alcătuit dintr-un număr egal de democrați și republican, care a negociat în actuala legislatură mai multe inițiative și a avansat propuneri bipartizane privind asistența medicală, infrastructura, controlul armelor de foc, imigrația și securitatea frontierelor. Ideea este că, până la urmă, un Congres divizat va forța cele două partide să coopereze și să împartă responsabilitatea.
- Infrastructura. Ambele partide consideră că infrastructura Americii (șosele, poduri, căi ferate, aeroporturi și porturi) este suprasolicitată și subcapitalizată, având nevoie de o restructurare masivă. Trump a susținut încă din campania electorală pentru Casa Albă din urmă cu doi ani că aceasta va fi principala sa preocupare în primii ani de mandat, însă a fost convins de unii consilieri să încerce să elimine Obamacare. Campania lui a eșuat în final, reforma medicală implementată de Barack Obama a rezistat și eforturile, ce s-au dovedit zadarnice, au consumat primele șapte luni din primul an al președinției lui Trump. În acest domeniu însă, urmărirea unui pachet de infrastructură înseamnă lucruri extrem de diferite pentru cele două partide, iar Casa Albă și liderii Congresului trebuie să ajungă la un acord de bază cu privire la parametrii acestui pachet. În principiu, democrații vor ca guvernul să se implice direct și mai mult în refacerea infrastructurii, în timp ce republicanii contează pe proiectele private.
- Problema confidențialității și tehnologia. Este o zonă în care majoritatea americanilor și ambele partide consideră că trebuie să ceară mai multă responsabilitate de la companiile din domeniu (Facebook, Google, Twitter etc.). De aceea e posibilă adoptarea unei legislații comune.
- Imigrația. După o perioadă lungă în care interese extreme din ambele partide au folosit dezbaterea privind imigrația în beneficiul lor politic, Congresul ar putea să realizeze o reformă a imigrației bipartizană. Majoritatea democraților și cea a republicanilor din Congres susțin un pachet echilibrat care ar putea fi adoptat în următoarea perioadă. Detaliile vor conta și analiștii cred că vor exista multe momente în care emoțiile vor fi exacerbate, dar un lucru este clar: cei mai mulți americani s-au declarat „săturați” de sistemul de imigrație și de cetățenie disfuncțional și vor sprijini reformarea acestuia.
- Prețul medicamentelor. Este un domeniu apropiat mai mult de liberali, dar unul în care republicanii ar putea coopera. „Dacă există ceva bipartizan, acesta este reducerea prețurilor la medicamente,” a declarat Trump recent. Perspectiva că cele două partide ar putea ajunge la un acord privind negocierea prețurilor la medicamente este deocamdată scăzută – dar există speranțe în ambele partide că unele reforme (cum ar fi creșterea transparenței în relațiile producătorilor de medicamente cu managerii de farmacii) ar putea primi sprijin bipartizan. În plus, democrații ar putea forța o legislație privind implicarea guvernului în negocierea prețului la medicamente, lucru pe care Trump l-a susținut în campania din 2016, sau de creare a unui post de supraveghetor al prețurilor, confirmat de Senat, care să amendeze companiile care vor crește prețurile în mod nejustificat.
- Comerțul. Noul acord renegociat NAFTA – numit acum U.S.-Mexico-Canada Agreement – urmează să fie votat de Congresul următor la începutul anului 2019, iar Casa Albă va căuta să-i convingă pe unii democrați să voteze cu republicanii pentru a-l aproba. Acest lucru ar putea să fie mai ușor decât se crede, având în vedere că acordul actualizat include prevederi pentru creșterea salariilor în Mexic și mărirea producției în Statele Unite, lucruri care ar trebui să ajute democrații să accepte noul pact comercial.
Concluzia. Deși pare dificilă de prevăzut în acest moment, cooperarea dintre democrați și republicani în Congres nu este imposibilă. În afară de domeniile menționate mai sus, există încă suficiente sfere în care cele două partide pot colabora și pot adopta legislații bipartizane. Ca să obțină însă acestea, cele două formațiuni vor trebui să depună eforturi uriașe, să își convingă susținătorii de beneficiile unor reforme, dar și să facă față presiunilor din partea grupurilor de interese și ale celor de lobby, mai ales că următoarele alegeri sunt peste mai puțin de doi ani și ele au nevoie de donații.
Democrații mai ales, care vor avea controlul Camerei Reprezentanților, vor trebui să găsească linia de mijloc între dorința suporterilor lor de a se răzbuna pe președintele Trump și mandatul cu care au fost însărcinați de a realiza lucrurile promise în campanie (legate de comerț, imigrație sau taxe). Avantajele obținute de adoptarea unor legi consistente și bipartizane sunt însă importante și deloc de neglijat, cel mai semnificativ fiind acela al atragerii unui suport popular puternic. Doi ani de obstrucție continuă nu ar face altceva decât să tensioneze și mai mult societatea americană și să îi îndepărteze pe democrați de așa-numiții swing voters, care vor avea un cuvânt greu de spus în alegerile prezidențiale din 2020.
De aceea presiunea opiniei publice americane pentru ca cele două tabere să coopereze este esențială. Este ceea ce a afirmat și Joe Liberman, care e convins că, dacă există voința politică necesară și un efort constant al americanilor, președintele Trump și liderii celor două partide majore ar putea crea o nouă cultură la Washington: „Partidul care stă în vârful muntelui trebuie să-și amintească faptul că ar putea fi curând din nou în partea sa de jos. Congresmenii ar trebui să-și trateze colegii ținând cont de acest lucru. Aceasta ar putea fi numită Regula de Aur a politicii. Oficialii noștri aleși, de la Casa Albă și până la Congres, trebuie să ne conducă în această direcție, dar, la rândul nostru, și noi trebuie să-i conducem pe ei.”
Surse: Market Place, Politico, Time, RealClearPolitics, Los Angeles Times
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii